Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Raţele leşeşti: Totul despre îngrijirea și hrana lor

Rațele leșești mai sunt numite și rațe mute datorită faptului că nu sunt la fel de gălăgioase ca suratele lor și au un comportament mult mai liniștit. Însă nu acestea sunt principalele avantaje ale acestei rase, ci faptul că păsările au o carne cu un conținut scăzut de grăsimi, sunt longevive și nu sunt deloc pretențioase la hrană.  Caracteristicile rasei Semnul distinctiv al rațelor leșești este reprezentat de nodulii de un roșu aprins din jurul ciocului, mai proeminenți în cazul masculilor. Gâtul este scurt, pieptul lat și proeminent, iar corpul cu aripi puternice este susținut de două picioare scurte. Diferența dintre femele și masculi este foarte ușor de făcut, nu neapărat datorită nodulilor roșii mai proeminenți ai acestora din urmă, ci mai ales din cauza staturii. Astfel, în timp ce femelele adulte nu depășesc 3-3,5 kilograme, masculii ajung la circa 6 kilograme sau chiar mai mult. Coloritul penelor variază de la alb la negru, maro sau albăstrui, iar carnea este lipsită de acel gust specific păsărilor de apă. Rațele leșești ating maturitatea la 6 luni, vârstă la care femelele încep să depună ouă, în special primăvara și toamna.

Asigurarea condițiilor optime

Fiindcă au un temperament mai liniștit față de alte rase de păsări de curte, rațele leșești trebuie să fie ținute separat, pentru e evita să fie agresate de celelalte exemplare. De aceea este de preferat ca zona special amenajată pentru ele să fie bine împrejmuită cu un gard din plasa sau panouri pentru a evita contactul cu alte animale sau păsări din gospodărie. Spre deosebire de alte rase de rațe, cele leșești nu au neapărat nevoie de un bazin cu apă în care să se bălăcească,  mulțumindu-se cu apa de băut. Aceasta trebuie să fie curată și proaspătă, iar în acest scop poți folosi adăpători pentru păsări. În ceea ce privește adăpostul, este suficient un coteț pentru păsări a cărui dimensiune să fie în raport cu numărul de exemplare care beneficiază de el.  

Hrănirea rațelor leșești

Spuneam mai devreme că rațele din această rasă nu sunt deloc pretențioase la mâncare, așa că hrănirea lor nu necesită o atenție specială. Dintre cereale, preferă în special porumbul, însă nu fac nazuri nici la grâu, orz, secară sau orice alte nutrețuri din această gamă. De asemenea, sunt mari amatoare de legume și verdeață, precum și de drojdie furajeră, turte oleaginoase sau melasă. Pe lângă hrana distribuită în hrănitorile pentru păsări, rațele își asigură necesarul de proteine consumând viermișori și diferite insecte pe care le găsesc singure. Oricât de frig ar fi afară, nu încerca niciodată să le oferi apă sau mâncare caldă pentru că acestea le pot provoca grave tulburări digestive.  

Îngrijirea puilor

Rațele ajunse la maturitate încep să depună ouă odată cu încălzirea vremii, de obicei, în cursul lunii aprilie. O femelă depune circa 20 de ouă, din care vor ieși pui după 30-35 de zile. În primele săptămâni de viață, aceștia au nevoie de un adăpost confortabil în care să le fie asigurate condițiile optime. Lumina și temperatura sunt foarte importante, iar o modalitate bună de a asigura cerințele necesare este utilizarea unei lămpi cu bec infraroșu. În prima săptămână de viață, puii de rață trebuie ținuți la 35 de grade C, temperatură care se scade treptat, cu câte două grade în următoarele săptămâni. Hrănirea începe în a doua zi de viață, iar primele mese trebuie să conţină un amestec semilichid de lapte, ou fiert și tărâțe. Din a patra zi, hrana poate fi diversificată cu frunze de spanac, ceapă tocată mărunt, brânză bine fărâmițată și cereale măcinate. De asemenea, în zilele următoare, se adaugă puțină carne fiartă și tocată mărunt; după a zecea zi, amestecul se completează cu un cartof bine fiert.  

Măsuri de precauție

Atenţie! Rațele leșești sunt atrase irezistibil de orice obiect strălucitor, în această categorie intrând și cioburi de sticlă, bucăți de tablă, cuie sau alte obiecte din metal. Se pare că astfel de obiecte le stimulează apetitul, așa că le înghit imediat ce le găsesc. E lesne de înțeles că astfel își pot face mult rău, așa că orice fel de obiecte de acest gen trebuie ținute cât mai departe de curtea rațelor. Nu doar muțenia și comportamentul pașnic le deosebesc de celelalte rase de rațe, ci și o secreție mai scăzută de grăsimi a glandelor sebacee. Asta înseamnă că penele lor nu sunt la fel de bine protejate împotriva apei, iar acest fapt poate avea consecințe grave în condiții de temperaturi scăzute. Din acest motiv, rațele leșești nu trebuie lăsate să se scalde în perioadele reci pentru că există riscul ca penele ude să înghețe. Astfel, va apărea hipotermia, iar dacă rațele nu sunt mutate imediat la căldură, scăderea temperaturii corpului le poate fi fatală. Nu în ultimul rând, sunt de evitat amestecurile de nutrețuri cu un grad de umiditate mai mare de 18%, pentru că această hrană se alterează ușor, ceea ce poate duce la probleme digestive serioase.  Așadar, rațele leșești pot fi crescute ușor în gospodărie pentru consumul propriu, dar la fel de ușor pot fi baza unei afaceri profitabile. Indiferent de varianta aleasă, sperăm că sfaturile oferite de noi îți vor fi de mare folos.