Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Echipamente necesare pentru un gard electric

Contrar aparențelor, montarea unui gard electric nu este nici pe departe o operațiune dificilă, iar acest lucru sperăm că îl vei constata și tu după ce vei pune în practică sfaturile pe care ți le oferim în acest articol. Îți vom arăta în cele ce urmează care sunt echipamentele necesare, cum se instalează acestea și care sunt principalele detalii de care trebuie să ții cont atunci când montezi un gard electric. Totul începe cu etapa de proiectare pe parcursul căreia trebuie să stabilești lungimea gardului electric precum și parametrii acestuia. După ce ai pus la punct proiectul, poți să treci la implementarea acestuia.
Necesare pentru gard electric: aparat, conductori, izolatori, stalpi, impamantare

Instalarea stâlpilor de susținere

În funcție de locul de amplasare, stâlpii pentru gardul electric sunt de două feluri, respectiv stâlpii pentru colțuri și cei intermediari. Montarea acestora începe cu stâlpii pentru colțuri, între care se instalează, la o distanță de 3-5 metri între ei, cei intermediari.  Înălțimea acestora se stabilește în funcție de numărul de rânduri de fire care vor împrejmui perimetrul, dar și ținând cont de faptul că stâlpii trebuie să fie înfipți în pământ la o adâncime egală cu o treime din lungimea lor. În funcție de necesități, poți folosi stâlpi din materiale ușoare precum plasticul și aluminiul, stâlpi din lemn sau din materiale mai rezistente, cum ar fi oțelul și betonul.
Stalpi gard electric

Fixarea izolatorilor

După ce ai montat stâlpii, marchează pe fiecare dintre ei locul de fixare a izolatorilor. Numărul acestora pe fiecare stâlp trebuie să fie egal cu cel al rândurilor de fire, urmând a fi montați la distanțe egale pe fiecare stâlp, astfel încât firele sau benzile pentru gardul electric să fie drepte. Izolatorii pentru gardul electric au rolul de a împiedica firele să vină în contact cu stâlpii de susținere, evitând astfel pierderile de tensiune din circuit. Există izolatori pentru stâlpii intermediari și izolatori pentru colțuri, precum și izolatori care se montează în dreptul porților. De asemenea, izolatorii se diferențiază și în funcție de tipul de conductor electric care urmează să treacă prin ei, însă poți să folosești și izolatori universali.

Montarea conductorilor pe stâlpi

Conductorii pentru gardul electric pot fi sub forma unor fire, sârme, funii, benzi sau plase, în funcție de caracteristicile animalelor din exploatație. Rolul lor este acela de a prelua și a transmite impulsurile electrice de jur-împrejurul perimetrului protejat, delimitând totodată spațiul respectiv. Montarea conductorilor se face începând de la un colț al gardului sau de la poartă, pe unul sau mai multe rânduri. Fixarea la capete se realizează cu ajutorul unui conector, după care conductorii pentru gardul electric se întind de la un capăt la altul al gardului. Aceștia trebui să fie trecuți prin izolatorii montați pe fiecare stâlp, nefiind recomandat să fie înfășurați în jurul lor, în speranța că vei tensiona mai bine firele. Dacă firul este prea scurt, acesta poate fi înnădit cu un altul folosind conectori speciali. Și de această dată, nu este recomandat ca firele să fie înnodate între ele pentru că astfel apar pierderi de tensiune.  

Amenajarea căilor de acces

Orice gard electric trebuie să aibă cel puțin o poartă a cărei amplasare va fi prevăzută încă din faza de proiectare. Așa cum am amintit puțin mai devreme, pentru căile de acces se folosesc izolatori speciali prevăzuți cu un cârlig de care se agață mânerul de poartă. Acesta este la rândul său un izolator care îți permite să folosești poarta fără riscul de a te curenta. Tot ce trebuie să faci este să apuci mânerul și să îl desprinzi din cârlig pentru a pătrunde sau a ieși din perimetrul împrejmuit, după care să îl prinzi la loc pentru a reface tot circuitul electric.  

Amplasarea generatorului de impulsuri

Acest echipament mai este cunoscut și sub denumirea de aparat pentru gardul electric, având rolul de a genera impulsurile electrice transmise prin intermediul conductorilor cu care este conectat. Pentru a genera aceste impulsuri, aparatul are nevoie de o sursă de alimentare. Aceasta poate fi o priză obișnuită, un acumulator sau un sistem fotovoltaic. Dispozitivul trebuie să fie amplasat cât mai aproape de gard și într-un spațiu în care să fie protejat de umezeală. Ideal ar fi ca acesta să fie instalat într-un loc închis, dar, dacă nu există o astfel de posibilitate, poate fi amenajat un spațiu propice sub forma unei cutii amplasate în apropierea gardului.

Împământarea

Ultima etapă, dar nu cea mai puțin importantă, este împământarea circuitului electric. Aceasta se realizează cu ajutorul uneia sau mai multor bare metalice, în funcție de lungimea gardului. În cazul gardurilor cu aparat alimentat direct de le rețeaua electrică, lungimea barei de împământare trebuie să fie de cel puțin un metru; pentru gardurile cu generator de impulsuri pe acumulatori sau conectate la un sistem fotovoltaic, poate fi folosită și o bară  mai scurtă, de cel puțin 30 de centimetri. După ce ai urmat toți acești pași, trebuie să te asiguri că firele sau benzile gardului electric nu intră în contact cu vegetația sau cu stâlpii de susținere și că aceste elemente sunt corect conectate cu generatorul de impulsuri. Dacă totul este în regulă, poți trece la testarea instalației și punerea ei în funcțiune.