Rațele leșești mai sunt numite și rațe mute datorită faptului că nu sunt la fel de gălăgioase ca suratele lor și au un comportament mult mai liniștit. Însă nu acestea sunt principalele avantaje ale acestei rase, ci faptul că păsările au o carne cu un conținut scăzut de grăsimi, sunt longevive și nu sunt deloc pretențioase la hrană.
Caracteristicile rasei
Semnul distinctiv al rațelor leșești este reprezentat de nodulii de un roșu aprins din jurul ciocului, mai proeminenți în cazul masculilor. Gâtul este scurt, pieptul lat și proeminent, iar corpul cu aripi puternice este susținut de două picioare scurte.
Diferența dintre femele și masculi este foarte ușor de făcut, nu neapărat datorită nodulilor roșii mai proeminenți ai acestora din urmă, ci mai ales din cauza staturii.
Astfel, în timp ce femelele adulte nu depășesc 3-3,5 kilograme, masculii ajung la circa 6 kilograme sau chiar mai mult.
Coloritul penelor variază de la alb la negru, maro sau albăstrui, iar carnea este lipsită de acel gust specific păsărilor de apă.
Rațele leșești ating maturitatea la 6 luni, vârstă la care femelele încep să depună ouă, în special primăvara și toamna.