Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Despre porumbei: Sfaturi despre crestere si hrana

crestere porumbei

Spre deosebire de păsările de curte – care sunt crescute pentru ouă și carne – creșterea porumbeilor este un hobby. Columbofilii împătimiți investesc sume importante în pasiunea lor și îi alocă tot timpul liber, iar unii dintre ei chiar și-au făcut din creșterea porumbeilor ocupația principală.

Pentru crescătorii mai puțin experimentați, dar dornici să învețe lucruri noi, am sintetizat cele mai importante informații despre creșterea și hrănirea porumbeilor.

 

Amenajarea adăpostului

În cazul porumbeilor, cotețul pentru păsări trebuie să aibă anumite proprietăți care îl deosebesc de cotețele obișnuite folosite pentru celelalte păsări de curte. Adăpostul porumbeilor se numește hulubărie și trebuie să fie amenajat într-o zonă inaccesibilă celorlalte păsări. Cea mai simplă modalitate de a îngrădi accesul păsărilor de curte este împrejmuirea perimetrului cu un gard din plasă sau din panouri bordurate, după care poți trece la amenajarea adăpostului.

Acesta trebuie să aibă cel puțin 3 metri lungime și 2,8 metri lățime, iar înălțimea trebuie să fie de aproximativ 2 metri, astfel încât să-ți permită accesul facil în interior.

Adăpostul va fi plasat la o înălțime de cel puțin o jumătate de metru față de sol pentru a împiedica accesul șoarecilor și al șobolanilor, dar și al pisicilor sau altor prădători.

Deși acoperișul înclinat pare o variantă potrivită, pentru că ploaia spală dejecțiile şi apa se scurge singură, porumbeii preferă acoperișul plat fiindcă pot ateriza mai ușor pe el. Este important acest detaliu pentru că astfel păsările se vor obișnui mai repede să revină acasă după fiecare zbor.

O atenție deosebită trebuie acordată și compartimentării adăpostului, care se împarte în trei zone. Una dintre ele este destinată porumbeilor tineri, o alta lotului de zbor, iar cea de-a treia este denumită „matcă” și este destinată perechilor reproducătoare. La rândul său, aceasta trebuie împărțită în doua boxe – una destinată puilor, iar cealaltă părinților care au depus un nou rând de ouă.

 

Hrănirea porumbeilor

Porumbeii sunt o specie de păsări granivore, ceea ce înseamnă că se hrănesc preponderent cu grăunțe și semințe. De aceea, meniul zilnic este compus din grăunțe de cereale, boabe leguminoase și semințe de plante oleaginoase. Mazărea, lintea, semințele de cânepă, rapiță și floarea soarelui, precum și boabele de grâu, porumb, orz sau ovăz se numără printre preferatele porumbeilor.

Hrana se distribuie doar în hrănitori pentru păsări care trebuie să aibă o lungime între 50 și 100 de centimetri, cu pereții înalți de 4 centimetri. Deasupra, se instalează un grilaj cu spații de 4 centimetri care să împiedice păsările să stea cu picioarele în spațiul de hrănire, dar să le permită să bage capul printre bare pentru a ciuguli.

În timpul verii, porumbeii sunt mai activi și consumă mai multă energie așa că au nevoie de trei mese pe zi, oferite la ore fixe. Iarna, numărul meselor se poate reduce la două pe zi.

Amestecurile de boabe și semințe nu se fac la întâmplare, ci ținând cont de nevoile nutriționale ale păsărilor în diferite perioade. Astfel, în perioadele de reproducere, porumbeii au nevoie de mai multe proteine și lipide, așa că hrana trebuie să conțină 50% boabe leguminoase, 40% grăunțe de cereale și 10% semințe de oleaginoase.

De asemenea, rațiile puilor trebuie să includă porumb, mei, mazăre, grâu și alte boabe, în proporții egale, de câte 20%.

Nu în ultimul rând, în perioada năpârlirii, hrana trebuie să se constituie din 60% cereale, 35% boabe leguminoase și 5% semințe de oleaginoase.

 

Asigurarea apei în adăposturi

O serie de boli specifice porumbeilor se transmit prin intermediul apei de băut. Din acest motiv, este important ca apa să fie permanent curată, iar recipientele pentru adăpat să fie curățate bine la fiecare umplere. Este de evitat folosirea vaselor întinse pentru adăparea exemplarelor adulte pentru că apa se va murdări ușor și astfel crește riscul de îmbolnăvire.

O soluție mult mai bună o constituie adăpătorile pentru păsări cu o capacitate de cel puțin 2,5 litri și minim patru deschizături prin care porumbeii să poată bea apă. În funcție de numărul de exemplare, capacitatea adăpătorilor poate ajunge la 5 litri sau chiar mai mult, fiind necesare totodată și mai multe deschizături pentru adăpare.

Vasele întinse sunt recomandate doar pentru pui, până la momentul la care aceștia învață să bea apă. Atât în cazul lor, cât și al exemplarelor adulte, este de evitat folosirea recipientelor din tablă, mult mai bune fiind cele din plastic sau sticlă.

În funcție de rasă, vârstă și greutate, porumbeii consumă zilnic între 20 și 60 de mililitri de apă, dar cantitatea diferă și în funcție de sezon. În sezonul rece, un porumbel bea între 20 și 30 de mililitri de apă pe zi, iar consumul crește la 30-40 de mililitri primăvara. Cum e și firesc, în perioada verii, consumă cele mai mari cantități, adică între 50 și 60 de mililitri zilnic.

Este recomandat ca apa să se schimbe zilnic de 2-3 ori, iar temperatura acesteia să se mențină între 8 și 12 grade C.

 

Acestea sunt informațiile de bază pe care trebuie să le cunoască orice columbofil, iar pe măsură ce îți vei cultiva această pasiune, vei dobândi și alte cunoștințe prețioase. Noi te-am ajutat să faci primul pas, iar restul ține de tine.