Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Sfaturi pentru hranirea si intarcarea mieilor

Se apropie perioada de fatare la ovine, la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie. Pentru sanatatea animalului este necesara luarea de masuri de precautie, inca de la primele ore de viata.


Ingrijirea mieilor sugari


La fatare se curata mucozitătile de pe nari si bot, se taie ombilicul la 4-5 cm de abdomen si se tamponează cu tinctura de iod. In primele ore de la fatare mieii trebuie sa suga si sunt lasati sa fie linsi de mama.


In primele 6 ore dupa fatare, animalul are nevoie de o cantitate mare de colostru. Acesta poate fi consumat si de la alte oi, numite si „doici”, in cazul in care mama lor nu detine lapte suficient. O practica folosita este si administrarea de colostru pastrat anterior la frigider.


Alaptarea mieilor

Hranire miei cu biberonul


De regula, mielutii sunt alaptati destul de des in primele zile, din 2 in 2 ore si de 4 ori pe zi, dupa 30 de zile. Mieii orfani sunt hraniti cu biberonul, cu lapte de vaca, de capra sau de oaie, ori cu substituent de lapte. Atentie, laptele poate fi proaspat ori fiert, dar temperatura trebuie sa fie in jur de 37 – 38°C! Cat despre consum, acesta este de 0,4 – 0,6 kg lapte in primele zile, respectiv 1 kg la 7-8 saptamani.


Mieii vor fi trimisi in tarc alaturi de mame in primele saptamani, in timp ce mieii gemeni cu mamele lor si mieii „orfani” vor fi plasati in boxe separate. Dupa cateva saptamani, mieii de aceeasi categorie pot fi pusi impreuna.
Hrana, dupa 7-8 zile de la fatare, se suplimenteaza cu un ameste concentrat si fan, cantitatea urmand a fi crescuta gradual.


Intarcarea, un factor de stres


Intarcarea mieilor se face dupa anumite considerente si anume: varsta, rasa, greutate si destinatie – ingrasare sau reproducere.


Tineti cont de faptul ca intarcarea, adica intreruperea hranirii cu lapte matern, reprezinta un factor de stres pentru micul animal, lucru care poate genera asa numita „criza de intarcare”; mielul poate slabi si se poate chiar imbolnavi.


Exista mai multe tipuri de intarcare.


Intarcarea traditionala sau tardiva este cea mai frecventa; se realizeaza in 2-3 serii, la intervale de 15 zile. Se reduce numarul de alaptari, treptat, 3-4 zile. Mieii sunt separati de mame peste noapte, iar oile se mulg dimineata; pe timpul zilei sunt lasati cu ele cateva ore. Seara, oile se mulg. Dupa intarcare mieii sunt analizati si li se strabileste destinatia – prasila / inmultire, vanzare, ingrasare.


Intarcarea timpurie se face la 30-35 zile (la 11-13 kg) sau la 50-55 zile. Mieii sunt obisnuiti sa consume furaje combinate si fan.


Intarcarea precoce se face la 2-3 zile de la nastere si la 12-14 zile. Se folosesc substituenti de lapte pana la 30 de zile, cand se estimeaza o greutate de 11-13 kg.


In cazul intarcarii foarte precoce, mieii au un ritm accelerat de crestere, consuma furaje solide. Hrana o reprezinta un substituent de lapte diluat in apa, servit in alaptatoare, dar si furaje combinate si fan. Pe perioada intarcarii, hrana trebuie imbogatita cu concentrate, suplimente si apa potabila.