Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Igiena mulsului si sanatatea ugerului – preventie si responsabilitate

Igiena mulsului si sanatatea ugerului – preventie si responsabilitate

Productia de lapte este direct influentata de starea de sanatate a animalelor si de sanatatea ugerului. In acest context, igiena mulsului are un rol esential. Pentru obtinerea laptelui de calitate este nevoie de atentie, implicare si preventie. Altfel spus, imbunatatirea igienei mulsului duce la cresterea semnificativa a productiei de lapte.


Tratarea mastitei este costisitoare


Mastita este inflamatia tesutului mamar, iar tratarea acesteia poate fi destul de costisitoare. Destul de frecventa, mastita este, de regula, cauzata de bacteriile care patrund prin canalul galactofor. Aparitia acestei inflamatii duce la scaderea productiei de lapte, apare umflarea sfertului mamar, roseata a pielii ugerului, dar si o stare generala alterata si chiar febra.

O astfel de problema – o putem numi astfel – afecteaza productia de lapte, ducand la pierderi financiare considerabile, deoarece, pe langa faptul ca laptele nu poate fi consumat, animalul trebuie tratat, iar costurile nu sunt deloc de neglijat. Sa amintim si faptul ca mastita poate duce chiar la pierderea animalului.


Pentru a evita astfel de situatii, trebuie acordata o atentie sporita igienei. Preventia reprezinta o atitudine responsabila vizavi de problematica sanatatii ugerului.


Inainte si dupa muls se recomanda curatarea mameloanelor si dezinfectarea acestora pentru a evita posibilele infectii. Se recomanda folosirea solutiilor pentru igienizare si dezinfectare, curatarea si uscarea ugerului. Se stie, o buna igienizare impiedica dezvoltarea bacteriilor si imbunatateste calitatea pielii animalului.

Atentie sporita igienei in procesul de mulgere


Mamita streptococica apare ca urmare a igienei defectoase si se poate transmite foarte usor in timpul procesului de muls. Mulgatorul trebuie sa se spele pe maini pentru a evita transmiterea bolii catre alt animal si este obligatoriu sa foloseasca alt recipient pentru lapte in cazul unei vaci afectate de mamita.


Trebuie, asadar, acordata o atentie sporita igienei in procesul de mulgere, indepartarea murdariei si dezinfectia ustensilelor si a recipientelor de recoltare si de manipulare a laptelui. Este de evitat si mulsul brutal, care poate afecta ugerul si cauza aceasta afectiune. Se va folosi unguent dezinfectant, fiind recomandata plasarea animalului intr-o iesle curata, la fel si folosirea de manusi speciale in timpul mulsului, stergerea ugerului cu prosoape de unica folosinta, iar ustensilele de muls trebuie, evident, sa fie spalate si dezinfectate in permanenta.


Se recomanda folosirea de produse pentru igiena si curatarea ugerului. Mentionam aici cateva dintre cele mai eficiente: balsam special cu oxid de aluminiu, crema Eutra, crema pentru ingrijirea ugerului NJP Liniment. Foarte utile si eficiente pentru mentinerea unei igiene optime sunt gelurile pentru dezinfectie maini, servetelele umede, gelul pentru uger, lotiune spalat ugere inainte de muls, solutie dezinfectie Kerba Dip, si Kerba Dip Lactospray pentru dezinfectie cu iod.