Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Creșterea prepelițelor: Sfaturi de îngrijire

Nu trebuie neapărat să stai la curte sau să ai o fermă pentru a crește prepelițe. Este suficient chiar și spațiul de pe balcon sau dintr-o mansardă în care trebuie să faci mici modificări. Prepelițele sunt păsări mici, crescute în mod special pentru ouă, însă și carnea lor este din ce în ce mai căutată. Ouăle de prepeliță sunt considerate mai sănătoase și mai hrănitoare decât cele de găină, datorită conținutului ridicat de vitamina B12, proteine și alte substanțe benefice pentru organism. Poți crește prepelițe doar pentru a asigura necesarul de ouă pentru hrana familiei, însă poți lua această ocupație mai în serios, punând pe picioare o afacere profitabilă. Indiferent de opțiune, noi îți oferim cele mai importante sfaturi de care trebuie să țină cont orice crescător de prepelițe.

Construiește cuști suprapuse pentru economie de spațiu

Prepelițele nu depășesc 20 de centimetri în lungime, iar greutatea maximă pe care o pot atinge este de 150 de grame. Datorită dimensiunilor reduse, amenajarea adăpostului este o misiune mult mai simplă pentru că nu este nevoie de un coteț pentru păsări, la fel ca în cazul găinilor, rațelor sau al altor zburătoare de curte mai mari. Într-un adăpost cu o densitate de cel mult 70 de exemplare pe metru pătrat, prepelițele vor avea suficientă libertate de mișcare și se vor simți confortabil. Acestora le plac spațiile înguste, astfel că este mult mai bine să le crești în boxe sub forma unor cuști cu 10-12 exemplare decât să le oferi un spațiu deschis. Pentru a nu ocupa foarte mult spațiu, boxele pot fi suprapuse astfel încât întregul adăpost să fie construit pe verticală și să rămână suficient loc în încăpere. Cuștile destinate ouatului trebuie să aibă partea de jos ușor înclinată în față, astfel încât ouăle să se rostogolească și să poată fi recoltate ușor. Bineînțeles, este nevoie și ca boxele să fie protejate în partea din față pentru ca ouăle să nu se rostogolească direct pe podea.  

Asigură-le lumină și liniște

Prepelițelor nu le place întunericul așa că au nevoie de lumină între 16 și 18 ore pe zi. De aceea, cuștile trebuie să fie amplasate într-o încăpere cu cât mai multă lumină naturală cum ar fi un balcon sau o mansardă cu ferestre mari. Oricât de bine iluminată natural este încăperea, este nevoie și de o sursă de lumină artificială. De asemenea, asigură-te că adăpostul este protejat de orice sursă de zgomot, pentru că prepelițele preferă liniștea. În condiții de lumină insuficientă sau de zgomot, păsările devin stresate și încep să depună mai puține ouă. Dacă starea de stres persistă perioade îndelungate, poate genera un comportament anormal al păsărilor precum și apariția unor boli.

Menține o temperatură între 16 și 22 de grade C

Prepelițele au nevoi speciale și în ceea ce privește temperatura și umiditatea. Nu sunt foarte pretențioase, însă temperatura în adăposturi trebuie să fie cuprinsă între 16 și 22 de grade C.  O soluție eficientă pentru reglarea temperaturii optime este folosirea lămpilor cu bec infraroșu. Acestea sunt destinate încălzirii adăposturilor pentru puii păsărilor de curte, însă pot fi la fel de bine utilizate și pentru prepelițe, dat fiind că dimensiunile acestora sunt apropiate de cele ale puilor. Lămpile asigură în egală măsură o temperatură optimă, dar și iluminatul despre care am spus deja că este la fel de important. În ceea ce privește umiditatea, aceasta trebuie să se mențină în jurul valorii de 70%.  

Asigură-le permanent apă proaspătă

O atenție deosebită trebuie să acorzi și calității apei pentru că prepelițele au niște nevoi speciale și în această privință. Apa trebuie să fie în permanență proaspătă și rece așa că trebuie schimbată de câteva ori pe zi. Pentru ca apa să se mențină permanent curată, este recomandat să folosești adăpători pentru păsări cu o capacitate adaptată numărului de prepelițe dintr-o boxă. În cazul de față, niște adăpători de capacitate mică sunt suficiente, ținând cont de consumul zilnic de apă al prepelițelor.  

Verifică periodic culoarea gălbenușului

Gălbenușul din ouăle de prepeliță oferă indicii importante despre calitatea hranei, aşa că în funcție de culoarea sa poți îmbunătăți furajele pe care le oferi păsărilor. Pentru ca ouăle să aibă calitățile pentru care sunt apreciate,  hrana păsărilor trebuie să includă cantități suficiente de minerale, vitamine și proteine. Prepelițele nu consumă mai mult de 20 de grame de hrană pe zi, astfel că nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru a le asigura furaje de calitate. Este recomandat ca fiecare boxă să fie dotată cu o hrănitoare pentru păsări, în care prepelițele să aibă la dispoziție semințe de cereale și boabe cărora le pot fi adăugate suplimente cu proteine. Dacă gălbenușul ouălor este de un galben închis, înseamnă că acestea au un conținut nutritiv ridicat datorită hranei corespunzătoare. Atunci când gălbenușul este mai deschis la culoare înseamnă că există niște carențe nutritive în hrana păsărilor, carenţe care trebuie corectate.   Dacă te-ai decis să crești prepelițe, îți recomandăm să începi cu un efectiv mai redus, de 10-15 păsări, până când te familiarizezi cu nevoile acestora. Apoi, poți spori efectivul, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de planurile pe care le ai în legătură cu această activitate.