Ca orice ființe vii, găinile sunt și ele expuse riscului de a contracta diferite boli, pe întreg parcursul vieții. Acest risc apare odată cu momentul în care ies din ou, așa că îngrijirea adecvată a puilor de o zi este foarte importantă dacă dorești să ai păsări sănătoase.
Și exemplarele adulte necesită îngrijiri adecvate, pentru că sunt expuse permanent contactului cu diferiți agenți patogeni din mediul înconjurător. În funcție de agenții patogeni care le provoacă, bolile specifice ale găinilor pot fi de natură virală, infecțioasă, parazitară sau micotică. De asemenea, pot apărea și boli cauzate de carențele în alimentație sau condițiile improprii în care păsările sunt ținute.
De cele mai multe ori, aceste boli se transmit ușor ca urmare a plasării puilor tineri în același adăposturi cu păsările adulte și bătrâne, a contactului cu un exemplar bolnav sau a consumului de alimente contaminate.
Aici poti gasi diverse modele de cotete pentru gaini, care te ajuta sa le separi pe cele sanatoase, de cele bolnave si sa le oferi un mediu curat, si protejat.
De asemenea, pentru transport si separare in siguranta, trebuie folosita boxa de transport gaini.
Este important ca bolile să fie identificate din fază incipientă și să se acționeze în consecință. În acest sens, trebuie să știi care sunt simptomele specifice și cum trebuie să procedezi când apar primele manifestări.
Este necesar sa separi pasarile bolnave de cele sanatoase, sa pastrezi cotetul curat, spatiile curate si aerisite, adapatorile si hranitorile curate, cu apa proaspata, si hrana buna, care sa fie mancata direct din hranitoare, si nu de pe jos.
Articolul de față îți poate fi de mare ajutor pentru că îți prezintă cele mai frecvente boli specifice ale găinilor, dar și metodele de prevenție și tratament.