Majoritatea crescătorilor de capre pune preț în mod special pe producția de lapte și mai puțin pe cea de carne. Se întâmplă așa pentru că laptele de capră și lactatele aferente au mare căutare pe piață și se vând la prețuri mai mari datorită conținutului mai scăzut de grăsimi, care le face mai sănătoase.
Astfel stând lucrurile, este normal că oricine dorește să crească o capră sau chiar să înființeze o fermă de capre să se intereseze în primul rând de cantitatea de lapte pe care o poate obține.
În articolul de față, ne-am propus să răspundem la această întrebare și să îți oferim câteva sfaturi pentru îmbunătăți sau menține producția de lapte.
Cum estimezi producția de lapte
Caprinele nu produc o cantitate constantă de lapte zilnic, astfel că nimeni nu poate spune cu exactitate „cât lapte dă o capră pe zi”. Producția oscilează pe parcursul perioadei de lactație, fiind caracterizată de o creștere bruscă imediat după fătare, urmată de o perioadă în care se menține relativ constantă, la un nivel ridicat. Spre sfârșitul perioadei de lactație, producția începe să scadă, iar cantitatea zilnică de lapte este din ce în ce mai mică.
Prin urmare, randamentul unui exemplar se stabilește luând în considerare întreaga perioadă de lactație și calculând cantitatea totală de lapte pe care o produce în acest timp. Apoi, această cantitate poate fi împărțită la numărul de zile de lactație obținând astfel o medie zilnică, dar ținând cont în continuare că această producție nu este constantă.
Care e producția optimă de lapte
Cele mai bune producții se obțin de la caprele de lapte, însă nici randamentul celor de carne nu trebuie subestimat. Se consideră că o producție optimă de lapte trebuie să fie între 300 și 500 de litri pe parcursul întregii perioade de lactație, respectiv de 1-1,5 litri pe zi.
Caprele din rasele de lapte trebui să aibă o producție de peste 500 de litri de lapte, cu o medie de peste 1,7 litri / pe zi. În cazul acestor rase, productivitatea în perioada de vârf ajunge la 4-5 litri de lapte pe zi, pentru ca, spre finalul perioadei de lactație, să scadă sub un litru pe zi.
Pentru ca o fermă de capre să poată fi considerată productivă, producția medie pe toată perioada trebuie să fie de 700-800 de litri de lapte, cu un randament mediu pe zi de 2,4-2,7 litri.
Cum îmbunătățești productivitatea
Bagajul genetic are o importanță majoră în ceea ce privește producția de lapte, însă caprele au nevoie și de o îngrijire adecvată pentru a le stimula și îmbunătăți productivitatea. În activitatea de creștere a caprelor, trebuie să ții cont de câteva detalii esențiale în acest sens, detalii pe care le vom enumera în cele ce urmează.
Hrănirea naturală
Alimentația este unul dintre factorii care influențează lactația, iar din acest punct de vedere, caprele trebuie să beneficieze de cât mai multă hrană naturală. Cu cât consumul de masă verde este mai ridicat, cu atât calitatea laptelui este mai bună, iar producția, mai ridicată.
De aceea, caprele trebuie să fie lăsate să pască liber cât mai mult timp. Ține cont și de faptul că este vorba despre animale curioase, cărora le place să exploreze, așa că perimetrul de pășunat ar trebui împrejmuit cu un gard din plasă sau sârmă. De asemenea, și gardul electric este o altă soluție simplă și eficientă pentru împrejmuirea zonelor de pășunat.
Perioadele de muls
Lactația durează aproximativ 10 luni, însă există perioade când mulsul trebuie întrerupt pentru a nu afecta productivitatea ulterioară. Astfel, este important ca mulgerea să fie întreruptă cu patru săptămâni înainte de fătare, luând în considerare faptul că gestația durează în medie 150 de zile.
Această măsură este necesară pentru pregătirea viitoarei lactații și are scopul de a permite acumularea de substanțe nutritive necesare dezvoltări fătului. În acest mod, cantitatea de lapte după fătare va fi una optimă.
Confortul
Stresul și lipsa condițiilor minime de confort influențează în mod negativ productivitatea caprelor, acesta fiind un alt detaliu care necesită o atenție specială.
În primul rând, adăposturile trebuie să fie suficient de spațioase pentru ca fiecare animal să aibă libertate de mișcare. Ideal este ca fiecare capră să aibă la dispoziție cel puțin doi metri pătrați. De asemenea, este recomandat ca într-un singur spațiu comun să nu fie ținute mai mult de 50 de capre. Așternuturile se realizează din paie sau talaș, iar animalele trebuie să aibă permanent la dispoziție apă proaspătă, în adăpători speciale.
Adaptarea la condițiile climatice
Femelele întâmpină oarecare dificultăți atunci când sunt mutate dintr-o zonă în alta și trebuie să se adapteze noilor condiții climatice. Aceste fapt influențează în mod negativ producția de lapte care scade pe parcursul perioadei de acomodare. Nu se poate spune cu exactitate cât durează această perioadă, însă, pentru a evita astfel de situații, este recomandată să cumperi capre din rasele autohtone, care sunt cel mai bine adaptate condițiilor de la noi.
Se spune că o capră poate produce o cantitate de lapte de 10 ori mai mare decât greutatea sa corporală, însă pentru a ajunge la această performanță trebuie să ții cont de recomandările de mai sus.