Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cum creezi cele mai bune condiții pentru caii tai

Caii sunt considerați animale nobile datorită aspectului impozant, inteligenței și sprijinului necondiționat pe care îl oferă oamenilor încă din cele mai vechi timpuri. Dacă, în trecut, caii reprezentau o necesitate pentru o serie de activități, la momentul actual, creșterea lor este motivată mai mult de pasiune. Majoritatea crescătorilor încep o astfel de afacere mânați de dragostea pe care o poartă acestor animale, și tot din acest motiv nu ezită să facă investiții importante pentru a le asigura cele mai bune condiții.  

Dacă împărtășești și tu această pasiune, dar nu ai încă toate cunoștințele necesare, îți oferim câteva repere importante despre creșterea cailor și condițiile de care au nevoie.

Pășunatul în aer liber

La origine, caii sunt animale sălbatice, care și-au păstrat instinctul natural de a-și căuta singure hrana. De fapt, aceasta este principala lor preocupare atunci când nu sunt prinși cu alte activități, caii fiind capabili să se deplaseze pe distanțe lungi pentru a găsi o zonă bună de pășunat.

De aceea, este de preferat să le pui la dispoziția o astfel de zonă cu iarbă bogată, iar pentru a împiedica animalele să se îndepărteze prea mult, poți folosi un gard electric pentru cai.

Pentru amenajarea unui astfel de gard, trebuie să folosești sfoară sau bandă lată, întrucât  acești conductori sunt suficient de rezistenți, astfel încât să nu poată fi rupți cu ușurință de cai.

Libertatea de mișcare

Tot datorită originii lor sălbatice, caii iubesc libertatea și se simt foarte bine când sunt lăsați să alerge nestingheriți de dimineața până seara. Pentru aceasta, au nevoie de un spațiu vast de mișcare, pe care nu orice crescător îl poate avea la dispoziție. Dacă te afli într-o astfel de situație, poți căuta un astfel de spațiu mai departe de fermă, unde să duci caii zilnic pentru a pășuna și a-și satisface nevoia de mișcare.

Echipamentul pentru gardul electric poate fi mutat cu ușurință dintr-un loc în altul, astfel că poți amenaja o zonă protejată oriunde găsești un teren propice pe care caii să se bucure pe deplin de libertatea de mișcare.

 

Nevoia de exercițiu

Am amintit puțin mai devreme de nevoia de mișcare și trebuie să revenim asupra acestui aspect, care este mai important decât pare. Caii nu alergă doar pentru că le face plăcere, ci pentru că au nevoie de mișcare pentru a-și dezvolta și a-și menține musculatura și încheieturile. Dacă sunt ținuți permanent în adăpost sau în spații insuficient de largi, mușchii încep să se atrofieze iar încheieturile se slăbesc. Acesta este un, alt motiv pentru care trebuie să aibă la dispoziție un spațiu vast, în care să poată alerga și să se poată plimba în voie.

Și de această dată, soluția optimă pentru împrejmuirea spațiului în care caii să se poată bucura de mișcare este gardul electric. Cu un efort minim și o investiție ușor de amortizat, poți instala un astfel de dispozitiv de jur-împrejurul perimetrului respectiv, chiar dacă terenul se află într-o zonă izolată, fără acces rețeaua de curent electric.

Măsurile de siguranță

În ciuda forței de care dau dovadă și a staturii impresio

nante, caii pot cădea ușor victime ale animalelor de pradă, iar prezența acestora în apropierea adăposturilor sau a zonelor de pășunat le provoacă neliniște. Dacă simt permanent această amenințare, caii vor deveni stresați, își vor schimba comportamentul, nu vor mai avea poftă de mâncare, iar toate acestea vor avea repercusiuni negative asupra stării lor de sănătate.

Cei mai periculoși prădători care le pot face rău cailor sunt urșii, lupii și uneori chiar haitele de câini fără stăpân, mai ales dacă animalele sunt înfometate.

Prin urmare, acești prădători trebuie ținuți cât mai departe de cai, iar în această privință trebuie să precizăm că gardul electric are și un important rol de protecție.

Trebuie să ții cont însă că lupii și urșii sunt animale puternice, cu blana deasă, astfel că vei avea nevoie de un aparat pentru gradul electric capabil să genereze o tensiune suficient de mare pentru ca impulsul electric să fie simțit de astfel de prădători.

 

Îngrijirea zilnică

Dincolo de toate aceste măsuri, caii au nevoie de îngrijire zilnică, poate mai mult decât alte animale domestice. În primul rând, trebuie examinați cel puțin o dată pe zi, pentru a depista eventuale răni sau alte semne ce pot indica anumite probleme de sănătate. Cu această ocazie, se inspectează în detaliu pielea animalului, urmărindu-se totodată mersul și comportamentul acestuia.

De asemenea, este foarte important ca animalele să fie țesălate zilnic, pentru a le îndepărta astfel praful murdăria și paraziții de pe păr și piele. Totodată, prin această activitate zilnică se stimulează și circulația sângelui la nivel periferic.

Și copitele necesită o atenție specială, fiind nevoie să fie curățate  și tăiate periodic. Este bine ca îngrijirea copitelor să fie lăsată în seama unui potcovar sau a altei persoane calificate, pentru că cineva insuficient pregătit poate răni ușor animalele.

Mai trebuie menționat că toate aceste operațiuni de îngrijire necesită diferite produse de îngrijire a cailor, care nu trebuie să lipsească din dotarea niciunui crescător.

 

Așadar, creșterea cailor nu este deloc o îndeletnicire ușoară, însă dacă iubești aceste animale și pui multă pasiune, orice efort ți se va părea facil.