Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cel mai bun coteț de găini: Criterii de alegere

Oricât de puțin pretențioase ar fi, găinile au nevoie de un adăpost în care să se odihnească, să își depună ouăle și să se simtă în siguranță. De aceea, cotețul pentru păsări este un accesoriu care nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie în care sunt crescute găini. Dacă nu ai timpul sau îndemânarea necesară pentru a construi singur un astfel de adăpost, poți cumpăra un coteț pentru păsări pe care nu trebuie decât să-l asamblezi în gospodărie sau în fermă. Atenţie! Alegerea modelului potrivit nu se face la întâmplare, ci trebuie să ții cont de anumite detalii pe care noi ți le vom prezenta pe larg în acest articol. De asemenea, este recomandat să ții cont de aceste criterii și dacă ai decis să construiești singur cotețul de găini, așa că poți continua lectura până la final.  

Tipul exploatației

Toată lumea știe că găinile sunt crescute pentru ouă și pentru carne. Acesta este și unul dintre criteriile în funcție de care se alege adăpostul potrivit, întrucât condițiile de care au nevoie păsările diferă puțin. Astfel, găinile ouătoare au nevoie obligatoriu de un coteț care să le permită să se plimbe liber, fie într-un spațiu delimitat cu gard din plasa sau panouri, fie în toată curtea. Cu cât au mai multă libertate de mișcare și pot umbla liber mai mult timp, cu atât vor fi mai productive. Găinile crescute pentru carne pot fi ținute și în cuști sau boxe amplasate lângă un perete ori supraetajate, însă și lor trebuie să li se permită să se plimbe liber zi de zi, fie și într-un spațiu mai îngust.

Modelul cotețului

Poți alege dintre cinci tipuri diferite de cotețe pentru păsări, în funcție de scopul pentru care crești găinile, dar și de spațiul disponibil în gospodărie.

Cotețul cu zonă nelimitată de plimbare

În acest caz, cotețul se rezumă doar la adăpostul propriu-zis, iar odată ieșite din el, păsările se pot plimba liber prin toată curtea. Partea bună e că au multă libertate de mișcare, iar cea mai puțin bună constă în faptul că lasă dejecții peste tot și trebuie supravegheate permanent pentru a nu da iama în straturile de legume.

Adăpostul combinat

Aceasta este varianta pentru care optează cei mai mulți crescători, fiindcă, pe lângă coteț, are și o zonă îngrădită, în care păsările se pot plimba cât doresc fără a murdări curtea și fără a produce pagube plantelor cultivate.

Adăpostul închis

Astfel de adăposturi sunt specifice exploatațiilor mari, unde sunt crescute sute de exemplare. Cotețul este de fapt o construcție de mari dimensiuni, în care găinile sunt ținute permanent. Păsările sunt private de beneficiile pe care le conferă plimbarea în aer liber și au la dispoziție un spațiu limitat.

Cuștile sau boxele pentru păsări

Am amintit deja de acest tip de coteț al cărui avantaj este că ocupă mai puțin spațiu. Cuștile sau boxele pot fi așezate pe un singur rând sau pot fi supraetajate, fie în aer liber, fie într-un spațiu închis.

Cotețul mobil

Este ideal pentru exploatațiile din gospodărie unde sunt crescute cel mult 10 găini. Un astfel de coteț este realizat din materiale ușoare, astfel încât să poată fi mutat în diverse locuri din curte.  

Dimensiunile

Cotețul pentru găini trebuie să fie suficient de încăpător astfel încât păsările să nu stea înghesuite, dar să și permită accesul facil pentru curățarea și dezinfectarea periodică a adăpostului. Fiecare pasăre trebuie să beneficieze de cel puțin o jumătate de metru pătrat în interior, iar cotețul trebuie să fie destul de înalt ca să poţi intra atunci când trebuie să aduni ouăle sau să cureţi spaţiul. De asemenea, trebuie să te asiguri că adăpostul are niște dimensiuni care să-ți permită să-l amplasezi în locul în care ți-ai propus.  

Dotările indispensabile

Cotețul este folosit de păsări atât pentru a se odihni, cât și pentru a-și depune ouăle, așa că la interior trebuie să existe două spații distincte. Pentru odihnă, sunt necesare niște stinghii din lemn cu o lățime de 5-10 centimetri, amplasate la o distanță de cel puțin 40 de centimetri între ele și față de podea. În ceea ce privește lungimea, aceasta se calculează în funcție de numărul găinilor, ținând cont de faptul că fiecare pasăre are nevoie de un spațiu de cel puțin 20 de centimetri pentru a se odihni. Pentru depunerea ouălor se amenajează cuibare în locurile cele mai călduroase și mai ferite de curent, proporția fiind de un cuibar la fiecare cinci găini. Cotețul trebuie să fie dotat și cu hrănitori pentru păsări care se fixează de pereți pentru a nu fi răsturnate. Găinile au nevoie și de apă așa că altă dotare obligatorie o constituie adăpătorile pentru păsări în care apa se menține curată și proaspătă. Nu trebuie să lipsească nici fereastra a cărei dimensiune trebuie să fie egală cu minim un sfert din suprafața podelei pentru ca păsările să beneficieze de suficientă lumină.   Mai trebuie să reții că, de departe, cel mai indicat material pentru un coteț de găini este lemnul, fie că e vorba despre scânduri, plăci sau panouri din PAL. Indiferent de varianta aleasă, lemnul nu trebuie tratat cu lacuri sau vopsele cu miros puternic pentru că găinile vor evita adăpostul din cauza acestui inconvenient.   Sursa foto: Free Image on Unsplash