Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Impământarea gardului electric

Pentru ca gardul electric să producă acel șoc neplăcut, dar inofensiv, care să determine animalele de ambele părți să stea departe de firele sale, are nevoie și de o bună împământare. Rolul împământării gardului electric este acela de asigura continuitatea circuitului atunci când un animal intră în contact cu firele sau benzile care au rolul de conductori.

Mai exact, atunci când animalul atinge gardul, impulsul electric trece prin corpul său și se scurge în pământ, de unde se transmite barei de împământare care îl direcționează înapoi către aparatul pentru gardul electric ce l-a generat.

Așadar, lipsa împământării sau existența uneia necorespunzătoare ori montate greșit duc la o scădere semnificativă a eficienței gardului electric. Pentru a evita o astfel de problemă, îți oferim câteva sfaturi de care să ții cont.

Folosește bare de împământare care sunt protejate de rugină

Barele de împământare sunt accesorii pentru gardul electric care pot fi achiziționate odată cu kitul complet de instalare sau se pot procura ulterior, în funcție de necesități. Acestea trebuie să fie confecționate din metal pentru a avea o bună conductivitate electrică, materialul cel mai des folosit fiind oțelul.

Dat fiind faptul că se înfig în pământ, barele de împământare sunt expuse riscului de coroziune, proces care ar afecta semnificativ conductivitatea. De aceea, este recomandată folosirea barelor acoperite cu un strat de zinc sau de cupru care să protejeze metalul de umiditate și să împiedice apariția ruginii.

 

Alege zone cu umiditate crescută

Riscul de coroziune este amplificat de faptul că împământarea se face, de preferință, în zona cu cea mai ridicată umiditate, din apropierea gardului.

Solul din apropierea unei surse de apă sau din zonele umbrite ori cu multă vegetație este cel mai potrivit pentru împământare, pentru că îmbunătățește conductivitatea electrică. În cazul în care pământul este uscat, locul în care a fost făcută împământarea trebuie udat periodic, pentru a evita scăderea tensiunii din circuit.

Pe de altă parte, aparatul pentru gardul electric trebuie protejat de umezeală, precizare necesară ținând cont de faptul că distanța dintre acesta și bara de împământare este de 3-5 metri.

Ține cont de sursa de alimentare

Gardul electric poate fi alimentat direct de la rețeaua electrică, prin simpla conectare la o priză, însă dacă accesul la rețea nu este posibil, există alternativa alimentării de la  o baterie sau un acumulator. Totodată, poate fi folosită și energia solară pentru alimentarea unui astfel de sistem; pentru fiecare variantă menționată, există un anumit tip de aparat pentru gardul electric.

În funcție de sursa de alimentare și de tipul de aparat folosit, trebuie aleasă și lungimea barei sau barelor de împământare (vei înțelege mai târziu de ce am folosit și pluralul). Astfel, dacă alimentarea se face de la rețeaua electrică, barele de împământare trebuie să aibă o lungime de cel puțin un metru, în timp ce în cazul gardurilor electrice alimentate cu baterii, acumulatori sau sisteme fotovoltaice este suficientă o lungime de cel puțin 30 de centimetri.

 

Asigură o distanță optimă între barele de împământare

Echipamentul pentru gardul electric poate include una sau mai multe bare de împământare, în funcție de lungimea gardului și de puterea generatorului de impulsuri. Pentru un gard de dimensiuni mici,  este suficientă o singură bară de împământare montată la cel puțin 3 metri de generatorul de impulsuri. Nu este recomandat să depășești mult această limită, deoarece eficiența împământării scade pe măsură ce aceasta este făcută mai departe de aparat.

Din același motiv, gardurile mai lungi au nevoie de mai multe bare de împământare. Acestea se montează la o distanță de circa 10 metri una față de cealaltă, începând cu cea mai apropiată de generatorul de impulsuri care trebuie să se afle la cel puțin 3 metri de acesta, după cum am precizat.

 

Evită folosirea altor sisteme de împământare

Este greșit și totodată periculos să faci împământarea gardului electric folosindu-te de împământarea rețelei electrice sau a altor instalații electrice cu sisteme proprii de împământare. În primul rând, apare riscul unor accidente ce pot avea consecințe tragice, fiind pusă în pericol viața oamenilor, dar și animalelor care ar trebui să fie protejate de un gard electric.

De asemenea, nu este de ignorat riscul deteriorării generatorului de impulsuri și a aparatelor electrocasnice ori a altor echipamente alimentate de la rețeaua la care s-a făcut împământarea gardului electric, în urma interferențelor și variațiilor de tensiune ce pot apărea.

Aceste dispozitive se pot supraîncălzi sau pot avea loc scurtcircuite, care, pe lângă riscurile deja amintite, pot genera și un incendiu.

Nu în ultimul rând, se vor înregistra scăderi de tensiune în circuitul gardului electric, ceea ce va duce la scăderea eficienței acestuia. Acesta este un alt motiv pentru care un astfel de echipament are nevoie de o împământare proprie.

 

Sperăm ca acest articol te-a ajutat să conștientizezi mai bine importanța împământării gardului electric și că sfaturile oferite îți vor fi utile în amenajarea unui astfel de sistem de protecție pentru ferma sau gospodăria ta.