Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cum îți protejezi rezervele de fân de intemperii?

Fânul constituie principala resursă de hrană pentru animale pe timpul iernii, așa că prima grijă la apropierea sezonului rece este asigurarea stocurilor necesare. Odată asigurată rezerva de fân, aceasta trebuie depozitată și păstrată în condiții corespunzătoare pentru a nu fi afectată de precipitații sau mucegai. Umiditatea și lipsa aerului sunt doi factori care pot afecta iremediabil calitatea fânului, așa că ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi utile cu privire la protejarea împotriva acestora.  

Când se pune fânul la uscat

Fânul este iarba cosită de pe câmp care se lasă la uscat înainte de a fi adunată și depozitată. Așadar, uscarea se face la soare, în câmp, iar pentru a nu avea surprize neplăcute încă de la început, este de preferat să nu întârzii lucrările. Fânul trebuie lăsat la uscat vara, astfel încât să-l poți aduna de pe câmp înainte de începerea ploilor. Dacă este plouat și nu mai are timp să se usuce, fânul este deja compromis înainte să apuci să-l aduni de pe câmp.

Unde se depozitează fânul

Există două variante pentru depozitarea fânului în funcție de posibilitățile pe care le are fiecare fermier. Prima constă în depozitarea în aer liber, sub formă de șire sau stoguri, în cazul în care nu ai un spațiu special amenajat pentru depozitare, sau ai fân peste capacitatea acestuia. A doua variantă poate părea mai convenabilă, constând în depozitarea fânului în spații acoperite. În acest caz, fânul se ține în șură sau în fânar, fiind astfel mai bine protejat de intemperii, dar necesitând mai multă atenție.  

Cum se depozitează fânul sub cerul liber

Locul ales pentru construirea șirelor sau stogurilor trebuie să fie într-o zonă mai înaltă sau în pantă astfel încât să eviți băltirea apei de ploaie. Mai întâi, pe locul destinat depozitării se așază un strat de 50 de centimetri grosime din paie uscate sau crengi. Peste acestea, se așază fânul în straturi uniforme, foarte bine tasate. În vârf, se pune un alt strat de paie bine uscate care va prelua vaporii de apă proveniți din fân, împiedicând astfel mucegăirea. La final, șira sau stogul se acoperă cu o prelată pentru protejarea baloților, special concepută pentru a feri fânul de umezeală și mucegai. Dimensiunile recomandate pentru stoguri sunt de 4-6 metri în diametru la bază și 5-6 metri înălțime, în timp ce șirele trebuie să aibă între 10 și 15 metri lungime, 4-5 metri lățime și maxim 6 metri înălțime.  

Depozitarea fânului în spații acoperite

Primul lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a depozita furajele în șură sau în fânar este să te asiguri că acoperișul este în stare bună, iar șanțurile de scurgere a apei nu sunt înfundate. Ca și în cazul șirelor sau stogurilor, fânul se depozitează pe un strat de paie sau crengi bine uscate. Urmează apoi mutarea fânului în spațiul special amenajat, după care temperatura interioară se va verifica zilnic pe parcursul a cel puțin 10 zile. Se procedează astfel pentru că fânul continuă să se usuce, iar în urma acestui proces temperatura poate crește și apare riscul izbucnirii unui incendiu. Din acest motiv, acolo unde se constată că temperatura interioară depășește 20 de grade C, paiele se împrăștie pentru a se aerisi și a se usca. Ulterior, acestea se vor depozita separat, iar între straturi poți împrăștia sare pentru a îndepărta excesul de umiditate și a împiedica o nouă creștere a temperaturii.   Cu toate aceste măsuri luate, poți considera că fânul este depozitat corespunzător pentru sezonul rece. Mai trebuie doar să ai grijă ca acesta să rămână permanent acoperit, mai ales în perioadele cu precipitații sau vânt puternic. Astfel, fânul se va păstra bine uscat până în primăvară, asigurând rezerva de nutreț de care animalele tale au nevoie.