Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Creșterea vițeilor, de la fătare la înțărcare

Creșterea vițeilor se bazează pe aplicarea corectă și respectarea unor serii de metode specifice. Reușita, în acest sens, debutează chiar la fătare sau, chiar înainte de aceasta, prin pregătirea vacii pentru acest proces.

Asigurarea unui mediu uscat, calitatea colostrului, administrarea sa, curățarea vițelului, primele acțiuni după fătare, când și cât anume este necesară intervenția umană, dar și hrănirea vițeilor până la înțărcare, sunt tot atâtea acțiuni de care depinde bunăstarea vițelului și buna sa dezvoltare ulterioară.

Fătarea – îngrijire și mediu propice

Fătarea trebuie să aibă loc într-un mediu ferit de curent, curat și uscat. În prealabil, trebuie pregătit un așternut din paie. Este recomandat ca vaca să fie lăsată să își lingă vițelul după fătare.

După ce vițelul va fi mutat într-un adăpost acesta trebuie, la rândul său, să fie uscat și curat. Dacă temperaturile sunt scăzute, nou născutul poate fi acoperit cu o prelată.

În sine, fătarea poate dura între 30 de minute și câteva ore. Vaca dă semne cu câteva ore înainte, devenind agitată. De regulă, vacile reușesc să fete singure, nefiind necesară implicarea omului, așadar interveniți doar în cazuri speciale.

După fătare, este necesară îndepărtarea mucozităților de pe botul sau nările vițelului și se șterge cu un șomoiog de paie. Și vaca are nevoie de îngrijire; aceasta va fi ștearsă și i se va administra apă călduță (37 – 39  °C) în care se pune o mână de sare și tărâțe.

Pentru dezinfectarea cordonului ombilical se va utiliza iod: acesta se va curăța la fiecare 12 ore până se va usca, eliminând astfel pericolul de infecție.

Colostrul – prima hrană

Colostrul, acel lapte cu calități deosebite secretat de vacă timp de câteva zile după fătare alcătuiește prima hrană a nou-născutului.

Colostrul diferă de laptele matur, având o compoziție aparte, net superioară din punct de vedere imunologic și al nutrienților. Acest “prim lapte” conține macronutrienți, precum proteine, carbohidrați, oligozaharide, grăsimi și micronutrienți, precum vitamine și minerale, favorizând creșterea și imunitatea.

Noi născutul necesită hrănire în prima oră sau cel mult în prima oră și jumătate de viață cu acest aliment complet. După prima alăptare a vițelului acesta este separate de vacă. Este important ca, înainte de primul supt, ugerul vacii să fie curățat și spălat cu apă caldă și, ulterior, să se îndepărteze primele picături de colostru. Vițelul va fi dat la supt timp de 5-6 ori pe zi, în primele 6 zile.

Hrănirea după perioada colostrală

După cele 5-6 zile în care vițelul a fost lăsat la vacă și a consumat colostru, acesta va fi izolat în boxe sau într-o cușcă individuală. Vițelul va fi hrănit cu substituenți de lapte și lapte integral.

Metoda clasică de hrănire a vițeilor, după perioada colostrală, presupune lapte și nutrețuri vegetale, iar înțărcarea se produce la 4-5 luni.

Metoda modernă vizează folosirea înlocuitorilor de lapte și furaje combinate. Această metodă este considerată mai economă, înțărcarea putând avea loc la 60-70 de zile. Vițelul va fi hrănit, până la 2-3 luni, cu un substituent de lapte, concentrate și fân.

Înțărcarea vițeilor

Înțărcarea are loc atunci când vițeii s-au obișnuit să consume mai puțin lapte și mai multe concentrate sau fibroase. Vițeii trebuie să fie obișnuiți cu hrana solidă, în caz contrar ei se pot îmbolnăvi și pot pierde în greutate.

Decornarea

Decornarea presupune arderea mugurelui cornos, care se face, de regulă, până la 8 săptămâni de viață. Procedura se efectuează de către un medic veterinar, animalului fiindu-i administrată anestezie.

Marcarea

Se recomandă ca marcarea să fie efectuată cât mai repde posibil, după fătare, în primele 24 de ore. Marcarea este necesară pentru ca vițeii să poată fi deosebiți. Pe crotalie se trece numărul de marcă și cireada. Crotaliile se aplică până la vârsta de cel mult 30 de zile.