Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Mastita la vacile de lapte. Cauze, simptome și tratament pentru mamită

Vaca libera pe o pasune

Mamita streptococică (sau mastita) este o afecțiune care se transmite foarte ușor de la o vacă de lapte la alta, cel mai adesea prin mâna celui care efectuează mulsul. Este considerată un factor important în industria laptelui, deoarece afectează producția și, prin urmare, generează pierderi considerabile. În acest articol îți vom explica cele mai importante informații ca să știi cum să previi răspândirea, dar și cum se tratează.

 

Ce este mastita la vaci și de ce apare

 

Mastita bovină este o reacție inflamatorie a glandei mamare cauzată de traumatisme fizice sau infecții cu microorganisme. Așadar, este o boală infecțioasă, produsă de streptococi cu o rată de răspândire foarte rapidă. Laptele infestat (provenit de la vacile de lapte bolnave), reprezintă un pericol pentru persoanele care îl consumă, deci cu atât mai mult, igiena ugerului trebuie să fie exemplară pentru a evita astfel de situații.

 

Tipuri de mastită la vaci

 

Se remarcă două forme principale și anume:

 

  • Mastita clinică, depistată prin aspect modificat al ugerului și/sau al laptelui
  • Mastita subclinică, se poate observa mai greu din cauză că țesutul mamar este inflamat dar fără să existe semne vizibile pe uger, sau în lapte. *De testat numărul de celule somatice, dacă este mai mare de 200.000 de celule/ml înseamnă ca este infecție mamară.

 

Simptomele mamitei la vacile de lapte

 

În general, mastita este ușor de diagnosticat însă, în cazul formei subclinice simptomele bolii nu sunt vizibile, iar infecția se instalează fără semne evidente. Acest lucru determină de regulă întârzierea diagnosticului și dezvoltarea acesteia într-o formă clinică.

 

Un test simplu de mastita cu paleta mastitest poate determina dacă este o infecție in uger. Se mulge pe rând fiecare mamelon, apoi se picură reagent și se urmărește reacția. 

Paleta neagra pentru testarea mastitei cu patru ochiuri
Paleta mastitest te ajută sa identifici rapid prezența acestei afecțiuni

Cu toate acestea, dacă observi unul din simptomele de mai jos, trebuie să iei măsuri adecvate:

 

-uger umflat și înroșit

-volum de lapte mai mic, cu conținut scăzut de grăsime

-comportament neobișnuit al vacii în timpului mulsului (neliniște specifică durerilor)

-temperatură crescută

-prezența puroiului la nivelul ugerului

-prezența sângelui în lapte

-respirație groaie și frecventă

-pierderea poftei de mâncare

– lapte cu aspect  zeros

 

Cum se diagnostichează în mod corect

 

Dacă este vizibilă simptomatologia, atunci și diagnosticarea se poate face cu mai multă ușurință însă, în anumite cazuri, trebuie analizată cu atenție flora laptelui secretat. De aceea, un detector de mastită este un aparat indispensabil într-o fermă.

Detector de mastită pentru vaci
Acest aparat de diagnosticare este portabil și te ajută să descoperi din timp mamitele

 

Aparatul măsoară rezistența electrică a laptelui din uger și astfel detectează cu ușurință modificările specifice acestei boli, înainte să se instaleze simptomatologia evidentă. Este cu adevărat o necesitate care previne cheltuieli considerabile specifice tratamentului de durată odată cu instalarea bolii în fază cronică.

 

Tratament pentru mastită la vaci

 

Înainte de a administra orice tratament este primordial sa ceri o consultație unui medic veterinar. Doar în urma unui consult poți începe sa iei măsuri. Tratamentul depinde foarte mult de tipul de bacterie, de forma și de gradul de avansare a bolii.

 

Cum previi răspândirea acestei afecțiuni

 

Având în vedere că această afecțiune se transmite cel mai des de la o vacă la alta din cauza igienei necorespunzătoare în timpul mulsului, primul pas este să te asigură că folosești produsele corecte de dezinfecție. Acest pas este esențial deoarece persoana care efectuează mulsul poate transfera agentul patogen de la o vacă la alta atunci când nu menține cele mai bune practici de igienă.

 

Printre articolele utile la fermă în acest sens se numără gelul de curățare a mâinilor după muls, soluția specială pentru dezinfecția ugerului și nu numai. Găsești la noi pe site toate produsele necesare pentru întreținerea ugerului

 

Printre acestea se numără: soluții dezinfectante pentru uger cu acid lactic sau cu iod, șervețele umede și uscate, soluții de protecție a mamelonului, manșoane de cauciuc și de silicon, ansamblu colector pentru aparatul de muls, cotiere de protecție, geluri, creme și balsamuri pentru uger, cizme de protecție, covoare și tăvi dezinfectante, instrumente pentru copite, saltele de cauciuc, și multe altele care îți mențîn animalele sănătoase și productive și mulțumite.

Pentru protecția ugerului după muls, recomandăm soluția Udero Dip Lacto , disponibilă  în variante de 10L sau 20L, care nu conține iod. Această formează o peliculă protectoare și conține substanțe regenerative pentru pielea mamelonului.

Folosirea acestor produse duce la prevenirea și diagnosticarea problemelor, deoarece este mult mai ușor de prevenit decât de tratat o boală, chiar și  atunci când este depistată în stadiile incipiente.

 

Un alt pas important, așa cum menționam anterior este diagnosticarea precoce, deoarece este mult mai ușor de tratat. Acordă atenție oricăror modificări ale ugerului, dar folosește și instrumentele recomandate ca să eviți instalarea bolii într-o formă mai greu de tratat.

 

Vaca infectată trebuie izolată de restul și mulsă ultima din fermă. 

Este esențială curățenia în fermă: schimbat așternutul, dezinfectat, folosirea unui echipament adecvat cum ar fi cizme, mănuși, covor pentru dezinfectia picioarelor mulgatorului și tava pentru dezinfectia copitelor vacilor.

 

Fără curățenie în fermă, dezinfecția, curățarea, emolierea ugerului, folosirea atenției si gentilității la muls, nu se poate întreține un uger sănătos.