Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Asternut din paie pentru porci

Adapostul pentru porci poate include asternut de paie, desi considerat depasit de multi, este o metoda eficienta si rentabila. Nu se inscrie in randul standardelor europene, de aceea poate ca este o solutie pentru crescatorii de porci cu numar redus, respectiv de consum propriu.

Poate ca este surprinzator, insa tarile dezvoltate precum Canada aplica regula paielor ca asternut optim pentru porci. Tehnologia lor se refera la a tine animalele in hangare mari, in hale semirotunde. Un pat adanc din paie, combinat cu rumegus sunt un strat permanent ce nu se schimba, unde animalele stau de la crestere pana la faza de sacrificare.

Investitii in ferma de porci

Un avantaj al asternutului de paie se refera la costurile mici, dar si la adapostul de mica capacitate. O astfel de metoda se aplica pentru un maximum de 240 de capete, crescute pana ajung la o capacitate de maximum 20 de kilograme. Depopularea si popularea unui astfel de adapost se va face intr-o singura transa.

Porcii au nevoie de spatiu de 1 mp pe patul de paie. Trebuie sa existe o buna compartimentare in ceea ce priveste furajarea si adapostirea. In medie 25% din totalul de suprafata trebuie sa fie dedicat hranirii si restul pentru spatiul de odihna. In spatiul de hranire este optima suprafata betonata, cu o inaltime mai mare.

Adapostul pentru porci  si dotarile necesare

Este indicat ca adapostul sa fie orientat spre axa nord-sud, iar zona de furajare trebuie sa fie orientata spre sud. Un aspect crucial aici este legat de ventilatie. Se va tine cont si de un panou deflector pe peretele lateral, care va avea rol de dirijare a curentilor de aer spre partea superioara.

Ventilatia longitudinala va fi asigurata de usi, ce vor fi deschise pe tot parcursul sezonului cald. Transversal vorbind ventilatia se realizeaza la nivel de fanta, adica intre prelata de la exterior, perete de scandura si deflector.

Caldura poate fi asigurata de sistemeele diverse achizitionate, cum sunt radiatoarele de care dispunem in cadrul magazinului nostru – https://www.superfarmland.com/radiator-de-caldura-pentru-animale-tinere-sunnyboy. Acestea sunt necesare pentru animale tinere mai ales.

Va fi necesara si o zona separata, delimitata corespunzator. Unele animale vor fi scoase din adapost, din anumite motive, dar nu mai este indicat sa le reintroduceti in grup. Poate fi vorba de imbolnaviri, de animale slabite ce trebuie tinute sub observatie, accidentate etc. Totodata o zona separata va fi utila pentru a realiza la nevoie cantarirea, administrarea de medicamente.

La capitolul hrana si apa sunt necesare hranitori si adapatori. Produse de acest gen sunt parte din catalogul nostru de oferte, dupa cum veti vedea aici: https://www.superfarmland.com/articole-zootehnie-zootehnice/porci/. Numarul de hranitori trebuie raportat la numarul efectiv de animale. Adapatorile cu 4 pana la 6 compartimentari se pozitioneaza pe peretii laterali. In perioada de inghet recomandarea este de a achizitiona acele adapatori speciale, cu sistem de incalzire. Iar pe timp de vara, adapatori suplimentare pot fi instalate, fie cele clasice, fie cele de tip suzeta. In orice caz, este nevoie de cantitate mai mare de apa.

Pentru un sistem automat, iata aici oferta noastra: https://www.superfarmland.com/hranitoare-automata-purcei-tr-5.

Va oferim astfel de solutii si mai mult de atat. Fermele de porci pot impune si nevoi de accesorii ce pot fi la indemana, de la clestii pentru castrare la clestii de dinti. Astfel de produse sunt de asemenea disponibile in cadrul magazinului nostru. Chiar daca se va opta pentru asternut de paie, asta nu exclude griji precum zonele speciale de hrana si asigurarea apei.

Iata deci ca pastrand costurile mici, ferma de porci poate fi una bine intretinuta. Este solutia ideala pentru a permite porcilor sa aiba si spatiu deschis, doar ca trebuie si sa va asumati ca animalele vor fi mai active si consumul de furaje  va creste.