Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Creșterea porcilor: Sfaturi și recomandări

La români, creșterea porcilor este mai mult decât o simplă preocupare, având o conotație specială datorită legăturii cu una dintre cele mai importante sărbători de peste an. E de neconceput să petreci un Crăciun fără să ai pe masă bucate din carne de porc; pentru cei care țin la tradiție, sacrificarea porcului în preajma acestei sărbători se constituie într-un adevărat ritual. Dincolo de latura tradițională, creșterea porcilor este și o activitate profitabilă, ținând cont că vorbim despre singurul animal de la care nu se aruncă nimic după sacrificare. Însă, până la momentul sacrificării, porcii au nevoie de hrană, adăpost și multă atenție, iar în materialul de față îți oferim câteva repere pentru îngrijirea lor.

Amenajarea adăpostului

Indiferent că sunt crescuți pe lângă case sau în grajduri la fermă, porcii au nevoie de un spațiu care să le ofere confort și suficientă libertate de mișcare. De aceea, în cazul fermelor, se recomandă folosirea adăposturilor cu spații deschise în locul celor cu boxe individuale. Totuși, în cazul celei de-a doua variante, boxele trebuie să fie suficient de largi pentru a-i permite animalului să se întoarcă. Și adăposturile din exploatațiile particulare trebuie să respecte această regulă prevăzută în normele sanitar-veterinare referitoare la creșterea porcilor. Din adăpost, nu poate lipsi zona de odihnă, în care așternutul poate fi amenajat din paie, compost sau rumeguș. În interiorul adăpostului, nu trebuie să existe muchii tăioase, colțuri ascuțite sau alte elemente contondente în care porcii se pot răni cu ușurință. De asemenea, pardoseala trebuie să fie aderentă pentru a evita riscul ca animalele să alunece și să se accidenteze. În adăposturile în care porcii sunt ținuți permanent, se impune păstrarea unui nivel de zgomot care nu trebuie să depășească 85 de decibeli. De asemenea, animalele nu trebuie expuse zgomotelor constante sau bruște.  

Administrarea hranei

Se spune despre porcine că mănâncă orice, însă reţine că există anumite reguli de care trebuie să ții cont în administrarea hranei. În primul rând, exploatațiile trebuie să fie dotate cu hrănitori pentru porci. Acestea te ajută să dozezi corect furajele și le distribuie în mod egal, astfel încât fiecare exemplar să beneficieze de cantitatea suficientă de hrană. Hrana se administrează cel puțin o dată pe zi și trebuie să aibă un conținut ridicat de fibre. Sunt de evitat furajele care conțin făinuri proteice, precum și celebrele „lături” rezultate din amestecul diverselor resturi alimentare. Pe lângă hrană, animalele au nevoie și de hidratare, iar cea mai bună soluție pentru a le pune la dispoziție permanent apă proaspătă și curată sunt adăpătorile pentru porci.  

Îngrijirea scroafelor gestante

Indiferent dacă gestația a fost indusă prin însămânțare artificială sau pe cale naturală, scroafele gestante trebuie să fie mutate într-un spațiu separat cu o săptămână înaintea fătării. În prealabil, acestea vor fi spălate pe tot corpul, iar noul adăpost va fi pregătit pentru a le oferi tot confortul necesar. Boxele folosite ca maternitate sunt mai spațioase decât cele folosite ca adăpost, pentru a lăsa mai mult loc liber în spate, care să faciliteze fătarea naturală sau asistată. În acest din urmă caz, scroafele vor fi asistate de personal specializat echipat cu instrumentar veterinar adecvat. După fătare, scroafele rămân împreună cu purceii în boxele speciale în care trebuie să fie instalate echipamente de protecție a acestora. Este vorba despre bare de fătare care ajută scroafele să se așeze lent în poziția de alăptare, fără a strivi purceii.  

Îngrijirea purceilor

În primele săptămâni de viață, este foarte important ca purceii să beneficieze de lumină și temperatură adecvată. Aceste condiții le pot fi oferite cu ajutorul lămpilor cu bec infraroșu care transmit precis căldura către animale și asigură iluminarea optimă a adăposturilor. Purceii se înțarcă după cel puțin 4 săptămâni de la fătare; doar în cazurile excepționale, înțărcarea poate avea loc mai devreme dacă sănătatea lor sau a scroafelor este pusă în pericol. De asemenea, purceii pot fi înțărcați la trei săptămâni dacă sunt mutați în adăposturi speciale care au fost temeinic curățate și dezinfectate în prealabil. Purceii fătați de aceeași scroafă se țin împreună, evitându-se amestecarea în grupuri de purcei proveniți de la scroafe diferite. Dacă totuși se formează astfel de grupuri, purceii trebuie puși împreună de la o vârstă cât mai fragedă, cel târziu la o săptămână după înțărcare. În acest caz, adăpostul trebuie astfel amenajat încât purceii să aibă posibilitatea de a se ascunde sau de a se feri unii de alții. Dacă purceii încep să se încaiere, animalele mai vulnerabile sau cele mai agresive trebuie separate de grup. De asemenea, o altă soluție pentru calmarea spiritelor este punerea la dispoziție a unei cantități mai mari de paie sau alte obiecte care să le distragă atenția. În cazul în care continuă să se manifeste agresiv unii față de alții, o măsură de protecție este tăierea cozilor și șlefuirea colților.   Multe dintre informațiile oferite de noi nu sunt doar simple sfaturi și recomandări, ci fac parte dintr-un set de măsuri obligatorii pentru bunăstarea animalelor. Normele sunt prevăzute în legislația națională și europeană, iar acesta este un motiv în plus pentru a le trata cu toată seriozitatea.