Gardul electric are doua roluri extrem de importante:
- protejarea animalelor de pradatori.
- protejarea suprafetelor, si culturilor, prin imprejmuire si impulsurile electrice la atingere.
Cum functioneaza lucrurile in cazul pradatorilor?
Ei bine, o data ce intra in contact cu gardul electric vor simti un impuls timp de cateva milisecunde. Scopul acestor impulsuri este de a face pradatorii sa stea la distanta de tarcul animalelor.
In cazul animalelor din incinta lucrurile stau la fel. In termen de cateva zile acestea se vor obisnui cu gardul si nu vor mai incerca sa paraseasca perimetrul.
Din ce e format acest sistem?
- Sursa de energie – exista mai multe tipuri de surse de energie: panouri solare, retea electrica, acumlatori reincarcabili si acumulatori de unica folosinta. Daca vrei sa fii econom, cele mai avantajoase sunt acumulatorii reincarcabili si panourile solare.
- Generatorul de impulsuri – in primul rand, trebuie sa stii ca tensiunea din fire se masoara in Jouli – prin acest lucru se face diferenta intre sistemele de gard electric. De exemplu, pentru animalele cu blana mai scurta se transmite un impuls de 2 Jouli. Pentru cele ce au blana mai groasa, lunga, tensiunea poate fi de pana la 5 Jouli.
- Componentele de imprejmuire – acestea sunt fie tip fire, fie tip banda. Ele sunt purtatoarele impulsurilor atat timp cat sunt conectate la generator. Ele dispun de o conductibilitate optima – sunt capabile sa poarte aceeasi intensitate pe fiecare punct de pe suprafata de contact.
- Componentele de siguranta – in aceasta categorie intra paratraznetele si barele de siguranta. Tot aici intra si voltmetrul – acesta este ultima componenta instalata in cadrul sistemului ce va depista daca exista pierderi de curent de-a lungul firului.
Alte componente de care mai ai nevoie
Pe langa firele sau benzile ce poarte curentul electric, in categoria componentelor de imprejmuire intra si stalpii de pozitie.
De obicei se utilizeaza atat stalpi din plastic, cat si din fier sau metal.
Ei trebuie pozitionati la distante egale, pentru a nu exista presiuni diferite la nivelul firelor.
Tot aici intra manerul pentru gardul electric. El iti permite sa intri in tarc chiar si atunci cand acesta este pus sub tensiune – manerul este izolat si nu permite riscul de a primi un soc electric.
Recomandat este sa impamantezi fierele atasate manerului de gard electric pentru si mai multa siguranta.
Cat de mare trebuie sa fie gardul electric?
Daca pasunea are un perimetru destul de mare, iti recomandam sa conectezi mai multe fire, pentru ca trecerea curentului electric sa fie una mai simpla si, totodata, sa nu existe pierderi in retea.
Cum strangi eficient un astfel de sistem?
Daca stii ca vei schimba ulterior locul gardului electric, ataseaza de la inceput bobine de infasurare.
Ele trebuie atasate direct pe stalp pentru o mai simpla infasurare sau desfasurare a firului sau benzilor ce conduc curentul electric. Pentru o mai mare eficienta, ia-le pe cele cu arc – firul va putea fi retras mult mai rapid in acest caz.
Nu in ultimul rand, pentru a instala gardul in conditii legale, componentele trebuie sa fie insotite de certificare de conformitate. Acestea atesta ca gardul electric nu prezinta un pericol pentru mediul inconjurator si ca se incadreaza in normele specificate de standardele europene.
In functie de tipul animalelor ce compun ferma ta, gardul electric difera.
Vezi aici diferite accesorii pentru acest sistem cu referile la mai multe tipuri de animale.
Alege siguranta inainte de toate si nu apela la un astfel de sistem improvizat – animalele tale pot fi in pericol, implicit chiar si tu. Te asteptam in cadrul magazinelor noastre pentru si mai multe detalii.