Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Cele mai frecvente boli la gaini și cum pot fi evitate

ingrijire gaini, boli la gaini. tratamente gaini
Ca orice ființe vii, găinile sunt și ele expuse riscului de a contracta diferite boli, pe întreg parcursul vieții. Acest risc apare odată cu momentul în care ies din ou, așa că îngrijirea adecvată a puilor de o zi este foarte importantă dacă dorești să ai păsări sănătoase. Și exemplarele adulte necesită îngrijiri adecvate, pentru că sunt expuse permanent contactului cu diferiți agenți patogeni din mediul înconjurător. În funcție de agenții patogeni care le provoacă, bolile specifice ale găinilor pot fi de natură virală, infecțioasă, parazitară sau micotică. De asemenea, pot apărea și boli cauzate de carențele în alimentație sau condițiile improprii în care păsările sunt ținute. De cele mai multe ori, aceste boli se transmit ușor ca urmare a plasării puilor tineri în același adăposturi cu păsările adulte și bătrâne, a contactului cu un exemplar bolnav sau a consumului de alimente contaminate. Aici poti gasi diverse modele de cotete pentru gaini, care te ajuta sa le separi pe cele sanatoase, de cele bolnave si sa le oferi un mediu curat, si protejat.
Cotet pentru gaini
De asemenea, pentru transport si separare in siguranta, trebuie folosita boxa de transport gaini.
Boxa de transport gaini
Este important ca bolile să fie identificate din fază incipientă și să se acționeze în consecință. În acest sens, trebuie să știi care sunt simptomele specifice și cum trebuie să procedezi când apar primele manifestări. Este necesar sa separi pasarile bolnave de cele sanatoase, sa pastrezi cotetul curat, spatiile curate si aerisite, adapatorile si hranitorile curate, cu apa proaspata, si hrana buna, care sa fie mancata direct din hranitoare, si nu de pe jos. Articolul de față îți poate fi de mare ajutor pentru că îți prezintă cele mai frecvente boli specifice ale găinilor, dar și metodele de prevenție și tratament.
Hranitoare gaini
 

Bronșita infecțioasă

Este o boală foarte contagioasă care se manifestă în mod diferit la pui și exemplarele adulte, însă în ambele cazuri poate avea efecte grave. Bronșita infecțioasă este cauzată de un virus și poate avea o rată de mortalitate între 33% și 70%, în funcție de complicațiile pe care le dezvoltă. De asemenea, multe din păsările care supraviețuiesc vor avea o producție de ouă cu până 40% mai scăzută, iar ouăle vor avea o coajă moale. În cazul puilor, boala se manifestă prin curbarea gâtului, epuizare fizică, refuzul de hrană și apariția conjunctivitei. Exemplarele adulte vor avea o respirație șuierătoare, diaree de culoare verde, vor mânca și se vor oua mai puțin. Din păcate, nu există la acest moment un tratament care să vindece boala așa că accentul deosebit se pune pe prevenire. Dezinfectarea ouălor puse la incubat, achiziția de pui sănătoși dintr-o singură sursă, precum și vaccinarea acestora la momentul optim sunt principalele metode pentru prevenirea bronșitei infecțioase.  

Boala Newcastle

Denumită și pseudopestă aviară, această boală este confundată uneori cu gripa aviară, însă este vorba de afecțiuni cu manifestări diferite, provocate de virusuri diferite. Infecția virală se poate transmite și la om, generând anumite simptome similare cu acelea ale unei răceli, fără a prezenta însă un risc major. În cazul păsărilor, lucrurile stau cu totul altfel, întrucât rata de mortalitate este cuprinsă între 80% și 100%. O exploatație în care s-a constatat apariția bolii este compromisă total întrucât toate păsările trebuie sacrificate și incinerate pentru a preveni răspândirea virusului. Principalele simptome sunt respirația greoaie, febra, diareea apoasă, inflamațiile în zona ochilor și gâtului, lipsa de coordonare a mișcărilor sau chiar paralizia, apariția mucusului în zona ochilor și a ciocului. De asemenea, păsările afectate nu mai fac ouă. Nici în acest caz nu există un tratament viabil, iar cea mai importantă măsură la apariția bolii este sacrificarea exemplarelor afectate și a păsărilor cu care au intrat în contact. Ca măsură de prevenire, vaccinarea puilor este esențială la fel ca și păstrarea condițiilor de igienă în adăposturi. De asemenea, evitarea contactului cu alte păsări și interzicerea accesului persoanelor străine în exploatații reduc riscul de răspândire a virusului. Găinile crescute în curte trebuie să aibă la dispoziție un spațiu bine determinat, împrejmuit cu gard, astfel încât să nu poată părăsi exploatația și să intre în contact cu alte păsări.  

Varicela

Există trei tipuri de tulpini ale virusului care provoacă această boală la păsări, una dintre ele afectând și găinile. Vizual, boala este ușor de identificat datorită semnelor specifice. Acestea apar pe creastă, în zona ciocului și a pleoapelor, precum și la nivelul membrelor, pe piele și pe mucoase. De asemenea, exemplarele afectate dezvoltă conjunctivită, au respirație greoaie și țin ciocul deschis. Tratamentul se administrează în funcție de simptomele pe care le manifestă fiecare pasăre bolnavă și constă în administrarea de unguente pe zonele afectate, spălarea cu soluție de acid boric și administrarea de antibiotice, pentru prevenirea infecțiilor. Varicela poate fi prevenită foarte ușor prin administrarea vaccinurilor recomandate de medicul veterinar.   Indiferent care ar fi semnele de boală pe care le prezintă păsările din gospodăria sau ferma ta, prima măsură pe care trebuie să o iei este să te adresezi imediat unui medic veterinar. Acesta este cel mai în măsură să identifice natura bolii și să prescrie tratamentul adecvat. De asemenea, tot medicul veterinar este cel căruia trebuie să i te adresezi înainte de a avea astfel de probleme, pentru a afla care sunt măsurile de prevenție pe care să le ai în vedere.
Adapatoare pentru pui si pasari
  Curățarea și dezinfectare cu regularitate a hrănitorilor, menținerea apei proaspete și curate în adăpători precum și igienizarea adăposturilor sunt câteva dintre măsurile pe care orice crescător de păsări trebuie să le aibă în vedere pentru a preveni apariția acestor boli.