Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cum se face dezinfectia adapostului de pasari

Dincolo de scopul practic, adăposturile pentru păsări sunt spații propice pentru apariția și dezvoltarea a numeroase bacterii și virusuri, devenind astfel adevărate focare de infecție. Aceste microorganisme au o influență negativă asupra productivității și pot provoca boli grave în rândul efectivelor de păsări. Este evident pentru oricine că astfel de situații nu sunt de dorit pentru că generează pierderi și cheltuieli însemnate pentru medicamente. Din acest motiv, se impune dezinfectarea periodică a adăposturilor și a tuturor echipamentelor pentru păsări și pui, indiferent că este vorba despre exploatații mici sau de ferme cu hale în care sunt crescute mii de exemplare.

Când se face dezinfecția

Înainte de a vorbi despre această operațiune, trebuie precizat că și curățenia adăpostului este la fel de importantă pentru că previne în bună măsură dezvoltarea agenților patogeni. Astfel, cotețele și cuibarele pentru păsări trebuie curățate săptămânal, îndepărtând mizeria, resturile de mâncare, paiele umede și orice alte deșeuri. De asemenea hrănitorile pentru păsări se curăță de resturi și se spală, la fel și recipientele pentru apă. Menținând adăposturile curate, operațiunea de dezinfecție se impune o dată pe an, pentru a elimina total agenții patogeni a căror apariție este imposibil de evitat. De asemenea, dezinfecția adăposturilor se impune ori de câte ori sunt depistate păsări bolnave și înainte de prima populare.

Ustensile necesare pentru dezinfecție

Pentru această operațiune ai nevoie de câteva unelte pentru casă și grădină existente în orice gospodărie, precum și de soluții de curățat și dezinfectanți. Mai exact, îți trebuie o lopată, o găleată, o mătură și o perie de curățat, un făraș și o roabă de gospodărie, pentru transportul gunoiului. De asemenea, mai ai nevoie de un furtun de grădină, săpun și dezinfectant, precum și de rumeguș sau paie curate. Trebuie să știi de la bun început că este o operațiune în care te vei murdări așa ca îți va fi util și un echipament de protecție. Noi îți recomandăm o pereche de mănuși pentru lucrul în fermă, niște cizme din cauciuc și un halat sau o salopetă de lucru.

Cum se dezinfectează adăpostul

Odată ce ai inventarul complet de ustensile și te-ai echipat corespunzător, poți trece la dezinfectarea efectivă a adăpostului. E recomandat să începi cu hrănitorile și adăpătorile pentru păsări care se golesc, se curăță bine, apoi se tratează cu soluție dezinfectantă și se lasă la uscat. După aceea, e momentul să pui mâna pe lopată ca să îndepărtezi paiele sau rumegușul care formează vechiul așternut din adăpost. Deșeurile se încarcă în roabă și se depozitează într-o zonă în care păsările nu au acces. Mătură apoi resturile rămase, după care curăță găinațul de pe pereți și de pe podea. Pentru această operațiune vei avea nevoie de o găleată cu apă și săpun și de peria de curățat. Dacă adăpostul este efectiv „tapetat” cu găinaț uscat, este recomandat să îl înlocuiești cu unul nou. Odată îndepărtat găinațul, urmează spălarea adăpostului cu ajutorul furtunului de grădină cu jet sub presiune. Spălarea se face începând cu tavanul, continuând cu pereții și încheind cu podeaua. După ce te-ai asigurat că toate resturile de găinaț întărit au fost îndepărtate, iar adăpostul este curat, poți administra soluția dezinfectantă, preparată conform indicațiilor de pe ambalaj Inutil de precizat că trebuie să folosești un dezinfectant care să nu afecteze păsările, iar pentru alegerea acestuia poți cere sfatul unui medic veterinar sau al specialistului de la farmacia veterinară. Adăpostul astfel curățat și dezinfectat se lasă apoi să se usuce, după care se amenajează noul așternut. În acest scop, așază pe podea un strat de rumeguș sau paie uscate, gros de circa 15 centimetri.  

Măsuri de protecție în marile exploatații

Cu cât efectivele de păsări sunt mai mari, cu atât crește riscul apariției agenților patogeni, astfel că în marile ferme se impun reguli stricte de igienă. Unele dintre ele pot fi puse în practică și în micile exploatații, ca o măsură de prevenție în plus. La intrarea în halele în care sunt ținute păsările, trebuie montate filtre bactericide pentru dezinfecția încălțămintei și a echipamentului, asigurându-se totodată un control strict al tuturor elementelor venite din exterior. Acestea sunt spălate și dezinfectate înainte de a veni în contact cu păsările, procedură care se aplică și în cazul vehiculelor care intră în fermă. Un aspect mai puțin cunoscut constă în faptul că angajaților din ferme și abatoare care intră în contact direct cu păsările le este interzis să crească păsări în gospodărie, dar și să lucreze în alte exploatații avicole. De asemenea, la întoarcerea din concediu, angajații respectivi nu au voie să intre în contact cu păsările timp de trei zile, perioadă în care le este impusă carantina.   Fie că vorbim despre exploatații mici din gospodării sau de ferme cu mii de păsări, densitatea acestora este un factor important care influențează apariția agenților patogeni. Pentru ca măsurile de igienă să fie eficiente, păsările trebuie să aibă la dispoziție suficient spațiu în adăpost. În caz contrar, degeaba dezinfectezi anual un adăpost suprapopulat fiindcă agenții patogeni se vor înmulți aici într-un ritm mult mai rapid, reprezentând permanent un risc major pentru sănătatea păsărilor.