Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Sfaturi de îngrijire, hrană și tratament pentru pui

Nu ai nevoie de un bagaj vast de cunoștințe pentru a crește pui pe lângă casă. Pe măsură ce acumulezi experiență, poți transforma această ocupație într-o afacere profitabilă. Totuși, nimeni nu se naște învățat, așa că am considerat că ar fi binevenite câteva sfaturi despre îngrijirea, hrănirea și tratamentul puilor pentru crescătorii aflați la început de drum. 

Crearea condițiilor optime în adăpost

Mulți aleg să crească puii încă din primele zile de viață datorită faptului că achiziția acestora presupune o investiție minimă. Puii de o zi au nevoie de îngrijire specială timp de o lună și jumătate, perioadă în care trebuie ținuți într-un adăpost acoperit, separați de celelalte păsări. Adăpostul se amenajează într-un spațiu curat și bine încălzit. Spatiul respectiv să fie folosit strict în acest scop pentru a evita riscul de contaminare cu bacterii. Deasupra adăpostului se instalează o lampă cu bec infraroșu pentru pui.    Aceasta are rolul de a menține o temperatură constantă de 30-32º C, și de a asigura luminozitatea optimă de care puii au nevoie 20 de ore pe zi. Adăpostul trebuie să fie împărțit în două zone dintre care una va fi cea de odihnă, intr-un colț al adăpostului, protejată de lumina lămpii infraroșii. Așternutul din adăpost sa fie din paie, si nu din materiale textile și hârtie. Acestea rețin umiditatea și favorizează apariția bacteriilor.   

Asigurarea hranei zilnice

Este recomandat ca puii să consume doar furaje și concentrate în primele șase săptămâni de viață.

Adăpostul trebuie să fie dotat cu hrănitori pentru păsări la care puii să poată avea acces cu ușurință și care se reglează la înălțimea optimă pe măsură ce aceștia cresc. Hrana din prima săptămână de viață constă doar în furaje și concentrate care pot fi amestecate cu porumb sau grâu măcinat foarte mărunt. Și în următoarele trei săptămâni, hrana trebuie să conțină aceleași ingrediente, doar că de această dată se va crește progresiv cantitatea de furaje. Poți adăuga în hrana zilnică gălbenuș de ou fiert sau brânză de vaci, ingrediente care le vor asigura un supliment de substanțe nutritive foarte necesar în perioada de creștere. Abia după ce au împlinit o lună, puii pot primi o hrană diversificată care să conțină grăunțe și verdeață bine tocată. Acestea trebuie introduse treptat în alimentația puilor fără a renunța definitiv la furaje și concentrate. După o lună și jumătate, puii devin mai puțin pretențioși și pot fi lăsați în curte să se hrănească natural. Continuă totuși să le oferi amestecuri de furaje pentru a le asigura necesarul zilnic de nutrienți. Pe lângă hrană, puii au nevoie de apă proaspătă și curată. Astfel, in dotarea adăposturilor, vor fi incluse și adăpători pentru păsări și pui din care apa trebuie să fie schimbată zilnic. Este de evitat folosirea unor castroane sau alte vase adânci, pentru că puii foarte mici pot pica în apă peste marginea acestora. În cel mai fericit caz, apa se va murdări, însă există și riscul ca puii să nu mai poată ieși din vas și să se înece.   

Protejarea împotriva bolilor

În primele săptămâni de viață, puii sunt foarte vulnerabili. Există un risc crescut de a se îmbolnăvi chiar dacă sunt izolați de celelalte păsări și li se asigură cele mai bune condiții. Principala metodă de a preveni îmbolnăvirile este vaccinarea conform unei scheme stabilite de medicul veterinar. În prima lună de viață, puii au nevoie de patru vaccinuri. Acestea ii protejeaza de cele mai frecvente boli care apar la această vârstă. Un prim vaccin se administrează oculoconjunctival încă din prima zi în care puii au ieșit din ou, urmând ca după 10-11 zile să fie administrat un nou vaccin în apa de băut. Urmează alte două vaccinuri la 16 zile și la 26-28 de zile care se administrează fie oculoconjunctival, fie în apa de băut, conform indicațiilor medicului veterinar. Tot medicul veterinar este cel care poate stabili dacă puii au nevoie de un supliment de vitamine sau de alte tratamente medicamentoase. De aceea, orice decizie în acest sens trebuie luată în urma consultării cu un astfel de specialist. Riscurile de îmbolnăvire persistă și după mutarea puilor din adăpostul acoperit în cotețul pentru păsări, astfel că trebuie menținută legătura cu medicul veterinar pentru administrarea la timp a tratamentelor preventive și curative, în funcție de situație.  La șase săptămâni după ce au ieșit din ou, puii se scot din spațiul care le-a servit ca prim adăpost și se mută într-un țarc special amenajat care să îi țină separați o vreme de celelalte păsări mai mari. Perioada de acomodare durează circa 3-4 zile după care puii pot fi lăsați împreună cu celelalte păsări. Totuși, trebuie să urmărești câteva zile modul în care aceștia se integrează, iar dacă unii dintre ei sunt atacați de păsările mai mari, este recomandat ca aceștia să fie ținuți într-un spațiu separat.