Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Montarea stâlpilor pentru gardul electric

Stâlpii pentru gardul electric se diferențiază între ei prin lungime, materialul din care sunt confecționați și zona de amplasare, însă rolul lor este întotdeauna același. Mai exact, stâlpii constituie elementele de susținere pentru conductorii care împrejmuiesc gardul, conductori care, electrici fiind, protejează și delimitează în același timp perimetrul. Montarea acestor stâlpi este una din primele operațiuni necesare pentru amenajarea unui gard electric, iar în cele ce urmează îți vom arăta cum se realizează corect.

Marcarea locurilor de amplasare

Înainte de a monta stâlpii pentru gardul electric, trebuie să știi exact locul de amplasare pentru fiecare din ei, așa că totul începe cu măsurarea perimetrului care trebuie protejat. Pornește dintr-un colț, măsoară și trasează cu sfoară fiecare latură, apoi în funcție de caracteristicile terenului, marchează locurile de amplasare pentru stâlpi. Începe tot de la colț, iar dacă terenul este drept, montează stâlpii la o distanță de cinci metri între ei. În cazul terenurilor în pantă sau cu multe denivelări, distanța între stâlpi trebuie să fie mai mică, de aproximativ trei metri. De asemenea, gardurile mai scurte sau cu un singur rând de fire pot fi montate cu stâlpii la distanță de cinci metri; gardurile lungi și cu mai multe rânduri de fire au nevoie de o mai bună susținere, implicit de o distanță mai mică între stâlpi. Ținând cont de aceste reguli, trebuie să marchezi locurile de montare la fiecare trei sau cinci metri, stabilind cu această ocazie și numărul necesar de stâlpi. Nu uita să marchezi și zona porții, care va necesita niște stâlpi speciali!  

Amplasarea stâlpilor

Spuneam că unul dintre criteriile care fac diferența între diferitele tipuri de stâlpi pentru gardul electric este zona de amplasare. Din acest punct de vedere, putem vorbi despre stâlpi pentru colțuri, stâlpi intermediari și stâlpi pentru porți. Primii care se montează sunt stâlpii pentru colțuri, care sunt mai solizi și mai rezistenți, pentru că sunt supuși unei tensiuni mai mari. Din același motiv, aceștia trebuie să fie foarte bine înfipți în pământ și eventual susținuți cu contraforți. În cazul gardurilor permanente, stâlpii de colț pot chiar să fie prinși în beton. Apoi, plecând de la unul dintre stâlpii de colț, se trece la amplasarea stâlpilor intermediari. Aceștia se fixează în locurile marcate anterior, iar pentru o bună fixare trebuie să fie îngropați în pământ cel puțin o treime din lungimea lor. În zona destinată porților, se vor monta stâlpii speciali, ținând cont de aceeași regulă.

Fixarea izolatorilor

S-ar putea spune că operațiunea de montare a stâlpilor pentru gardul electric se oprește aici, însă mai sunt câțiva pași importanți de făcut. Conductorii electrici nu trebuie să vină în contact direct cu stâlpii de susținere pentru a se evita pierderile de tensiune din circuit. De aceea, pe stâlpi se montează niște elemente speciale numite izolatori pentru gardul electric. Aceștia trebuie să fie plasați la același nivel pe fiecare stâlp, pe unul sau mai multe rânduri, în funcție de numărul de fire. Așadar, următoarea etapă constă în marcarea pe fiecare stâlp a locului de montare pentru izolatori. Este nevoie de un instrument de măsură pentru ca izolatorii să fie amplasați în „linie”, având grijă să existe o oarecare distanță față de sol, astfel încât firele electrice să nu atingă vegetația. Se trece apoi la montarea izolatorilor, începând tot de la colțuri, și fixându-i foarte bine pe stâlpi. Totodată, este important ca izolatorii să fie adaptați tipului de conductor electric folosit cât și zonei de amplasare (la colțuri, pe stâlpii intermediari și la porți).  

Cum alegi stâlpii de gard potriviți

Încheiem cu o serie de recomandări în ceea ce privește alegerea stâlpilor, pentru că eficiența unui gard electric depinde și de acest aspect. Dacă vrei să instalezi un gard rezistent, pentru animale mari, ai nevoie de niște stâlpi mai solizi care să stea bine înfipți în pământ. În acest caz, sunt recomandați stâlpii din lemn sau oțel, iar dacă este vorba despre un gard permanent, cei mai buni sunt stâlpii din beton. Pentru păsări sau animale mici, niște stâlpi din aluminiu sau plastic vor face față cu brio, aceștia fiind și mult mai ușor de montat. Un alt detaliu important este lungimea stâlpilor care se alege în funcție de numărul de fire pentru gardul electric. Acestea pot fi montate pe unul sau mai multe rânduri, în funcție de animalele care trebuie protejate și de prădătorii care amenință exploatația. Un gard cu mai multe rânduri de fire, bineînțeles că va avea nevoie de niște stâlpi mai înalți pentru că între conductori trebuie să fie menținută o anumită distanță. O caracteristică a gardurilor electrice este și mobilitatea, iar aceasta depinde în mare măsură și de tipul de stâlpi folosiți. Astfel, dacă dorești să construiești un gard temporar pe care să-l poți muta cu ușurință dintr-un loc în altul, ai nevoie de niște stâlpi ușori cum sunt cei din plastic, aluminiu și chiar lemn.   Montarea stâlpilor și a izolatorilor este urmată de realizarea perimetrului cu ajutorul conductorului electric, după care se realizează împământarea. Ultimul pas constă în conectarea conductorului la generatorul de impulsuri și testarea funcționării circuitului electric.  URL recomandat: /montarea-corecta-a-stalpilor-pentru-gardul-electric