Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Îngrijirea puilor de o zi: Sfaturi utile

ingrijirea puilor de o zi

Creșterea puilor este o activitate la îndemâna oricui are la dispoziție o curte și timp să-i îngrijească mai ales în primele zile de viață, când sunt foarte vulnerabili.

Această activitate este în primul rând o bună sursă pentru aprovizionarea familie cu ouă și carne, însă se poate transforma într-o afacere profitabilă.

Ca să ajungi acolo, însă, trebuie să ai un bagaj de cunoștințe despre îngrijirea puilor de o zi, pe care îl poți obține din acest material.

Amenajarea adăpostului în primele zile de viață

Imediat ce au fost scoși din incubator, puii au nevoie de un adăpost care să le asigure condiții optime, similare celor de care au parte puii ieșiți de sub cloșcă.

De aceea, în primele zile de viață, puii trebuie ținuți într-o încăpere încălzită, folosită exclusiv în acest scop. Aici, trebuie aibă la dispoziție un culcuș confortabil, foarte ușor de amenajat dintr-o cutie de carton.

Important este ca aceasta să aibă o dimensiune suficient de mare, astfel încât puii să nu stea înghesuiți.

Este nevoie și de un așternut care poate fi realizat cu ajutorul unui strat de paie sau de talaș. Materialele textile sau hârtia sunt de evitat întrucât rețin umezeala și devin un mediu propice dezvoltări bacteriilor.

Asigurarea surselor de lumină și căldură

Odată amenajat adăpostul, puii au nevoie de suficientă lumină și căldură pentru a se putea dezvolta. Temperatura trebuie să se mențină constant în jurul valorii de 30-32 de grade Celsius, iar iluminatul trebuie să fie asigurat 20 de ore pe zi.

Ambele aspecte pot fi rezolvate ușor cu ajutorul unei lămpi cu infraroșu montate deasupra cutiei sau țarcului care le servește ca adăpost.

Lampa poate fi lăsată aprinsă permanent, asigurând astfel lumina și căldura necesară. De asemenea, trebuie amplasată la o distanță sigură, astfel încât puii să nu se atingă de ea și nici să sufere de căldură.

În același timp, trebuie amenajat și un spațiu unde puii să poată dormi fără a fi deranjați de lumină.

În acest scop, adăpostul poate fi împărțit în două sectoare, dintre care unul va fi acoperit pentru a fi protejat de lumină; puii vor intra singuri acolo pentru a se odihni.

Cu fiecare săptămână care trece, temperatura trebuie să scadă cu 3 grade C, pentru că puii devin mai rezistenți și nu mai au nevoie de atât de multă căldură.

Hrănirea în primele săptămâni de viață

Hrana și apa sunt alte elemente esențiale de care puii nu trebuie să ducă lipsă în primele săptămâni după ieșirea din incubator. În acest sens, este recomandată folosirea hrănitorilor și a adăpătorilor speciale.

Acestea permit permanent accesul puilor la hrană și apă, prevenind totodată risipa și menținând adăpostul curat.

În prima săptămână, puii trebuie hrăniți doar cu furaje gata preparate și cu diferite concentrate.

Acestea au formă de granule și pot fi combinate cu grâu sau porumb măcinate fin, cu o moară electrică.

Pe măsură ce cresc, puii vor începe să mănânce din ce în ce mai mult, astfel că, din a doua săptămână, trebuie să mărești cantitatea de hrană.

Până la vârsta de o lună și jumătate, puii trebuie să primească doar furaje și concentrate; apoi, alimentația poate fi diversificată cu grăunțe și verdeață tocată.

Apa trebuie să fie permanent proaspătă, așa că ideal ar fi să o schimbați de trei ori pe zi. Dacă nu folosiți o adăpătoare, recipientul de apă trebuie să fie întins și nu foarte adânc, pentru a elimina riscul ca puii să se înece.

Tratamente necesare pentru o dezvoltare sănătoasă

La fel de importantă este administrarea unor vitamine, în prima perioadă de viață.

Acestea vor ajuta puii să se dezvolte și îi vor proteja de bolile în fața cărora sunt foarte vulnerabili până cresc. De asemenea, esențială în prevenirea bolilor este și vaccinarea.

De altfel, există o schemă de imunizare care trebuie aplicată în prima lună de viață. Vaccinurile se administrează oculoconjunctival și în apa de băut, iar cel mai bine este ca această sarcină să fie lăsată în seama unui medic veterinar.

De asemenea, medicamentele și suplimentele cu vitamine nu se administrează „după ureche”, ci în urma unei discuții cu medicul veterinar care va recomanda produsele și dozajele adecvate.

Mutarea puilor în coteț

Puii trebuie ținuți în adăpostul acoperit circa o lună și jumătate, perioadă în care vor beneficia de toate îngrijirile amintite mai sus. După șase săptămâni, aceștia sunt suficient de dezvoltați pentru a putea fi mutați afară și lăsați liberi prin curte.

Au nevoie, însă de o scurtă perioadă de adaptare, așa că în primele 2-3 zile trebuie ținuți împreună într-un spațiu împrejmuit, în care se află și cotețul.

După ce se acomodează cu noul adăpost,  pot fi lăsați liberi sau pot fi ținuți în curtea de păsări, fără a mai avea nevoie de o sursă dedicată de lumină și căldură.

Acestea au fost cele mai importante recomandări legate de îngrijirea puilor de o zi, astfel încât aceștia să poată trece de perioada în care sunt foarte vulnerabili.

 

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/LAVcmB1Gli0