Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul și alte soluții utile ca să îi eviți

Ursoaica cu doi pui pe marginea unui rau

Odată cu extinderea locuințelor în zonele muntoase, întâlnirea cu un urs devine din ce în ce mai probabilă, mai ales în zonele frecventate de aceștia. Fie că ești pasionat de drumeții sau ai o proprietate situată în apropierea habitatului lor natural, este esențial să fii pregătit pentru o eventuală confruntare. În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi utile despre ce să faci dacă te întâlnești cu ursul și cum să previi o asemenea situație, folosind soluții sau dispozitive de speriat urșii.

Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul

Dacă te afli într-o situație în care întâlnești un urs, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să nu intri în panică. Agitația și mișcările bruște pot declanșa un comportament defensiv din partea ursului, iar într-un moment critic, te pot împiedica să iei deciziile corecte. Rămâi calm și respiră adânc.

Un sfat important este să vorbești cu o voce calmă și constantă, pentru ca ursul să conștientizeze prezența ta. Evită, totuși, să faci contact vizual direct, deoarece acest lucru poate fi perceput ca o amenințare. Încearcă să te îndepărtezi încet de urs, fără să întorci spatele și fără să alergi. Mișcările bruște pot activa instinctul de pradă al ursului.

Dacă ursul continuă să se apropie de tine, este bine să ai la îndemână un spray special pentru ursi, care poate fi folosit ca ultimă soluție de apărare. Este esențial să te familiarizezi cu modul de utilizare al acestuia înainte de a pleca în zonele de munte, pentru a acționa rapid în caz de nevoie.

Cum poți să eviți un conflict cu ursul

Pentru a preveni o întâlnire neplăcută cu un urs, este important să urmezi câteva reguli de bază atunci când te afli în zonele montane. Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii este să arunce alimente sau resturi alimentare în apropierea traseelor montane sau chiar pe lângă locuințele de la marginea pădurii. Ursii sunt atrași de mirosul alimentelor și, odată ce se obișnuiesc cu acestea, vor reveni în căutarea unei surse ușoare de hrană.

Nu lăsa în urma ta ambalaje, resturi de mâncare sau alte lucruri care ar putea atrage un urs. Dacă ești într-o drumeție sau faci camping, depozitează alimentele într-un loc sigur și sigilat, eventual ridicate de la sol, pentru a nu fi ușor accesibile animalelor. În plus, fă zgomot constant când te deplasezi pe traseele de munte deoarece urșii evită în mod natural contactul cu oamenii, iar zgomotele le pot semnala prezența ta de la distanță.

Soluții și dispozitive utile care sperie urșii

Dacă deții o proprietate situată în apropierea pădurii, este recomandat să iei măsuri de precauție pentru a preveni vizitele nedorite ale acestora. Una dintre cele mai eficiente soluții este instalarea unui gard electric pentru urși. Acesta va crea o barieră care va împiedica ursul să se apropie prea mult de casa sau grădina ta.

Totodată, eliminarea surselor de hrană din apropierea locuinței este importantă. Coșurile de gunoi ar trebui să fie sigilate corespunzător și să fie amplasate în locuri protejate, de preferat în containere speciale rezistente.

Când luăm în considerare instalarea unui gard electric împotriva urșilor este esențial să pornim cu un aparat generator de impulsuri cu putere mare, de la 7J în sus.

 

instalare corecta gard electric ursi
instalare corecta gard electric ursi

 

Aparatele noastre puternice și inteligente de gard electric AKO oferă o soluție flexibilă și fiabilă pentru controlul faunei sălbatice. Dispozitivele noastre de gard electric pot fi monitorizate și controlate cu aplicația noastră gratuită – fără costuri suplimentare și fără a fi nevoie de Wi-Fi.

Un exemplu de aparat ar putea fi Generator de impulsuri Xi 8000 11.7 AKO, duo 12/ 220V.

Femeie care instaleaza un generator de impulsuri pentru gardul electric
aparat gard electric ursi

Aparatele noastre puternice și inteligente de gard electric AKO oferă o soluție flexibilă și fiabilă pentru controlul faunei sălbatice. Dispozitivele noastre de gard electric pot fi monitorizate și controlate cu aplicația noastră gratuită – fără costuri suplimentare și fără a fi nevoie de Wi-Fi.

  • Un aparat cu putere de ieșire foarte mare, recomandat pentru garduri electrice în zone cu vegetație deasă.
  • Aparat de gard electric recomandat pentru tauri, cai, oi vaci, dar și pentru protecție împotriva animalelor sălbatice( mistreți, lupi, urși).
  • Poate fi folosit la baterie 12V/, dar și prin alimentare la rețea 220 V. Se poate folosi împreună cu un panou solar de 100W.
  • Dispune de afișaj de control al funcțiilor și afișaj de avertizare a stării  acumulatorului.
  • tensiune maximă 11.300 V
  • În 12J
  • Out 8 J
  • 180-600 mA
  • 200 km pentru locuri cu vegetație slabă
  • 50 km pentru locuri cu vegetație medie
  • 17 km pentru vegetație mare
  • GPS integrat
  • Aparatul poate fi controlat prin intermediul telefonului mobil prin aplicația gratuită a aparatului, sau de pe un desktop, în browser

Totodată, eliminarea surselor de hrană din apropierea locuinței este importantă. Coșurile de gunoi ar trebui să fie sigilate corespunzător și să fie amplasate în locuri protejate, de preferat în containere speciale rezistente.

Pe lângă gardul electric, există câteva dispozitive utile care pot ajută la sperierea urșilor:

  1. Dispozitive care emit sunete puternice – tip alarmă, pentru a alunga urșii
  2. Luminile intermitențe pot deranja urșii și îi pot face să evite zona
  3. Spray-uri pe bază de cauciuc sau alte substanțe care emit un miros neplăcut pentru urși
  4. Dispozitive care reproduc sunete de animale sau alte sunete care-i pot speria
  5. Dispozitive care imită prezența umană sau a altor animale pentru a speria animalele

Este important să folosești aceste dispozitive în combinație cu restul metodelor de prevenție menționate în articol. Acum că știi ce trebuie să faci dacă te întâlnești cu ursul, investește în instrumente pentru protecție, atât pentru tine, cât și pentru tine și animalele pe care le crești pe terenul respectiv.