Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Creșterea curcanilor: Alimentație și îngrijire

cresterea curcanilor super farm land

Originari de pe continentul american, unde mai trăiesc încă sub formă sălbatică în Canada, SUA și Mexic, curcanii au ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, grație navigatorilor spanioli. Ulterior, s-au răspândit pe întreg continentul, fiind dezvoltate aici chiar și alte rase noi.

În prezent, curcanii sunt crescuți în fermele și gospodăriile din România pentru carne și ouă, produse considerate ca fiind foarte sănătoase, datorită conținutului scăzut de grăsime.

Ar fi greșit să consideri curcanii drept o specie obișnuită de păsări de curte, pentru că aceștia necesită niște condiții speciale de alimentație și îngrijire. Totuși, creșterea curcanilor nu este o activitate dificilă, dacă ai la dispoziție o serie de echipamente speciale pentru păsări și pui menite să le asigure acestora toate condițiile necesare.

 

Hrănirea puilor de curcan

În primele zile de viață, puii de curcan sunt foarte vulnerabili și au nevoie de un adăpost cald și uscat. Temperatura optimă din interiorul adăpostului trebuie să fie între 35 și 37 de grade C și poate fi ușor menținută cu ajutorul unei lămpi cu bec infraroșu, special concepută în acest scop.

În ceea ce privește alimentația, în prima lună de viață, puii de curcan trebuie să primească o hrană care să conțină proteine în proporție de 28%. Apoi, până la vârsta de trei luni, în meniul puilor se vor introduce treptat grăunțe și verdețuri.

Este important să le pui la dispoziție suficiente hrănitori pentru păsări, pentru că puii sunt foarte lacomi și au tendința să se înghesuie în jurul surselor de hrană. Dacă în adăpost există o singură astfel de sursă, puii mai firavi vor fi dați mereu la o parte de către ceilalți și riscă să moară de inaniție. Având la dispoziție mai multe hrănitori, toți puii își vor găsi un loc la masă, iar acest lucru este esențial mai ales în primele două săptămâni de viață.

În ceea ce privește hidratarea, este recomandat ca în primele trei zile de viață, puii să primească doar ceai verde îndulcit cu zahăr, după care acesta va fi înlocuit cu apă proaspătă.

 

Alimentația curcanilor adulți

Odată ce au împlinit trei săptămâni, puii pot fi scoși treptat din adăpost în aer liber, însă doar în zilele însorite. După alte cinci săptămâni, când puii se apropie de vârsta de două luni și au deja dezvoltat penajul complet, pot fi mutați definitiv în adăpostul din aer liber.

Pe măsură ce cresc, necesarul de proteine din hrană scade de la 28% la 20%. Se începe cu introducerea treptată în alimentație a grăunțelor și verdețurilor, la care se adaugă furaje de calitate și concentrate care să conțină aminoacizi, vitamine și minerale.

Trebuie să știi că un curcan adult consumă zilnic cel puțin 450 de grame de hrană, iar uneori cantitatea poate depăși jumătate de kilogram.

La un așa apetit, curcanii au nevoie și de multă apă, un exemplar adult consumând zilnic circa 650 de mililitri. În acest sens, este indicat să le pui la dispoziție adăpători pentru păsări doar pentru ei, în care să fie permanent apă proaspătă, schimbată în fiecare zi.

 

Asigurarea condițiilor optime

Curcanilor le place să se plimbe liber, așa că e bine să le asiguri un spațiu generos în care să se poată mișca. E recomandat ca spațiul respectiv să le fie destinat exclusiv lor, iar în acest sens îl poți împrejmui cu un gard din plasă de sârmă. Ideal ar fi ca în interiorul acestui spațiu să existe și multă iarbă cu o înălțime de 10-15 centimetri.

Deși se simt foarte bine în aer liber, curcanii au nevoie și de un adăpost. Trebuie să ții cont în primul rând că sunt păsări cu o statură impozantă, prin urmare au nevoie de un adăpost mai mare. În cazul curcanilor, cotețul pentru păsări trebuie să fie suficient de spațios astfel încât să asigure o suprafață de cel puțin o jumătate de metru pătrat pentru un mascul și de 0,75 de metri pătrați pentru o femelă.

Curcanii rezistă la temperaturi de până la -15 grade C, însă preferă să stea la căldură, astfel că temperatura în adăpost pe timpul iernii nu trebuie să coboare sub 5 grade C.

Ca așternut, poți folosi paie sau talaș într-un strat uniform de circa 7 centimetri grosime care trebuie să fie menținut curat și uscat.

 

Prevenirea bolilor

În anumite condiții favorizante, curcanii pot fi expuși riscului de îmbolnăvire. Difterovariola, boala Newcastle, coccidioza, pseudopesta aviară, histomonoza și rinotraheita infecțioasă sunt cele mai frecvente boli ale curcanilor, fiind cauzate de diverși agenți patogeni.

Asigurarea hranei adecvate, menținerea curățeniei în adăposturi și a unui mediu uscat au rolul de a preveni apariția acestor boli, întărind sistemul imunitar al păsărilor și împiedicând apariția agenților patogeni.

De asemenea, vaccinarea păsărilor este o altă măsură preventivă eficientă, mai ales în cazul puilor care sunt foarte vulnerabili în primele săptămâni de viață.

Nu în ultimul rând, medicii veterinari recomandă monitorizarea permanentă a efectivelor de păsări pentru putea depista din timp primele semne specifice ale bolilor.

 

Așadar, hrana suficientă și adecvată, apa proaspătă și un adăpost curat și spațios sunt principalele aspecte de care trebuie să țină cont orice crescător de curcani.

Vezi si cum se face corect dezinfectia adapostului de pasari.