Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cel mai bun gard electric: criterii de alegere

Gardurile electrice s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente metode de a delimita un teren și de a preveni eventualele pericole. Rolul acestora este de a ține animalele într-un anumit spațiu, în timp ce asigură protecția bunurilor aflate pe proprietate. 

Tensiunea electrică și tipul de fire folosite pentru realizarea gardului permit controlarea eficientă a animalelor domestice, dar și pe a celor sălbatice, nepoftite. Este foarte important să obții forța corectă și să instalezi firele corespunzător, în funcție de animalele pe care vrei să le îngrădești. 

Cum funcționează gardul electric?

În primul rând, este important să știi că acest tip de gard nu este periculos nici pentru om, nici pentru animale, atunci când este realizat corect. Un sistem electric de împrejmuire este format din două legături:

  1. Firul pentru impulsurile electrice 

Acesta este firul care se conectează la firele sau benzile care încadrează perimetrul. Este obligatoriu să fie izolat de orice tip de material care are și funcția de conducere (iarbă, pământ, metal). Acest fir nu trebuie să se întoarcă înapoi la circuit, el fiind închis prin împământare. 

  1. Firul pentru împământare

Dacă aparatul achiziționat nu este prevăzut cu această funcție, ea se poate realiza dintr-o bară metalică, galvanizată. Ia în considerare că gardul electric va funcționa mult mai bine dacă împământarea are priză mai bună cu solul. 

 

Dacă vrei sa profiți la maximum de avantajele unui astfel de gard, poți opta chiar și pentru accesorii destinate special lui. Este vorba de panourile solare pentru gardurile electrice sau chiar de porțile pentru pășuni. 

Animalele pe care vrei să le îngrădești

gard electric oi

Sursa: Shutterstock

Gardurile electrice pot împiedica părăsirea perimetrului împrejmuit a mai multor tipuri de animale, de la cai, porci, vite și până la bizoni, oi sau iepuri. Unele animale au vederea mai slabă și se pot ciocni accidental de gard, însă altele vor încerca să treacă pe sub el sau printre fire. Din acest motiv, trebuie să analizezi înainte care sunt speciile pe care vrei să le ții într-un anumit spațiu. 

 

Dacă vrei să ții la distanță animalele sălbatice, fii atent la ce tip de prădători sunt în zonă. De exemplu, dacă ai nevoie de un gard electric pentru urși, trebuie să alegi variante mai puternice de conductori și să creezi un nivel mai înalt de tensiune. 

 

Și blana sau părul animalelor sunt un criteriu de luat în considerare. Cu cât aceasta este mai mare și mai pufoasă, cu atât impulsurile electrice își vor pierde din eficiență, pentru că nu vor ajunge la piele. Majoritatea animalelor domestice pot fi controlate cu 3000 de volți și minim 4000 de volți pentru speciile sălbatice sau mai dificil de controlat. Optează pentru un generator de impulsuri care îți va ușura munca. 

 

Alege garduri înalte cu fire cât mai strânse în cazul animalelor mici și tinere. Acestea sunt utile pentru a le împiedica să sară peste gard sau să sape gropi pe sub el. De asemenea, este important să semnalezi gardul electric printr-un panou de avertizare, mai ales dacă se află în vecinătatea unui drum tranzitat frecvent. 

Firul, banda și izolatorii folosiți

Sursa: Shutterstock

Există mai multe tipuri de fire și benzi pentru care poți opta. Printre acestea se numără și cele colorate, care atrag atenția, dar și cele care se camuflează în mediul înconjurător. De cele mai multe ori, benzile și firele sunt destinate pentru gardurile electrice care îngrădesc bovine, ovine sau cai. 

 

Materialul din care este fabricat firul este important pentru eficiența pe care o va avea gardul electric. Cu cât acesta este un conductor de calitate superioară, cu atât gardul va trimite impulsuri electrice mai puternice și se va adapta ușor lungimilor mari sau aparatelor performante. 

 

Izolatorii, după cum le spune și numele, sunt meniți să izoleze firele care transportă energia în raport cu pământul. Dacă aceștia lipsesc, este foarte probabil să te confrunți cu pierderi semnificative de energie, deoarece curentul va fi recirculat, iar animalul care intră în contact cu gardul nu va simți nimic.  

 

Pentru a avea eficiență maximă, barele de împământare trebuie să fie montate în cea mai umedă zonă a solului, deoarece un pământ arid nu este un bun conductor de energie. Pentru aparatele puternice, se recomandă folosirea mai multor bare poziționate la distanță de circa un metru. 

Conectorii și testerele pentru gard

Pentru a te bucura de beneficiile aduse de folosirea unui gard electric timp îndelungat, ai nevoie de conectori de calitate. Aceștia trebuie montați cu grijă, deoarece contactul precar dintre ei poate interfera cu undele radio, cablurile de telefonie sau internet. Dacă acestea se scurtcircuitează, scânteile provocate vor distruge iremediabil plasticul, iar firele vor provoca breșe de energie electrică. 

 

Pentru mai multă siguranță, se recomandă folosirea testerelor – aparate cu lămpi sau digitale care afișează tensiunea electrică circulată. Acestea pot indica și pierderile de energie, fiind ușor de folosit și permițând testarea în mai multe puncte ale gardului electric.

 

Atunci când obții toate informațiile necesare pentru instalarea acestui sistem de împrejmuire, poți decide să achiziționezi un set complet pentru garduri electrice care îți oferă toate produsele necesare realizării lui. 

 

Ia în considerare să alegi întotdeauna materiale de calitate și să realizezi corect fiecare etapă. Poți apela chiar și la ajutorul unui specialist pentru mai multă siguranță. Este important să parcurgi toți pașii necesari pentru a te bucura de gardul electric timp îndelungat, fără accidente. 

 

Sursa: Shutterstock