Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Colostrul de la vacă. Ce este și care sunt beneficiile pentru vițeii proaspăt fătați

Vaca pe o pasune

Dacă lucrezi în domeniul zootehniei, sunt câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre reproducerea acestor mamifere, iar unul dintre ele face referire la importanța colostrului. Primele zile din viața nou-născuților sunt cele mai importante și au nevoie de un început sănătos, iar primul lapte este esențial în acest sens. În acest articol vom detalia ce este colostrul de la vacă, ce beneficii are și care sunt bunele practici privind hrănirea vițeilor după ce sunt fătați.

 

Ce este colostrul?

 

Colostrul mai are și denumirea de ,,primul lapte” și este un lichid produs de mamiferele care au născut recent. Acesta este secretat de glandele mamare în primele zile după nașterea vițelului și este bogat în nutrienți esențiali și anticorpi. Este prima secreție lactată produsă de mamifere imediat după naștere. Este o substanță bogată în nutrienți și substanțe bioactive esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea nou-născutului.

 

Cum ajută primul lapte sistemul imunitar al vițeilor

 

Având în vedere valoarea nutritivă a acestui lapte, este ușor de înțeles de ce este esențial în construirea sistemului imunitar al vițeilor (deoarece aceștia se nasc fără anticorpi și sunt predispuși la boli). Colostrul bovin conține o concentrație ridicată de anticorpi și este foarte hrănitor. Spre deosebire de laptele obișnuit, are mai multe proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine precum B,A,C,E, dar și magneziu. Pe lângă acestea, mai conține și alte substanțe necesare care îi ajută să digere eficient și să aibă un intestin sănătos.

 

Cum se testează calitatea primului lapte

 

Calitatea colostrului este extrem de importantă, mai ales în contextul creșterii animalelor. Există mai multe metode utilizate pentru a evalua calitatea acestuia.

 

Iată câteva dintre acestea:

 

  1. Măsurarea concentrației de imunoglobuline (IgG): Acesta este unul dintre cele mai importante teste pentru evaluarea calității colostrului. Se utilizează un refractometru pentru a măsura concentrația de IgG. 

 

  1. Testul de densitate: Acest test măsoară densitatea colostrului și poate oferi o indicație a concentrației de imunoglobuline. Cel de calitate superioară are o densitate mai mare.

 

  1. Testul de absorbție a globulinelor: Se utilizează o substanță colorată sau fluorescentă care se leagă de imunoglobulinele din colostru. Dacă primul lapte are o concentrație adecvată de imunoglobuline, va absorbi această substanță și va prezenta o culoare sau o fluorescență corespunzătoare.

 

  1. Evaluarea aspectului și a consistenței: Colostrul de calitate are de obicei o culoare galbenă deschisă sau aurie și o consistență groasă. Cel apos sau care are o culoare închisă poate indica o calitate inferioară.

 

  1. Testele microbiologice: Se pot efectua teste microbiologice pentru a evalua prezența bacteriilor în colostru. Cel cu un conținut scăzut de bacterii este considerat de calitate superioară.

 

Ce cantitate de colostru trebuie să consume vițeii imediat după naștere

 

Cantitatea de colostru pe care un vițel ar trebui să o consume imediat după naștere poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv greutatea acestuia și calitatea primului lapte.

În general, se recomandă ca un vițel nou-născut să consume aproximativ 10% din greutatea sa corporală în primele 6 ore de viață. De exemplu, dacă cântărește în jur de 40 de kilograme, ar trebui să consume aproximativ 4 litri de colostru în primele 6 ore. Aceasta este o estimare generală, iar unele surse pot sugera cantități diferite. Este important ca vițeii să primească colostru în primele ore de viață, deoarece absorbția imunoglobulinelor este cea mai eficientă în această perioadă.

 

Cum se depozitează colostrul

 

Nu este suficient ca vițelul să beneficieze doar în prima zi de colostru, acesta trebuie să consume o cantitate mare în primele zile de la naștere. Ca să te asiguri de faptul că vițelul nou-născut are parte de un început bun, depozitează colostrul în pungi adecvate. Cele din oferta Super Farm Land sunt foarte eficiente deoarece vin cu tetină care permite administrarea mai facilă a laptelui, dar și mai igienic. Îți recomandăm Colostrostart deoarece poți depozita pungile în congelator și le folosești atunci când ai nevoie. Găsești acest produs, dar și altele necesare pentru alăptarea vițeilor la noi pe site.

 

Care este temperatura ideală pentru colostru

 

După ce te-ai asigurat că depozitezi în siguranță laptele, atunci când trebuie să îl administrezi vițelului, poți să-l încălzești înainte timp de 20 de minute în Milk Pot, până la maxim 40 de grade. Temperatura ideală de administrare este de 37-38 grade ca să nu existe pierderi de temperatură corporală.

 

Interesant de știut despre colostrul la vaci

 

  1. Conține o concentrație ridicată de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale. De asemenea, este bogat în imunoglobuline, în special IgG, care oferă imunitate pasivă nou-născutului.

 

  1. Furnizează imunoglobuline, anticorpi și alți factori imuni care ajută la protejarea nou-născutului împotriva infecțiilor și bolilor. Această imunitate pasivă este esențială în primele zile de viață, când sistemul imunitar al acestuia este încă în curs de dezvoltare.

 

  1. Conține factori care ajută la stimularea dezvoltării sistemului digestiv al nou-născutului și facilitează absorbția nutrienților.

 

  1. Contribuie la creșterea în greutate și la dezvoltarea generală a nou-născutului. Nutrienții și factorii bioactivi din colostru sunt esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos, a sistemului osos și a altor sisteme ale corpului.

 

  1. Este folosit și în scopuri medicale și terapeutice. Unele cercetări sugerează că poate fi benefic în tratarea unor afecțiuni digestive, în întărirea sistemului imunitar și în gestionarea alergiilor.

 

Alte bune practici pentru hrănirea vițeilor

 

Igiena corectă a ugerului este o etapă foarte importantă în procesul de hrănire al vițeilor nou-născuți. Având în vedere riscul crescut de îmbolnăvire al acestora din cauza sistemului imunitar nedezvoltat, trebuie să cureți cu atenție ugerul vacii cu produse adecvate.

 

Un aparat foarte util la fermă este și tancul mobil pentru preparea și adiminstrarea laptelui. Cu ajutorul acestuia poți să amesteci cu ușurință laptele și să-l dozezi mai rapid pentru toți vițeii din fermă.