Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Canibalismul la găini: Cauze și soluții

canibalism la gaini

În contextul dat, termenul de „canibalism” nu trebuie interpretat sensul său extrem, întrucât găinile nu se mănâncă efectiv între ele, ci doar se ciupesc cu ciocul unele pe altele, smulgându-și penele și provocându-și răni destul de serioase. Nu este un comportament caracteristic tuturor găinilor, dar se manifestă destul de des în cazul unora dintre exemplare și în anumite condiții determinante.

Nu există la acest moment un tratament anume împotriva canibalismului la găini, însă identificarea cauzelor și eliminarea lor reprezintă cel mai eficient mijloc de combatere a acestui tip de comportament agresiv.

Descoperă care sunt aceste cauze și cum trebuie procedat pentru a elimina și, mai ales, pentru a preveni astfel de comportamente.

Spațiile prea aglomerate

Atunci când sunt înghesuite prea multe păsări într-o curte și când cotețul sau cuibarul este prea mic în raport cu numărul de exemplare, găinile vor încerca să-și facă loc, iar în aceste condiții este firesc să devină irascibile. Cele mai mari și cele mai agresive vor încerca să se impună în fața celorlalte și le vor ataca, nefiind excluse nici ripostele. 

Lucrurile nu se vor calma până când adăpostul nu va fi lărgit, pentru a exista suficient spațiu pentru toate găinile. Gardul împrejmuitor trebuie extins cu câțiva metri astfel încât curtea pentru păsări să devină mai spațioasă, adăugând totodată și un coteț nou sau mărind capacitatea celui deja existent.

Exemplarele agresive

Ca și în cazul oamenilor, există exemplare de găini cu un temperament pașnic și liniștit, precum și exemplare agresive, care caută permanent să se impună și să domine. Comportamentul agresiv face parte din bagajul lor genetic și se va manifesta ori de câte ori se va ivi ocazia. 

Găinile agresive pot fi depistate ușor urmărind de la distanță ce se întâmplă în curtea de păsări, iar în cazul unor exploatații mai mari, un sistem de supraveghere video este de mare ajutor.

Soluția constă în eliminarea exemplarelor agresive, care vor fi mutate pentru început într-un adăpost separat, împreună cu găini mai bătrâne care să le „pună la punct”. Dacă acestea vor continua să se manifeste agresiv și să rănească păsările din jur, cel mai indicat este să fie sacrificate.

Lumina și căldura în exces

Temperaturile ridicate și lumina prea puternică sunt factori de stres pentru găini, iar sub influența acestora, păsările devin agresive. Acest tip de comportament apare încă de la vârste fragede, iar puii care dau dovadă de violență vor deveni tot mai agresivi la maturitate. 

În mediul natural se întâmplă mai rar ca lumina și căldura să streseze găinile, însă în spațiile închise situația este cu totul alta. De acea, este recomandat ca în aceste spații să fie montate lămpi sau becuri cu infraroșu, care au un efect calmant. De asemenea, temperatura trebuie monitorizată permanent cu un termometru, asigurându-se totodată și o bună ventilație a spațiilor.

Lipsa de ocupație

Găinile sunt ființe active, aflate permanent în căutare de hrană, nu neapărat pentru că sunt flămânde, ci pentru a avea o preocupare pe tot parcursul zilei. Atunci când nu au nimic de făcut, se plictisesc repede, iar această stare le irită și încep să se ciupească între ele.

Pentru a evita această situație, trebuie să aibă permanent ceva de făcut. Dacă nu pot fi lăsate libere prin curte, problema poate fi rezolvată prin plasarea în adăpost a unui balot de lucernă, a unei căpățâni de varză sau a unor coji de pepene. 

Astfel, găinile vor avea permanent o preocupare, preferând să ciugulească lucerna, varza sau cojile de pepene, decât să se ciugulească între ele.

Hrana și apa insuficientă

Lipsa hranei și a apei, dar și alimentația necorespunzătoare sunt alte cauze ale canibalismului la găini. Acestea trebuie să aibă la dispoziție un număr suficient de hrănitori pentru păsări și o cantitate de hrană care să ajungă pentru întreg efectivul. De asemenea, în adăpătorile din adăpost trebuie să existe permanent apă proaspătă, care va fi schimbată zilnic.

Contează foarte mult și calitatea hranei, care are nevoie să fie una echilibrată și adaptată vârstei. Găinile hrănite preponderent cu cereale vor deveni hiperactive și irascibile, pentru că o astfel de alimentație generează un nivel ridicat de energie. 

Hrana trebuie să conțină și ingrediente sau suplimente cu vitamine și minerale care acționează asupra sistemului nervos, făcând păsările să fie mai calme.

Păsările nou introduse în adăpost

Exemplarele nou-venite nu sunt primite întotdeauna cu foarte multă ospitalitate în adăpost, găinile mai bătrâne având tendința de a se impune în fața lor. De multe ori, păsările introduse recent în adăpost sunt atacate de celelalte, iar această situație poate fi evitată dându-le posibilitatea să se obișnuiască unele cu altele. 

În acest scop, păsările nou venite at trebui ținute într-un țarc distinct, amenajat în incinta adăpostului, astfel încât să fie împreună cu celelalte, dar totodată separate. 

După o săptămână, păsările ar trebui să se familiarizeze unele cu altele, așa că cele noi pot fi scoase din țarc. Comportamentul găinilor trebuie supravegheat o vreme pentru a vedea cum se comportă, iar dacă cele noi sunt atacate, se va interveni imediat.

Așadar, canibalismul la găini este un comportament explicabil în anumite circumstanțe, iar singura cale de a-l evita este eliminarea acelor circumstanțe, înainte ca păsările să înceapă să devină agresive.  

 

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/dujegruFSRY