Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Sare in furaje pentru productie mare de lapte

Sarea e necesar a fi adaugata in furaj, si contribuie la sporirea procesului de productie a laptelui. Aduce o contributie insemnata in randul bovinelor privind cantitatea de lapte pe care o dau.

 

Importanta sarii in alimentatia bovinelor

Sarea contribuie la procesul de rumegare, dar si la cantitatea de lapte pe care il da o vaca intr-o zi.

  • Procesul de rumegare se desfasoara corespunzator

Sporeste productia salivei necesare, astfel determinand si nevoia de a consuma mai multa apa. Aceasta atrage dupa sine o productie sporita de lapte.

In sare se gasesc mineralale ce aduc un aport insemnat in acest proces, respectiv cele care favorizeaza umiditatea, saliva. Acesta este produsa atunci cand glandele salivare ale bovinelor sunt stimulate in acest sens. Cand lipseste din alimentatie, animalele intampina dificultati in rumegare.

  • Sare sub forma de bulgari

Numai cea de mina, care vine sub forma de bulgare este recomandata. Se pastreaza cu proprietatile sale naturale, asa cum a fost extrasa si fara a suferi vreo interventie. Cand fermierii fac compromisuri in privinta sarii, respectiv cand folosesc orice alt tip, risca sa cauzeze probleme grave animalelor.

Si in cazul in care utilizati premiuri pentru amestecul furajer trebuie sa oferiti bovinelor de lapte acces la sare. Isi vor lua cat este necesar.

Iarna au nevoie de mai multa sare. Pe langa proteina crescuta pe care o necesita corpul lor sa mentina temperatura optima cand este frig, au nevoie mai ales de minerale naturale.

Diferenta in timpul verii este ca, din cauza caldurii, animalele consuma mai multa apa, deci cantitatea de sare necesara nu este atat de crescuta ca iarna. In orice caz, fiecare fermier trebuie sa fie constient de necesarul de minerale pe care trebuie sa il asigure animalelor si mai ales bovinelor de lapte.

Despre rolul pe care il joaca sarea in intarcarea vacilor gestante trebuie de asemenea de amintit. Prin eliminarea ei din organism, productia de lapte scade, iar astfel sunt mai putine sanse de a aparea probleme la ugerul bovinelor. Este o cale eficienta de a realiza intarcarea, o recomandare de altfel pentru a evita si alte probleme de sanatate.