Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cum scapi de vulpi: Cele mai eficiente metode

Apetența vulpilor pentru păsările de curte este proverbială, iar vizitele acestor prădători provoacă pagube însemnate. Pe lângă pierderile reprezentate de păsările care vad victime vulpilor, expunerea la atacurile prădătorilor generează și o stare de stres în rândul celor care supraviețuiesc. Orice gospodar știe că stresul este un factor care influențează în mod negativ comportamentul și productivitatea animalelor din curte sau din fermă, iar acesta este un motiv în plus pentru a ține vulpile la distanță.

E simplu de spus, dar în practică poate fi ceva mai complicat; atacurile vulpilor nu se mai rezumă de mult doar la gospodăriile izolate aflate în apropierea pădurilor, ci se semnalează tot mai des chiar și în zonele urbane.

Pentru fermierii care au probleme cu acești prădători, dar și pentru cei care nu vor să aibă, prezentăm în acest articol cele mai eficiente metode de a scăpa de vulpi.

Gardul electric

Gardul electric este o soluție modernă și eficientă prin care poți ține la distanță prădătorii de orice fel. Totodată, un astfel de echipament împiedică păsările și animalele să părăsească perimetrul fermei și să se expună astfel altor pericole.

Folosirea gardului electric este recomandată în special pentru fermele și gospodăriile aflate în vecinătatea zonelor în care vulpile își au habitatul natural. Aici, atacurile sunt mai frecvente, așa că se impune o metodă de protecție care să descurajeze prădătorii să se apropie de exploatație astfel încât animalele și păsările să fie protejate și de stresul de care aminteam.

Cea mai importantă componentă a unui astfel de sistem este aparatul pentru gardul electric. Acesta generează impulsuri transmise către conductorii gardului electric; aceștia pot fi sub formă de fire, benzi sau plasă. Conductorii se fixează pe stâlpi, fiind trecuți prin niște izolatori meniți să evite pierderile de tensiune.

La contactul cu gardul electric, animalele aflate pe ambele părți ale acestuia resimt un efect neplăcut generat de impulsurile electrice; după 1-2 experiențe de acest gen, ele vor evita să se mai apropie.

 

Plasa de protecție

Un gard din plasă de protecție este o barieră de netrecut pentru vulpi și alți prădători, dacă este construit așa cum trebuie, iar plasa este suficient de rezistentă.

Împotriva vulpilor se recomandă plasa din sârmă mai groasă care nu poate fi ruptă de prădători cu ghearele sau cu dinții.

Dacă nu vor reuși să rupă plasa, vulpile vor încerca să sară gardul, așa că acesta trebuie să fie suficient de înalt pentru a zădărnici și o astfel de tentativă. De asemenea, poți folosi plasă și pentru a acoperi spațiul în care se află cotețele pentru păsări; astfel, nu va mai exista nicio cale de pătrundere în interior a musafirilor nepoftiți.

Nu subestima nici șiretenia vulpilor care nu se vor lăsa cu una – cu două, ci vor apela și la o altă metodă pentru a-și atinge scopul. Mai precis, vor săpa încercând să treacă pe sub gard, iar dacă acesta nu este îngropat sau dacă este îngropat doar câțiva centimetri, cu siguranță, vor reuși. De aceea, este recomandat ca plasa gardului să fie îngropată cel puțin un metru în pământ.

Iluminarea cu senzori de mișcare

Și sistemul de iluminare a fermei poate fi un instrument eficient pentru a scăpa de vulpi, ținând cont de faptul că acestea preferă să atace întotdeauna la adăpostul întunericului. Nu poți totuși să menții luminată în permanență zona în care este adăpostul păsărilor, pentru că acestea nu se mai pot odihni pe timpul nopții. Totodată, iluminarea permanentă presupune și un consum mai mare de curent, chiar dacă folosești becuri economice.

Un sistem de iluminat cu senzori de mișcare te va ajuta să faci economie, lăsând păsările să se odihnească și punând vulpile pe fugă atunci când își fac apariția. Prezența vulpilor în apropierea adăposturilor de păsări va fi detectată de senzorii de mișcare, iar aceștia vor aprinde automat becurile. Astfel, vulpile vor fi luate prin surprindere și își vor urma instinctul de conservare, grăbindu-se să se îndepărteze cât mai repede din zonă.

Aparatele cu ultrasunete

Sunetele cu frecvențe ridicate sunt imperceptibile de urechea umană, însă nu și pentru animalele care au auzul mai ascuțit decât al nostru. Este vorba despre ultrasunetele care generează o senzație de disconfort auditiv vulpilor și tuturor celorlalte animale care le percep.

Poți folosi acest lucru în beneficiul tău, instalând în perimetrul fermei aparate cu ultrasunete care să țină prădătorii la distanță. Este recomandat ca acestea să fie amplasate în spații deschise pentru că pereții și alte obstacole pot ecrana sunetele, diminuând astfel eficiența aparatelor.

 

Nu putem încheia fără a menționa și contribuția importantă a celui mai bun prieten al omului. Câinele a fost dintotdeauna un paznic de bază al gospodăriei, de aceea, prezența sa într-o curte sau fermă este mai mult decât binevenită. Chiar dacă „doarme în post”, percepe ușor prezența vulpilor sau a altor intruși fără a ezita să dea alarma și chiar să treacă la atac.