Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cum eviti problemele gastrice ale iepurilor?

La capitolul hrana perfecta pentru iepuri, mai toate persoanele par sa fie mari cunoscatoari in domeniu. Lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Iepurii sunt rozatoare cu regim vegetarian a caror aparat digestiv este caracterizat de un sistem redus de masticatie. Chiar daca au un stomac mare, voluminos si un intestin lung, urmat de cecum, digestia lor trebuie protejata corespunzator.

Iepurii sunt sensibili, mai ales la capitolul hrana. Astazi vom vorbi despre plantele care au efect benefic asupra sanatatii lor. Daca esti crescator de iepuri sau iti doresti sa devii in viitorul apropriat, iata ce isi vor dori acestia sa primeasca de la tine:

  • Lucerna

Lucerna este bogata in proteina si calciu, deci perfecta pentru ca iepurii sa se dezvolte armonios.

  • Patrunjel

Iepurii adora sa consume atat frunzele, cat si radacinele patrunjelului, fiind o sursa importanta de vitamine.

  • Potbal

Potbalul poate impedica aparitia balonarii, deci nu ezita sa le administrezi aceasta planta, de preferat uscata, de doua ori pe saptamana.

  • Patlagina

Aceste rozatoare cu regim vegetarian adora sa consume patlagina la discretie, deci le poti furniza cantitati mari fara probleme. Patlagina ajuta la o buna functionare a sistemului digestiv.

Ce le oferi iepurilor vara?

Iepurii vara pot manca fara probleme iarba obisnuita, alaturi de legumele enuntate anterior, dar si de fructe. Atentie! Ofera-le legume si fructe spalate si sterse bine – niciodata umede! In aceeasi ordine de idei, nu insista prea mult cu vegetalele. Ele trebuie sa costituie gustarea dintre mese, deci nu principala masa a iepurilor.

Ce le oferi iepurilor iarna?

Aici raman valabile legumele si fructele, alaturi de fan de trifoi, pajiste si chiar fan de lucerna. Atentie insa la calitatea acestuia. Depoziteaza-l corespunzator pentru a evitat mucegairea.

Cerealele pot lua loc de masa principala pentru iepuri!

Cerealele, dar si paiele de grau sunt adorate de catre iepuri. Acestea pot lua loc de masa principala, fiecare cereala avand valori biologice diferite. In top se claseaza ovazul, urmat de grau, orz, iar apoi porumb.

Evita urmatoarele plante:

Exista multe greseli pe care crescatorii de iepuri aflati la inceput de drum le fac atunci cand vine vorba de hrana iepurilor. In primul rand, evita sa le oferi salata – contine lactucarim, substanta ce poate provoaca diaree severa.

Ceapa, plantele conifere, prazul, arpagicul si sparanghelul le pot provoca rozatoarelor diferite probleme de sanatate. Atentie si la resturile de planta de rosii, dar la resturile de planta de tutun, precum si la cartofi si la frunza acestora – pot provoca moartea rozatoarelor! Te invitam in cadrul magazinului nostru pentru a-ti achizitiona produsele necesare ce te por ajuta sa le oferi iepurilor un trai curat, linistit si lipsit de stres – click aici.