Sunt multe aspecte de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de tunsul oilor, iar în acest articol îți vom da toate detaliile de ai nevoie. Începând cu perioada optimă în care trebuie efectuat tunsul și până la amenajarea spațiului în care se desfășoară acest proces.
De ce se tund oile și care sunt beneficiile
Tunsul oilor este o practică tradițională, care se efectuează de foarte mult timp atât cu scopul de a recolta lâna, cât și pentru a asigura confortul ovinelor. Printre beneficiile acestui proces se numără inclusiv prevenirea supraîncălzirii în sezonul cald. Un plus pentru confortul acestora constă și în faptul că, tunsă periodic, lâna nu se mai încâlcește.
De asemenea, este o practică ce asigură o igienă mai bună și, prin urmare, scade riscul de îmbolnăvire a animalului. Se reduce considerabil astfel riscul de infecții care se pot răspândi la fermă.
Un alt aspect care ajută la menținerea sănătății constă în faptul că îndepărtarea lânii permite examinarea mai atentă a pielii. Astfel, pot fi detectate eventualele probleme de sănătate.
Nu în ultimul rând, printre beneficii se numără, bineînțeles, și recoltarea lânii, deoarece este o resursă valoroasă în industria textilă. Tunsul la intervalele recomandate previne încâlcirea lânii și astfel produsul final este unul mult mai calitativ.
Care sunt instrumentele de care ai nevoie pentru tunsul oilor
Ca să tunzi corect oile, ai nevoie de câteva instrumente profesionale precum:
- Mașină de tuns electrică
Pe site-ul nostru găsești mașini de tuns profesionale pentru oi și capre cu ajutorul cărora poți eficientiza tot procesul. Totul se desfășoară mult mai rapid, deoarece au sute de rotații pe minut, fiind ideale pentru turmele mari de oi. Tot aici trebuie să menționăm și necesitatea unor cuțite de rezervă, deoarece ai nevoie constant de lame ascuțite pentru un tuns rapid și curat.
Pentru a menține performanța optimă a mașinii de tuns, este esențial să cureți lamele după fiecare utilizare și să le ungi cu uleiul special inclus în pachet. La Super Farm Land, oferim un serviciu unic de ascuțire a lamelor de tuns. Dacă nu dorești să achiziționezi lame de rezervă, ne poți trimite lamele uzate și noi le vom ascuți contracost. Acest serviciu este exclusiv la Super Farm Land.
- Foarfeca
La fel de importantă este și foarfeca, dar trebuie să aibă o lamă cu lungime corespunzătoare (peste 15 cm) și să fie realizată din materialele potrivite.
Când se tund oile
Atunci când temperaturile cresc și nu mai există riscul ca acestea să scadă și să provoace disconfort termic oilor, este momentul ideal să efectuezi tunsul. În general, lunile mai-iunie sunt cele mai potrivite, deoarece nu mai au nevoie de lână pentru a se proteja de frig. Evită să le tunzi pe finalul verii, deoarece odată cu venirea anotimpului ploios specific toamnei, au nevoie deja de un strat considerabil de lână care să le țină de cald.
Cum se efectuează acest proces pas cu pas
Nu este dificil să efectuezi acest proces, însă trebuie să urmezi câteva reguli simple ca să te asiguri că tunzi oile corect.
Pregătirea spațiului
Alege un loc curat, uscat și bine luminat. De preferat să fie o zonă restrânsă pentru a controla mai bine oile.
Vei avea nevoie de o mașină de tuns oi, lame ascuțite, un pieptăn pentru oi și echipament de protecție personală (mănuși, îmbrăcăminte adecvată).
Prinde oaia cu grijă pentru a o calma. Evită să o sperii sau să o rănești.
Pregătirea ovinelor pentru tuns
Este necesar ca oile să fie spălate înainte de tuns. Oaia trebuie așezată într-o poziție confortabilă atât pentru tine, cât și pentru ea. Cea mai comună metodă este să așezi oaia pe spate, între picioarele tale, cu capul sprijinit de genunchiul tău.
Asigură-te că oaia este imobilizată pentru a evita mișcările bruște care pot duce la accidente.
Cum se tund corect ovinele
- Începe prin a tunde lâna de pe abdomenul oii. Tunde în linii lungi și paralele, ținând ferm mașina de tuns.
- Tunde pe partea laterală a oii, continuând apoi cu spatele. Asigură-te că tunsul este uniform și că nu lași zone netunse.
- Mută-te spre gât și cap, cu atenție pentru a evita rănirea oii.
- Încheie prin a tunde lâna de pe picioare și coadă.
După tuns, verifică oaia pentru eventuale tăieturi sau răni. Aplică un antiseptic dacă este necesar.
Cum am mai subliniat, curăță și dezinfectează echipamentul de tuns pentru a preveni infecțiile si tocirea cutitelor.
Strânge lâna tunsă și depoziteaz-o într-un loc curat și uscat. Poate fi sortată și curățată pentru vânzare sau utilizare ulterioară.
Alte sfaturi utile
– Tunsul oii poate necesita practică pentru a fi efectuat corect și eficient.
– Asigură-te că atât tu, cât și oaia sunteți în siguranță pe tot parcursul procesului.
– Tunde oile într-un mod care să reducă la minim stresul pentru acestea.
Tunsul oii este o abilitate esențială pentru creșterea ovinelor și, cu practică și grijă față de echipamentele folosite, poate deveni un proces eficient și relativ ușor.