Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj
gestatie oi

Ingrijire si riscuri in perioada gestatiei la oi

In timpul perioadei de gestatie la oi este important sa se ia o serie de masuri menite a proteja oaia de un eventual avort, a o ajuta si pregati pentru fatare, dar si pentru a avea, ulterior, miei sanatosi.

Gestatia la oi dureaza cinci luni, asadar in jur de 150 de zile.

Pregatirea pentru fatare

Cu catva timp inainte de fatare, oile gestante se tund pe coada si in jurul acesteia si in jurul ugerului pentru a asigura igiena suptului si a mulsului. Acest procedeu trebuie realizat cu grija pentru a evita eventualele loviri ale animalului ce pot provoca avort.

Pentru fatare trebuie pregatit un adapost curat, igienizat, cu schimbarea zilnica a asternutului. Zone separate vor fi pregatite si pentru oi gestante si oi cu miei.

Zona destinata fatarii va dispune de boxe individuale de 1,20 m / 0,6 – 0,8 m, temperatura fiind de 18 – 20 °C. Conditiile optime pentru oile care asteapta fatarea prevad, de asemenea, un coeficient de luminozitate de 1:12 – 1:15, umiditate de 65 – 70% si ventilare naturala.

Alimentatie

In prima luna de gestatie avorturile sunt destul de frecvente, asadar se impune luarea de masuri pentru evitarea lor si o atentie marita trebuie acordata conditiei animalului.

Hranirea, in perioada gestatiei, este foarte importanta. In aceasta etapa schema de hranire coincide cu cea din perioada de monta, insa in luna 2 si 3 de gestatie se scade nivelul de furajare cu cca 30%, iar in lunile 4 si 5 animelele gestante sunt atent supravegheate si monitorizate. Astfel, furajele trebuie sa fie de cea mai buna calitate, nemucegaite, iar apa servita sa nu fie prea rece.  

Boli riscante

In ultima perioada de gestatie se va evita inghesuiala ori posibilele loviri la care poate fi supus animalul; in general orice actiune sau activitate care poate deveni riscanta pentru oaie si care ii poate provoca avort.

Avortul campylobacterian sau Campylobacterioza ovina este o boala infectioasa ce poate provoca avorturi in ultima perioada de gestatie ( in ultimele 8 saptamani ) si afecteaza 10 – 20% din oi.

Insa nu doar avortul presupune riscuri in perioada de gestatie. Toxicomia de gestatie sau boala mieilor gemeni se manifesta cu cateva saptamani inainte de fatare si este o tulburare a metabolismului glucidic provocata de factori stresanti, precum frigul sau transportul, dar si de varsta oii sau alimentatie.

Paraplegia antepartum apare in a doua parte a gestatiei. Este o afectiune mai frecventa la capre, dar afecteaza si oile, prin aceea ca nu se pot ridica de la sol.

CITESTE SI Cresterea mieilor – hranire si intarcare