Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Ferma ecologica de gaini

Publicul consumator este alert in ceea ce priveste calitatea produselor. Atat cand vine vorba de oua, cat si de carne, acestea sunt preferate a fi de calitate superioara, bio. Produsele bio sunt considerate cu un nivel de nutrienti mai ridicat, sunt preferate pentru ca limiteaza folosirea industrializarii, a substantelor ce accelereaza procesele naturale de crestere, ouat etc.

Ferma ecologica devine oportunitate din mai multe puncte de vedere. Cei interesati de aceasta pot considera totul o afacere de familie. Avantajul este si in ceea ce priveste forta de munca, a fermierului ce detine control total fata de ingrijirea gainilor. Se pot folosi cereale proprii din gospodarie pentru hrana, deci iata ca un alt avantaj este cel al costurilor mici. Cat despre gunoiul produs, acesta este si el valorificat cumva, putand fi vandut drept ingrasamant natural sau folosit ca atare la plante ecologice.

Interesant este ca in contextul actual nu se remarca foarte multi cei care activeaza in aceasta zona. Este totusi profitabil, mai ales ca gospodarii care detin oricat de putine gaini de oua vad in acestea o forma de venit uneori. Cu oportunitati de dezvoltare, o ferma ecologica de gaini poate fi de viitor. Profitul poate fi de la oua, penaj sau carne.

De ce este nevoie pentru a face o ferma ecologica de gaini functionala

Specialistii spun ca pentru a pune bazele unei ferme ecologice nu este neaparat nevoie de studii de specialitate in domeniul zootehnic. Stricte necesitati se refera la:

  • Un teren, cu o aproximatie de 1000 de mp, amplasat departe de sursele de poluare.
  • Gaini ouatoare.
  • Furaje, atentie, 100% naturale.
  • Aici se includ si adapatori pasari si alte produse aferente amenajarii spatiului, cat si ingrijirii gainilor.

Aparte de ceea ce impune UE cu privire la reglementarile unei astfel de ferme, este important ca gainile sa aiba spatiu pentru ciugulit, sa fie lasate libere, sa scurme. Ca urmare a unei bune ingrijiri, ouale ce rezulta sunt si ele de calitate superioara. Odata ce sunt crescute libere, la sol, unde au spatii verzi si adapost corespunzator, ferite de pradatori si conditii de mediu extreme, gainile sunt productive.

Conform specificatiilor UE despre cum trebuie amenajata o astfel de ferma, fiecarei gaini ii revine un spatiu de 4 m de pasune, iar in adaposturi sa nu fie mai mult de 6 pasari per mp. Din punct de vedere al adapostului, acesta are nevoie de o igiena riguroasa si de o umiditate minima. De fapt trebuie pastrat mereu uscat, de aceea nici sursele de apa nu ar trebui puse in zona unde gainile se odihnesc, pentru ca acestea sa nu aduca apa pe penaj si sa creeze conditii mari de umiditate in adapost.

Temperatura optima pentru gaini este de 13 pana la 30 de grade maximum, cu temperatura constanta iarna. Iluminatul corespunzator, mai ales cand in perioada rece a anului zilele sunt mai scurte, precum si o ventilatie propice vor contribui de asemenea la o productie de oua multumitoare chiar si in perioada iernii.

Hrana

Un aspect crucial este legat de hrana. Gainile din ferme ecologice au nevoie de cereale ecologice, de faina proteica de origine vegetala, de saruri, minerale si vitamine. Nu se accepta nimic sintetic, chimic, pesticide, conservanti sau alti aditivi, antibiotice, hormoni etc. adaugati in hrana. In schimb, dieta variata si bogata se asigura prin a lasa pasarile libere, sa ciuguleasca iarba, sa caute insecte. O dovada a hranei corespunzatoare este calitatea oualor.

Recomandari

Rasa de gaini numita Lothmann Brown este o recomandare pentru o ferma ecologica. Ritmul lor de crestere este lent, ajungand la aproximativ 2 kg la varsta adulta. Produc in jur de 300 de oua per an si prezinta o mare rezistenta la boli. Acestea sunt cateva motive pentru care rasa este considerata optima.

Atentie deosebita trebuie acordata tipului de hrana oferita. Este o adevarata provocare a gasi o sursa optima pentru hrana pasarilor din ferma ecologica, de aceea productia proprie, controlata de fermier este o idee excelenta.

Este destul de dificil si sa ajungeti sa respectati normele impuse. Nu si imposibil, de aceea trebuie sa va informati foarte bine despre rigorile cerute spre a primi certificarea. Pe masura eforturilor, carnea si ouale ecologice au preturi mai mari.