Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

5 Idei de afaceri profitabile de familie

Mediul rural a devenit tot mai atractiv pentru cei care doresc să renunțe la tumultul vieții de oraș și să înceapă o afacere de familie într-o atmosferă mult mai liniștită și lipsită de stres. Cele mai mult dintre aceste afaceri de familie derulate în mediul rural sunt în domeniul agricol, pentru că lumea satului oferă numeroase oportunități în acest sens. Dacă și tu de gândești să pui pe picioare o astfel de afacere, avem pentru tine câteva idei care să te inspire.

Fermă de păsări

Mulți dintre cei care încep o afacere de familie în mediul rural aleg această variantă pentru că ouăle proaspete „de țară” sunt la mare căutare; la fel și carnea de pasăre crescută la curte. Ai nevoie de un spațiu în care să amenajezi adăposturile pe care să le dotezi cu echipamente pentru păsări și pui. Dotarea adăposturilor nu presupune o investiție foarte mare, toate accesoriile fiind ușor de găsit la prețuri mai mult decât rezonabile. Cele mai scumpe sunt cotețele, însă poți opta și pentru niște boxe mai ieftine care ocupă mai puțin spațiu și care se pot dovedi ideale în cazul fermelor de păsări crescute pentru carne. Spațiul destinat creșterii păsărilor mai trebuie dotat cu hrănitori și adăpători care trebuie păstrate în permanență curate. Pentru început, poți crește păsările în regim deschis sau semideschis, iar dacă lucrurile merg bine și dorești să îți dezvolți afacerea, poți construi sau închiria spații închise pe care să le folosești ca adăposturi pentru sute de exemplare.  

Fermă de oi

Creșterea oilor este o altă activitate profitabilă în mediul rural, activitate care poate fi transformată într-o mică afacere de familie. În acest mod, asiguri o sursă de hrană sănătoasă întregii familii și totodată obții câștiguri importante din comercializarea lânii, cărnii, laptelui și produselor lactate. De asemenea, să nu uităm că în perioada premergătoare Paștelui, mieii sunt la mare căutare, iar aceasta este o bună ocazie de a-ți rotunji veniturile. Înainte de a începe o astfel de afacere, trebuie să te documentezi pentru a afla tot ce trebuie să știi despre creșterea oilor. Dacă nu ai experiență, este recomandat să începi cu un efectiv mic de animale pe care să-l sporești pe parcurs.

Fermă de vaci

Vacile de lapte sunt o altă sursă bună de câștig, mai ales dacă reușești să atragi câțiva clienți care să cumpere de la ferma ta în mod constant. Pentru început, te poți baza pe rude și prieteni care te vor recomanda la rândul lor altor cunoscuți, evident, în cazul în care vor fi mulțumiți de calitatea produselor. Astfel, profitul micii tale ferme va începe să crească încet, dar sigur, oferindu-ți posibilitatea să sporești investițiile pentru a te dezvolta. Spre exemplu, ulterior, poți să-ți deschizi chiar și o mică unitate de procesare și să-ți creezi un brand propriu de produse lactate. Ideal este să ai la dispoziție și un spațiu pentru pășunat, în care vacile să se hrănească natural cu iarbă, dat fiind că laptele provenit de la astfel de animale este mai sănătos decât laptele celor hrănite exclusiv cu furaje și concentrate, având un conținut mai scăzut de grăsimi. Și pentru o fermă de vaci ai nevoie de o serie de echipamente specifice din care nu trebuie să lipsească accesoriile pentru muls, hrănitorile și adăpătorile, precum și periile de scărpinat, indispensabile pentru îngrijirea pielii bovinelor.  

Centru de echitație

Dacă iubești caii și dorești să cultivi dragostea pentru aceste animale, cu siguranță, o astfel de afacere va fi pe placul tău. Pentru început, trebuie să investești în amenajarea adăposturilor după care poți achiziționa câțiva cai care să constituie baza de pornire a viitorului centru de echitație. O astfel de afacere presupune o bună cunoaștere a comportamentului acestor animale și a modului în care trebuie îngrijite, astfel că e nevoie să ai o oarecare experiență înainte de a investi în ea. Va mai trebui să treacă puțin timp până ce se vor acomoda caii și se vor obișnui cu oamenii; în acest sens, ai putea avea nevoie de ajutorul unui dresor dacă experiența ta nu este suficientă. De asemenea, vei avea nevoie de personal foarte bine pregătit și după ce vei începe activitatea, întrucât clienții care apelează la serviciile tale trebuie să fie supravegheați de cineva cu experiență. O investiție importantă o reprezintă și achiziția echipamentelor de echitație precum șei, harnașamente, accesorii pentru potcovit, produse de îngrijire pentru animale și multe altele.  

Livadă sau grădină de legume

O afacere profitabilă poate fi dezvoltată și în domeniul vegetal, iar în acest sens, mediul rural îți oferă multiple oportunități. Astfel, poți transforma spațiul din jurul casei într-o grădină de legume sau poți planta mai mulți pomi fructiferi pentru a înființa o livadă. De asemenea, o altă variantă viabilă este construirea unei sere în care să poți cultiva legume pe tot parcursul anului. Pentru o astfel de afacere trebuie să investești în material săditor, produse pentru protecția plantelor, unelte de grădinărit, dar și în echipamente de protecție, cum ar fi cizmele de cauciuc, mănușile, salopetele sau combinezoanele.   Ne-am bucura dacă una sau chiar mai multe dintre ideile de mai sus va reprezenta cheia succesului pentru viitoarea afacere de familie pe care o vei dezvolta în mediul rural.