Roaba este una dintre cele mai cunoscute unelte pentru casă și grădină, fiind folosită pentru a transporta mai ușor diferite materiale și ustensile. Deși la prima vedere pare o unealtă destul de simplă, alegerea unei roabe te poate pune oarecum în încurcătură, datorită diversității de modele.
Cel mai important este ca roaba să corespundă perfect nevoilor tale; pentru a fi sigur de aceasta, există câteva detalii pe care trebuie să le ai în vedere în alegerea oricărui model.
Capacitatea de încărcare
De această caracteristică depinde cantitatea de materiale care pot fi cărate cu roaba la un singur transport. Dacă folosești roaba zilnic, în activități intense, ai nevoie de una de mare capacitate pentru a putea transporta cât mai mult material și a face totodată mai puține drumuri.
Pentru activități mai simple, cum ar fi grădinăritul, este suficientă o roabă cu o capacitate mai mică, suficientă pentru a transporta unelte, îngrășăminte sau resturi vegetale. O astfel de roabă are și avantajul de a avea și o greutate mai redusă, fiind astfel mai ușor de utilizat.
Materialul
Dacă ai de cărat cu precădere pietre, piese metalice, moloz sau alte obiecte dure, trebuie să alegi o roabă dintr-un material cât mai rezistent. Modelul ideal este roaba din metal care este cea mai robustă din gamă, fiind rezistentă și durabilă în timp. Roabele din metal pot rugini dacă nu sunt întreținute corespunzător, iar un alt dezavantaj ar putea fi legat de greutatea lor.
Există și roabe pentru activități agricole și grădinărit, realizate din materiale mai ușoare, dar suficient de rezistente pentru activitățile specifice la care sunt utilizate. În general, aceste roabe sunt din plastic – un material ușor, dar sensibil la încărcături grele. Frunzele uscate, pământul de flori sau fructele și legumele culese din grădină pot fi transportate fără probleme cu o astfel de roabă.
De asemenea, poți transporta plase și prelate antivânt, precum și valuri de sârmă sau panouri pentru garduri.
Greutatea suportată
Acest detaliu depinde în mare măsură de materialul din care este realizată roaba, dar și de alte caracteristici ale fiecărui model. Trebuie să verifici atent descrierea produsului pentru că aici este specificată limita de greutate suportată de roabă. Uneori, limita de greutate, adică numărul maxim de kilograme pe care îl poate avea încărcătura, este marcată și pe cuvă.
Evident că roabele din materiale mai sensibile au o limită de greutate mai mică, în timp ce roabele din metal suportă o încărcătură mai mare.
Trebuie să ții cont de acest parametru, întrucât supraîncărcarea roabei duce inevitabil la scurtarea perioadei sale de viață.
Numărul de roți
Modelul consacrat de roabă are o singură roată plasată în partea din față, roată care face roaba ușor manevrabilă și ușor de descărcat, prin simpla răsturnare. Lasă însă de dorit în ceea ce privește stabilitatea, așa că există riscul să o răstorni înainte de a ajunge cu ea la destinație.
Pentru a evita astfel de incidente nedorite, au fost create și roabele cu două roți, dispuse, de asemenea, în partea din față. Aceste modele sunt mai stabile, însă se manevrează mai greu, mai ales în spațiile înguste.
Pentru a putea transporta mai ușor încărcături grele, poți folosi o roabă cu patru roți. Aceasta se împinge asemenea unui cărucior așa că nu mai este nevoie să fie ridicată din partea inferioară, ceea ce te scutește de un efort. Stabilitatea este punctul său forte, însă manevrabilitatea îți poate pune probleme pe un drum sinuos sau în pantă.
Tipul mânerelor
Și mânerele sunt un criteriu important în alegerea celei mai bune roabe pentru că de ele depinde în mare măsură ușurința utilizării sale. Este important ca mânerele să fie lungi, pentru ca roaba să poată fi ridicată și răsturnată cu ușurință. Totodată, cu o roabă dotată cu mânere lungi, poți transporta mai facil încărcături grele.
Este importantă și distanța între mânere, pentru că aceasta conferă mai multă stabilitate roabei pe timpul utilizării. Spațiul dintre acestea trebuie să fie cât mai larg, fără a te obliga totuși să ții mâinile prea îndepărtate.
Nu în ultimul rând, mânerele trebuie să fie prevăzute în capăt cu o suprafață care să permită o prindere fermă și să împiedice alunecarea mâinilor.
Unele modele de roabe au un singur mâner, însă acesta este destinat atașării de un cârlig de remorcare. Aceste roabe sunt folosite de obicei la recoltarea fructelor și a legumelor și sunt atașate de un tractor de grădină sau de un ATV.
Accesoriile
Multe modele de roabe sunt prevăzute cu anumite accesorii menite să le facă mai ușor de utilizat.
Spre exemplu, pentru a ușura descărcarea cuvei, unele roabe sunt prevăzute cu o bară de frânare amplasată în fața roții. Aceasta este în formă de U și acționează ca o frână atunci când roaba este înclinată pentru descărcare.
De asemenea, bara pătrată pentru înclinare îți permite să ridici mai ușor roaba la verticală, în timp ce alte modele sunt dotate cu rafturi care oferă un spațiu în plus pentru depozitare.
Dacă vei fi atent la aceste detalii, poți avea garanția că vei găsi cea mai bună roabă pentru nevoile tale.
META: Ai nevoie de o roabă, dar te derutează gama largă de modele? Află de la noi cum să alegi cea mai bună roabă, urmărind câteva detalii esențiale.