Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Clocitoarea de pui. Care sunt condițiile ideale pentru dezvoltarea puilor și alte sfaturi utile

Oua asezate intr-un incubator cu termostat

Clocitoarea de pui sau incubatorul este o metodă eficientă prin care poți crește, în mod artificial, numărul de păsări din curtea ta, într-un ritm mai rapid. Astfel, vei obține o productivitate mult mai mare decât în mod tradițional. Aceste aparate sunt prevăzute cu tot felul de funcționalități, de la termostat și până la tava pentru umiditate. Astfel, este mult mai ușor să creezi condițiile optime pentru niște pui sănătoși.

 

În acest articol îți vom prezenta câteva sfaturi utile în ceea ce privește utilizarea clocitoarei.

 

De ce să folosești o clocitoare pentru pui

 

Așa cum menționam mai sus, clocitoarele și incubatoarele permit creșterea artificială a puilor într-un ritm mai rapid. Dacă în mod normal o găină poate produce în medie 300 de ouă pe an, cu o singură clocitoare poți obține peste 100 de pui în 40 de zile. De asemenea, îți permite să monitorizezi condițiile de dezvoltare ale acestora și să le asiguri un mediu optim. Dacă ne gândim la puii crescuți natural, șansele să se întâmple ceva cu ouăle în care se dezvoltă sunt destul de mari, motiv pentru care astfel de aparate pot ajuta și la prevenirea pierderii puilor. De asemenea, ai posibilitatea de a alege numărul de locuri disponibile în incubator, ceea ce îți permite să adaptezi procesul în funcție de numărul de păsări necesare la fermă sau în propria ta curte.

 

Instrucțiuni pentru clocitoarea de pui

 

Fiecare produs vine însoțit de un manual tehnic, însă în cele ce urmează îți vom prezenta câteva informații generale pe care trebuie să le ai în vedere. Pentru obținerea unor rezultate bune, este nevoie să respecți anumite reguli:

  • Ouăle trebuie să aibă minimum 24 de ore și maximum 5 zile de la ouare înainte să fie introduse în clocitoare. 
  • Utilizează numai ouă de la găini sănătoase. Păsările trebuie să aibă minimum vârsta de 8 luni. 
  • Temperatura ouălor este un factor foarte important. Temperatura la care sunt ținute să nu fie mai mică de 16°C, iar umiditatea între 55 și 75%. 
  • Nu utilizați ouăle ouate seara sau pe cele care au stat peste noapte. Se folosesc doar cele ouate dimineața sau în cursul zilei.
  • Igiena este esențială, ouăle murdare se pot infecta. Acestea trebuie culese cu mâinile curate și curățate, fără apă. Nu trebuie scuturate.
  • Ouăle pentru incubare se păstrează puse într-un grătar cu vârful în jos. Ele trebuie ținute minimum 24 de ore într-o încăpere cu o temperatură constantă între 16 și 18°C și umiditate de 70 – 75%. După aceasta, ele pot fi puse în incubator. 
  • Incubatorul se pune într-o încăpere cu temperatura constantă între 16 și 26°C. Încăperea trebuie să fie bine aerisită. Curentul de aer este dăunător ouălor. Incubatorul se poate pune pe o masă din lemn la circa 80 cm de sol, într-un loc umbrit.

 

Mod de utilizare:

  1. Scoate incubatorul din ambalaj și pune-l pe o masă robustă, la o înălțime de aproximativ 80 cm, în incinte cu o temperatură cuprinsă între 17 și 25°C și umiditate cuprinsă între 55 și 75%. 
  2. Păstrează-l departe de surse de căldură, curenți de aer și ferestre. 
  3. Demontează dispozitivul de blocare de siguranță. 
  4. Instalează accesoriile livrate conform desenelor din pachet. Scoate tăvile de ou și montează tijele de rotire a ouălor sau tijele de rotire automată. 
  5. lnstalează separatoare în locașurile specifice. 
  6. lntrodu tăvile de ou în ghidajele specifice, iar apoi agață fundul mobil de propria tijă de rotire ou.
  7. Testează operația prin deplasarea ușoară a tijelor de rotire în cele două direcții. 
  8. Umple tava cu apă călduță și pune-o pe fundul incubatorului (jos).
  9. Conectează ștecherul la priză. Incubatorul să fie închis și fără ouă. Acesta este setat din fabrică pentru incubarea ouălor de găină. În consecință, când îl pornești pentru prima oară, acesta va menține în mod automat o temperatură constantă de 37,8°C. 
  10. De asemenea, are un buton de pornire care, dacă este apăsat, va aprinde un bec ce luminează interiorul incubatorului. Nu lăsa becul aprins pentru perioade mai lungi, pentru a preveni o creștere bruscă a temperaturii prin modificări datorate căldurii emanate de bec. 
  11. Așteaptă până când temperatura internă începe să se stabilizeze (afișajul arată 37,8°C sau 100°F). 
  12. Când temperatura internă s-a stabilizat, scoate ștecherul din priză, deschide ușa, scoate tăvile de ou și așază ouăle în tăvi.

Se recomandă a se nota în calendar data de incubare. 

  1. Deschide ușa, reintrodu tăvile de ouă și închide ușa.
  2. Dacă nu ai un dispozitiv automat de rotire ouă, rotește manual toate ouăle de cel puțin două ori pe zi (dimineața-seara) folosind tija respectivă. 
  3. Pe parcursul ultimelor 3 zile înainte de apariția puilor, pregătește incubatorul: 

– elimină separatoarele 

– umple complet tava cu apă 

– nu mai roti ouăle.

Pe parcursul acestor 3 zile, deschide clocitoarea numai dacă este strict necesar. Eclozarea puilor poate începe cu o zi înainte și se poate termina la două zile după data prestabilită (ex. 21 de zile pentru pui). 

Utilizează un calendar pentru a nota prima zi de incubare.

 

Temperatura ideală pentru clocitoarea în care stau puii de găină

 

Temperatura pentru clocitoarele în care crești pui de găină trebuie menținută, în mod ideal, între 37 și 39 de grade, aceasta fiind temperatura optimă pentru dezvoltarea puilor. Aceasta se setează și în funcție de perioadele de dezvoltare. De exemplu, în prima lună, este ideal ca aceasta să fie undeva la 38,3 grade, iar în ultimele 10 zile, când procesul de incubare este aproape finalizat, poți crește până la 39 de grade.

 

Alte sfaturi utile pentru a obține pui sănătoși în incubator

 

Nu este suficient să setezi temperatura și să lași incubatorul pornit. Mai este un aspect foarte important de care trebuie să ții cont, și anume întoarcerea ouălor. Ca să te asiguri că temperatura este distribuită uniform, este necesar să începi să întorci ouăle din a 3-a zi de incubație. Procesul se repetă de 2-3 ori pe zi, iar oul se rotește de pe o parte pe cealaltă. Ca să simplifici procesul, îți recomandăm să marchezi ouăle pe suprafață, astfel încât să știi mereu ce ou ai întors deja și să fie perfect poziționat în locul dedicat.

 

Ultimele zile de incubație sunt cele în care puii sunt aproape complet dezvoltați, motiv pentru care nu mai există riscul lipirii embrionului de coajă.