Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cum se tund oile

Exista doua motive principale pentru care oile trebuie tunse: pentru a valorifica lana, daca se mai practica acest lucru, dar mai ales pentru a elibera oile de acest strat gros care tine de cald. Riscul este ca oile chiar sa se imbolnaveasca pentru ca acumuleaza in lana murdarie. Vor fi asadar tunse cel putin o data pe an, cu ajutorul masinilor profesionale de preferat. In functie de efectivul de oi, poate fi util si clestele clasic, dar acesta implica ceva mai mult efort si lungeste durata de executie.

In primavara timpurie va fi stabilit momentul tunderii oilor, inainte de sezonul de fatare si inainte de a incepe sezonul calduros cu temperaturi foarte ridicate. Stiati ca oile tunse au tendinta de a manca mai multa iarba? Acest lucru se intampla pentru ca va fi necesara mentinerea temperaturii bune pentru corp, ceea ce le va da si mai multa energie.

Ajutor profesionist pentru tunderea oilor

Daca fermierul dispune de masini de tuns profesionale mai are nevoie de rabdare si de indemanare. Altfel spus, acest lucru poate fi facut chiar de el. Implica ce-i drept putere si cunoastere, pentru a evita ranirea oilor. In plus, specialistii vorbesc si despre un grad de stres ce ar putea afecta animalele.

Echipamentul de calitate – masina de tuns electrica este una din recomandari, pentru ca ofera eficienta. Aceasta este formata din maner, cap si pieptene. Preferati pe cea cu multi dinti, pentru ca va taia lana mai aproape de piele. Asigurati-va si ca dintii acestei masini sunt perfect ascutiti, nu tociti, pentru a nu smulge din lana, la taiere.

Foarfeca este si ea utila, dar implica si mai multa indemanare. Aceasta poate lasa destul de multa lana pe oaie si nu va permite o tundere uniforma.

Pentru tundere, indiferent cu ce anume faceti asta, sunt recomandate 5 pozitii: rotire spre spate, blocand picioarele din fata, cu pantecul si labele in aer. Tunderea incepe din partea de sus de la piept, spre laterale, pe parti si la final in mijloc.

Evitati ca oile sa fie expuse la ploaie si umiditate. Lana umeda nu se poate tunde. Totodata inainte de tundere ar fi bine sa nu manance pentru ca miscarile facute sa nu deranjeze, minimalizand disconfortul cand oaia sta pe spate mai ales.

Tunsul nu doare, dar conteaza foarte mult pozitia oilor, astfel incat acestea sa nu se zbata si sa nu ingreuneze tot procesul.

In unele zone se poate insista pentru a tunde tot, eliminand lana. La memeloane spre exemplu este bine de acoperit cu mana aceasta zona evitand ranirea.

In zona umerilor veti remarca ca pielea este mai slaba si se poate trage cu mana. Acest lucru permite miscari mai bune la tuns, pentru a nu risca sa fie taiata pielea.

Mai jos, stadiile de tuns, orientativ pentru a intelege ce pozitie este mai benefica pentru fermier:

1

2

3

Va asteptam in cadrul paginii noastre ͢   www.superfarmland.com pentru comenzi privind echipamentul necesar la tunderea oilor, precum si pentru asistenta la preluarea comenzilor.