Orice gospodar vrea ca găinile pe care le crește să aibă o bună producție de ouă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care sunt îngrijite păsările de curte. Unii crescători se mulțumesc să aibă doar câteva păsări care să le furnizeze suficiente ouă pentru consumul propriu. Alții urmăresc să obțină și profit de pe urma acestei activități, prin vânzarea ouălor.
Indiferent de numărul de păsări pe care le crești, dacă observi că găinile au început să se ouă mai puțin sau dacă nu ești mulțumit de randamentul pe care îl dau, există o serie de metode pentru stimularea ouatului. Dacă nu ai aflat încă despre ele, parcurge cu atenție rândurile de mai jos, pentru că abordăm acest subiect.
Iată, așadar, ce trebuie să faci:
Iluminează adăpostul în sezonul rece
Lumina este unul dintre factorii care influențează ouatul, iar în lipsa acesteia este de așteptat ca randamentul găinilor să scadă. Se întâmplă des în sezonul rece (toamna-iarna) când afară se întunecă mai devreme.
Găinile au nevoie de 14-16 ore de lumină pe zi, astfel că în perioada sezonului rece este recomandat să le instalezi o sursă de iluminat în adăpost, pe care să o pui în funcțiune seara sau dimineața la primele ore. În acest mod, păsările vor beneficia de mai multă lumină pe timpul unei zilei și, astfel, vor continua să se ouă într-un ritm normal.
Menține o temperatură optimă în adăpost
Chiar dacă fac față cu brio atât perioadelor geroase cât și zilelor caniculare, găinile au nevoie de o temperatură optimă în adăpost pentru a se simți confortabil.
Astfel, temperatura în adăpost trebuie menținută undeva între 13 și 20 de grade Celsius, ceea ce va duce și la stimularea ouatului și o creștere a producției de ouă.
Pentru a monitoriza permanent condițiile de confort din adăpost, îți recomandăm să folosești un termometru higrometru pentru măsurarea temperaturii și a nivelului de umiditate.
Asigură suficient spațiu de mișcare găinilor
Ca orice viețuitoare domestice, găinile au nevoie de un spațiu suficient care să le asigure libertatea de mișcare. În caz contrar, vor deveni stresate și irascibile; în aceste condiții se vor oua mai puțin sau chiar deloc. Ca să eviți asta, ai grijă și montează gardul împrejmuitor al curții pentru orătănii astfel încât fiecare pasăre să aibă la dispoziție cel puțin 4 metri pătrați. Acestea sunt, de altfel, și prevederile normativelor europene privind bunăstarea ouătoarelor.
În ceea ce privește cotețele și cuibarele, capacitatea acestora trebuie adaptată numărului de păsări, astfel încât densitatea să nu depășească 5-7 capete pe metru pătrat.
Având suficient spațiu de mișcare și de odihnă, găinile vor avea un randament mai bun, iar producția de ouă va crește.
Oferă-le permanent accesul la o sursă de apă
Cu fiecare ou, găinile elimină o cantitate mare de lichid din organism, astfel că este important ca acestea să aibă permanent la dispoziție o sursă de apă proaspătă și curată. Pentru aceasta, adăpostul trebuie să fie dotat cu una sau mai multe adăpători pentru păsări, în care apa să fie schimbată de cel puțin două ori pe zi.
Ține cont de faptul că, în perioada verii, păsările consumă mai multă apă, astfel că adăpătorile trebuie alimentate mai des. De asemenea, în sezonul rece, dacă temperaturile coboară sub 0 grade C, se recomandă ca apa să fie ușor încălzită pentru a evita înghețarea acesteia.
Hrănește-le adecvat
Și alimentația joacă un rol esențial în stimularea ouatului la găini, astfel că păsările au nevoie de o hrană adecvată, care să le asigure tot necesarul de nutrienți. În primul rând, ai nevoie de hrănitori pentru păsări cu suficiente guri, astfel încât găinile să nu se înghesuie și să devină irascibile.
Există o serie de nutrețuri combinate care conțin toți nutrienții necesari în concentrații optime, însă alegerea acestora se face ținând cont de rasa găinilor dar și de sfaturile unui medic veterinar.
Foarte important este și aportul de minerale, ținând cont de faptul că 10% din conținutul unui ou constă în astfel de substanțe. La fiecare ou, o găină elimină circa două grame de calciu, astfel că acest element trebuie să se regăsească în proporție de 2,8% – 3,3% în nutrețurile combinate. Totodată, acestea trebuie să conțină și sare într-o concentrație de cel mult 1%.
Elimină factorii de stres
Stresul este un alt motiv din cauza căruia găinile se ouă mai puțin, iar din acest punct de vedere trebuie să precizăm că sunt foarte sensibile. Schimbarea adăpostului, modificarea nutrețurilor sau introducerea unor noi exemplare sunt câțiva factori de stres pe care mulți crescători îi trec cu vederea. De asemenea, lipsa spațiului suficient, temperaturile prea mari sau prea scăzute, hrana și apa insuficiente reprezintă alte situații generatoare de stres, la care păsările nu trebuie expuse.
Nu în ultimul rând, și amenințarea prădătorilor induce o stare de teamă, astfel că adăposturile trebuie amenajate în zone sigure, în care vulpile, dihorii și alți prădători să nu aibă curaj să se aventureze.
Ține cont de aceste detalii și vei vedea că găinile pe care le crești se vor oua pe tot parcursul anului, cu un randament de care nu poți fi decât mulțumit.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/A4z0UBgAwyc