Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Furajarea găinilor ouătoare. Cum trebuie să le hrănești dacă vrei o producție mai bună

Gaina care este hranita cu cereale

Furajarea găinilor ouătoare nu este un proces complicat dacă ai câteva informații de bază în ceea ce privește alimentația acestor păsări. În acest articol îți vom prezenta sfaturi utile care să te ajute să oferi o hrană echilibrată, bogată în nutrienți păsărilor din curtea ta. Ca rezultat, vei obține o producție bună de ouă și nu numai, întrucât și bunăstarea lor depinde de acest aspect.

Ce trebuie să cuprindă alimentația găinilor ouătoare

Principalul furaj pentru găinile ouătoare este porumbul, deoarece este ușor digerabil. De asemenea, le oferă păsărilor un aport energetic bun însă nu și toți nutrienții necesari. Din acest motiv, alimentația lor trebuie să mai cuprindă grâu și orz deoarece au un conținut mai bun de proteină. 

Bineînțeles, cantitatea din fiecare tip menționat mai sus trebuie adaptată deoarece prea mult furaj de un fel le poate afecta starea de sănătate. De exemplu, mai poți adăuga în dieta lor și ovăz, dar într-o proporție mică, de maxim 15%.

Care este cea mai buna reteta de hrană pentru găinile ouătoare

Cea mai bună rețetă de hrană pentru găinile ouătoare constă în asigurarea acestor proporții de furaj în fiecare zi:

  • 70% porumb 
  • 20% amestec triticale si orz/ orzoaica (păioase)
  • 10% proteină (floarea soarelui, soia)

La 100 kg se folosesc 10 kg de floarea soarelui (proteină), 70 kg porumb și 20 kg triticale.

 

Dacă ai modificat rețeta de hrană și observi că apar schimbări în comportamentul păsărilor sau nu mai produc la fel de multe ouă, trebuie să ajustezi cantitatea de furaj. 

Care sunt motivele pentru care nu ouă  găinile și ce poți face 

Oua asezate intr-un cos impletit
Ouăle proaspete sunt o sursă bună de nutrienți, dar pentru a le obține trebuie să ai în vedere câteva aspecte privind sănătatea găinilor

Sunt mulți factori care pot cauza oprirea ouatului, de la cei care țin de mediu și, bineînțeles, la cei ce țin de alimentație (mai precis, din cauza lipsei de nutrienți). În cazul în care observi că producția de ouă scade, consultă lista de mai jos:

 

  • Asigură-te că găinile au lumină și căldură, cel puțin 20 grade Celsius, pentru o producție bună de ouă
  • Proteina să nu lipsească din alimentația găinilor, 
  • Hrănitorile și adăpătorile să fie mereu curate, cu apă și hrană proaspătă
  • Dacă nu se ouă găinile trebuie verificat locul în care stau (să nu fie murdărie sau păduchi)
  • Verifică curățenia și calitatea aerului din acel spațiu 
  • Ia în calcul dacă nu cumva sunt între ciclurile de ouat, caz în care fac pauză timp de o lună
  • Vârsta mai poate fi un indicator pentru care găinile nu mai fac ouă; producția de ouă optimă la o găină este de trei ani
  • O altă cauză poate fi prezența diverselor animale prădătoare, precum vulpi, dihori, șobolani, țărci, vulturi
  • Dacă observi că găinile s-au oprit din ouat, poți verifica și locul în care depun ouăle, se poate să se fi schimbat cu altul
  • Găinile nu mai fac ouă și din cauza stresului, nu le plac schimbările, gălăgia
  • Dacă se opresc găinile din ouat poate fi și semn al apariției unor boli, caz în care trebuie consultat medicul veterinar pentru un diagnostic și urmat un tratament adecvat

Alte sfaturi utile pentru furajarea găinilor ouătoare

Este important să folosești hrănitori adecvate, astfel încât hrana să fie ușor accesibilă, în recipiente dedicate, ca sa nu ia contact cu suprafețe murdare. În plus, îți mai recomandăm să introduci treptat orice modificări în dieta lor, ca să eviți tulburările digestive.

De asemenea, asigură-te că au întotdeauna apă proaspătă la dispoziție, în adăpători precum acestea și monitorizează consumul. În cazul în care acestea nu mai beau suficientă apa sau nu consumă furajele un timp mai îndelungat, cel mai probabil poate fi vorba și de o problemă de natură medicală. 

Este esențial să se evite fasolea uscată în hrană găinilor, conține hemaglutinină, o substanță toxică pentru păsări. De asemenea, cojile de cartofi și ceapa sunt de evitat.

În concluzie, furajarea adecvată a găinilor ouătoare este esențială pentru obținerea unei producții de ouă bună, dar și pentru calitatea acestora. Trebuie să acorzi atenție nevoilor individuale ale găinilor tale și să ajustezi dieta și mediul în funcție de caz. Medicul veterinar îți poate oferi mai multe sfaturi, așa că nu ezista să ceri o opinie specialistului atunci când observi că păsările tale prezintă modificări de comportament.