Sarea in alimentatia ovinelor

Super farm land

Orice crescator de animale stie ca ovinele au nevoie de sare. Nu este ca sarea in bucate, gustul alimentatiei, ci se refera la nevoile nutritionale ale ovinelor si nu numai. Sarea se gaseste cel mai adesea sub forma de bulgare, de bloc, fiind comercializata in cantitati diverse.

In cadrul magazinului nostru o optiune este blocul de sare de 5 kg. Vezi aici oferta: https://www.superfarmland.com/bloc-de-sare-5-kg.

O alternativa este si sarea de Himalaya, sarea roz dupa cum mai este cunoscuta; comercializam acest tip de sare de 2,5 kg, ce contine de asemenea minerale si oligoelemente. Oferta este aici: https://www.superfarmland.com/sare-de-lins-himalaya.

Diferenta intre sarea clasica si cea regasita in magazinul nostru se refera la componenta sa minerala, un complex de vitaminte de asemenea fiind un plus fata de ceea ce oile primesc de la sarea obisnuita. Detaliem de ce este important a oferi oilor acest tip de sare si alte detalii ce trebuie stiute.

Cand se administreaza sarea

Nu se va tine cont de anotimp spre exemplu. Sarea trebuie sa faca parte din meniul de alimentatie a oilor. Mai ales pentru ca sarea speciala pentru ovine contine si elemente minerale, administrarea acesteia va favoriza starea de sanatate a oilor. Va fi pusa la dispozitie precum apa.

Sarea ajuta oile sa fie si productive. In mod special trebuie tinut cont ca in perioada rece a anului cand furajele verzi nu mai sunt disponibile, sarea de lins poate suplini sau compensa. Aceasta va stimula si apetitul, determina cresterea ratiei de hrana, ca drept urmare si cantitatea de lapte va fi mai mare, dar mai ales calitatea acestuia.

Tot efectul sarii este ca face oile mai rezistente in fata bolilor. Poate fi asadar considerata un supliment alimentar.

Tipul de sare

Crescatorii ofera atentie deosebita la tipul de sare utilizat. Cea clasica, alba, nu poate avea aceeasi contributie ca si sarea speciala pentru animale. Aceasta are compozitie, asa cum am detaliat si in cadrul paginii noastre, ce tine de o lunga lista de vitamine si minerale. Ca drept urmare, blocul de sare este de obicei inchis la culoare. Contine: cupru si seleniu, iod, magneziu, fier, calciu, fosfor, vitaminele A, E si D, printre altele.

Cat despre cantitatea de sare administrate, specialistii spun ca depinde de greutate, varsta animalului, precum si de starea sa de sanatate. Referinte generale sunt:

  • Ovinele tinere 4 grame per zi.
  • Miei 2 gr.
  • Berbeci de reproductie 6 gr.
  • Oi care au fatat 10 gr.

 

 

Lipsa sarii din alimentatia ovinelor

Amintim si care sunt efectele lipsei de sare la ovine. Animalele pot suferi din cauza acestei carente, iar dintre cele mai grave probleme de sanatate se numara orbirea sau chiar decesul. Vorbim deja de privarea pe termen lung a oilor de sarea de care au atat de multa nevoie.

Printre efectele ce se pot observa pe termen scurt cand sarea lipseste din alimentatia oilor se numara scaderea poftei de mancare si deci un ritm mai incetinit privind dezvoltarea oilor tinere. In cazul femelelor si masculilor maturi, scade fertilitatea sau cantitatea de lapte a oilor este mai scazuta, afectand si calitatea acestuia.

Oile sunt mai apatice, slabite vizibil, iar in cazul celor tinere se observa o vulnerabilitate mai mare la tulburari de vedere – apare adesea ulceratia corneei, infectii.

Tinand cont de importanta acesteia, se intelege si nevoia de a achizitiona in mod constant sare de lins pentru animale. In cadrul paginii noastre se vor gasi si alte produse, echipamente pentru fermele de oi si capre care sa ajute orice crescator sa sporeasca productivitatea animalelor pe care le ingrijeste.