Adaugarea sarii in furajarea vacilor – cantitatea optima pentru a spori productia laptelui

furaje-vaci-SuperFarmLand

Un subiect de interes pentru fermieri este cel legat de sarea ce e necesar a fi adaugata in furajarea vacilor, respectiv ce rol indeplineste aceasta in sporirea procesul de productie a laptelui. Despre faptul ca aceasta aduce o contributie insemnata in randul bovinelor privind cantitatea de lapte pe care o dau, se stie. Iata deci ca sarea este nelipsita din alimentatia animalelor, asa cum aceasta nu lipseste nici din bucatarii. Este un fapt ce se aplica atat in cadrul gospodariilor populatiei, dar mai ales in fermele mari care au ca activitate cresterea animalelor.

sare-furaje-vaci-SuperFarmLand

Importanta sarii in alimentatia bovinelor

Hrana vacilor de lapte trebuie sa fie nelipsita de sare, aceasta constituind in fapt un ajutor deosebit vizavi de realizarea corespunzatoare a procesului de rumegare a ratiei, insa si privitor la necesarul de lapte pe care, in mod normal, il da o vaca intr-o zi, avand in vedere si apa consumata. Despre rolul pe care il joaca sarea in alimentatia bovinelor trebuie sa stie orice fermier, mai ales tipul potrivit, respectiv cantitatea optima.

  • Procesul de rumegare se desfasoara corespunzator

Sunt aspecte destul de cunoscute cu privire la acest subiect. Oricine are o ferma de bovine pentru lapte ar trebui sa constientizeze importanta sarii in alimentatie, respectiv avantajul pe care il ofera in procesul de rumegare. Este vorba despre faptul ca sporeste productia salivei necesare, astfel determinand si nevoia de a consuma mai multa apa. Aceasta atrage dupa sine o productie sporita de lapte.

In sare se gasesc mineralale ce aduc un aport insemnat in acest proces, respectiv cele care favorizeaza umiditatea, saliva. Acesta este produsa atunci cand glandele salivare ale bovinelor sunt stimulate in acest sens. Cand lipseste deci din alimentatie, animalele intampina dificultati in rumegare, care este deci ingreunata. Reamintim de rolul sarii in stimularea consumului de apa, ce de asemenea favorizeaza o cantitate mai mare de lapte.

  • Se selecteaza cea de mina, care vine sub forma de bulgari

Desigur ca este necesar a fi deosebit de selectiv cu privire la sarea folosita in alimentatia bovinelor. Numai cea de mina, care vine sub forma de bulgare este recomandata, intrucat se pastreaza cu proprietatile sale naturale, asa cum a fost extrasa si fara a suferi vreo interventie. Cand fermierii fac compromisuri in privinta sarii, respectiv cand folosesc orice alt tip, risca sa cauzeze probleme grave animalelor.

Intotdeauna alegerea trebuie sa vizeze sarea naturala, cea asupra careia, cu exceptia procesului de extragere, nu s-a mai intervenit in niciun fel. Si in cazul in care utilizati premiuri pentru amestecul furajer trebuie sa oferiti bovinelor de lapte acces la sare. Pentru ca nu este o cantitate stabilita pe care acestea o consuma, trebuie sa fie o cantitate echilibrata la dispozitia lor, isi vor lua cat este necesar.

Un lucru important de stiut cu privire la animale in timpul perioadei reci, este ca au nevoie de o cantitate mai mare de sare. Pe langa proteina crescuta pe care o necesita corpul lor sa mentina temperatura optima cand este frig, au nevoie mai ales de minerale naturale, sarea fiind solutia optima.

Diferenta in timpul verii este ca, din cauza caldurii, animalele consuma mai multa apa, deci cantitatea de sare necesara nu este atat de crescuta ca iarna. In orice caz, fiecare fermier trebuie sa fie constient de necesarul de minerale pe care trebuie sa il asigure animalelor si mai ales bovinelor de lapte.

Despre rolul pe care il joaca sarea in intarcarea vacilor gestante trebuie de asemenea de amintit. Prin eliminarea ei din organism, productia de lapte scade, iar astfel sunt mai putine sanse de a aparea probleme la ugerul bovinelor. Este o cale eficienta de a realiza intarcarea, o recomandare de altfel pentru a evita si alte probleme de sanatate.