Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

5 pași pentru testarea gardului electric

Pentru ca gardul electric să-și îndeplinească rolul de protecție destinat, curentul din circuit trebuie să se mențină la o tensiune constantă. Tensiunea optimă se stabilește în funcție de lungimea gardului, precum și de caracteristicile speciilor de animale protejate și ale prădătorilor, iar atât timp cât echipamentul funcționează în parametri normali, gardul este o barieră de netrecut.

Problemele apar atunci când tensiunea scade sau se oprește alimentarea, iar acestea pot fi ușor observate dacă animalele nu mai ezită să se apropie de gard sau chiar trec dincolo de acesta.

Cauzele pot fi multiple, iar pentru identificarea lor este nevoie de efectuarea unor teste pe care ți le vom prezenta în cuprinsul acestui articol.

 

Verificarea sursei de alimentare

Testarea în siguranță a gardului electric începe cu oprirea alimentării și deconectarea acestuia de la sursă. În funcție de tipul de gard, aceasta poate fi o priză conectată la rețeaua electrică, o baterie sau un acumulator cu încărcare de la o sursă de curent sau cu încărcare solară.

Dacă gardul se alimentează de la rețeaua electrică, nu trebuie decât să conectezi la priză un alt aparat electric, iar dacă acesta funcționează, sunt șanse mari ca problema să fie în altă parte. De asemenea, poți folosi un voltmetru pentru a testa tensiunea din rețea.

În ceea ce privește bateriile, acestea se verifică folosind un tester pentru gardul electric capabil să măsoare tensiunea în trepte; dacă valoarea indicată de acesta este sub cea optimă, e semn că bateria trebuie înlocuită. În mod similar, se procedează și cu acumulatorii, însă, de această dată, se verifică și dacă aceștia se încarcă așa cum ar trebui.

Inspectarea gardului electric

Dacă sursa de alimentare este în regulă, se continuă cu verificarea fiecărui centimetru de gard, pentru că defecțiunea poate fi cauzată de deteriorarea unor componente ale acestuia. Și în această etapă trebuie oprită alimentarea, iar gardul trebuie verificat pe toată lungimea lui, acordând atenție firelor, izolatorilor și stâlpilor.

În cazul în care vreunul dintre aceste echipamente pentru gardul electric este uzat sau deteriorat, trebuie înlocuit fără întârziere. De asemenea, trebuie să verifici dacă firele sunt perfect întinse și dacă nu intră în contact cu izolatorii, stâlpii sau vegetația crescută la baza gardului.

 

Testarea aparatului pentru gardul electric

Presupunând că sursa de alimentare și echipamentele gardului sunt în regulă, următoarea posibilă cauză a problemelor ar putea fi aparatul pentru gardul electric. Acesta se conectează la sursa de alimentare și generează impulsuri electrice pe care le transmite conductorilor, adică firelor sau benzilor care alcătuiesc gardul. Dacă aparatul generează o tensiune prea mică, este evident că aceeași valoare scăzută va exista și în circuit, motiv pentru care este necesară o verificare a sa.

Mai întâi, se deconectează conductorii de la aparat, după care cablul de alimentare se conectează la sursă. Apoi, cu ajutorul unui tester pentru gardul electric, se verifică tensiunea intrare și de ieșire; dacă valorile sunt cele dorite, înseamnă că dispozitivul funcționează în parametri normali.   

 

Măsurarea tensiunii gardului

În situația în care toate testele făcute până acum nu au identificat sursa problemei, se trece la măsurarea tensiunii din conductorii gardului electric.

În primul rând, se oprește alimentarea aparatului pentru gardul electric pentru a evita producerea unor accidente prin electrocutare, apoi reconectează conductorii decuplați cu ocazia operațiunii anterioare.

Apoi, se pornește alimentarea, iar măsurarea tensiunii se face în mai multe puncte ale gardului pentru a fi depistate zonele în care valoarea acesteia este mai scăzută. Ai nevoie și de această dată de testerul pentru gardul electric; tot ceea ce trebuie să faci este să atingi firele sau benzile gardului cu vârful sondei acestuia. Nu trebuie să ții sonda pe conductori, ci doar să o atingi, iar aparatul îți va indica prin sistemul de afișaj specific dacă tensiunea este în parametri normali și se menține astfel în întreg circuitul.

În cazul în care tensiunea este prea mică sau inexistentă într-o anumită zonă, aceea trebuie verificată mai amănunțit pentru a identifica sursa problemei.

 

Remedierea defecțiunilor

Așadar, defecțiunile ce pot surveni la gardul electric au cauze diverse care țin fie de sursa de alimentare, fie de generatorul de impulsuri, fie de celelalte componente ale unui astfel de echipament. De asemenea, în unele cazuri, problemele pot surveni ca urmare a unor greșeli făcute la instalarea gardului sau din cauza întreținerii necorespunzătoare a acestuia.

Indiferent de cauză, remedierea defecțiunilor se face întotdeauna după ce alimentarea cu energie electrică a fost oprită; pentru mai multă siguranță, este recomandată chiar deconectarea generatorului de impulsuri de la sursa de alimentare.

 

Pașii descriși mai sus nu sunt necesari doar pentru depanarea gardului electric, ci trebuie să devină o rutină respectată cu regularitate pentru a preveni apariția unor probleme. 

Nu există o regulă clară în privința frecvenței cu care trebuie făcute aceste verificări, însă ideal ar fi să aibă loc o dată pe lună. În acest mod, durata de viață a gardului electric poate fi prelungită, iar  echipamentul va avea eficiența maximă pe care ți-o dorești.