Cautare rapida
  • Strada Libertatii Nr. 220, Apahida, jud. Cluj

Mulgatoare vaci – cum le alegi pe cele potrivite?

mulgatoare-vaci

Daca detii o ferma de vaci, conform normelor europene trebuie sa ai in dotare si mulgatoare. Nu este vorba nicidecum de o investitie inutila, intrucat achizitia de mulgatoare vaci vine asociata cu o serie de avantaje precum:

– reducerea timpului de mulgere, chiar si la un efectiv mare de vaci;

– minimizarea efortului uman pe parcursul intregului proces;

– realizarea unui muls mai igienic;

– cresterea productivitatii laptelui;

– minimizarea riscului de contaminare a laptelui.

In momentul in care cauti sa achizitionezi o mulgatoare vaci care sa se plieze perfect nevoilor fermei tale, te poti vedea pus in incurcatura. Cum alegi produsul potrivit? Ce caracteristici trebuie sa ai in vedere? Care sunt criteriile de selectie care te pot asigura ca alegi o mulgatoare vaci care sa iti ofere randamentul asteptat? Iti oferim in randurile urmatoare cateva sfaturi:

Tine cont de numarul de posturi

Pentru a alege inspirat trebuie avut in vedere acest aspect. Pe piata pot fi gasite mulgatoare vaci cu 1 sau cu 2 posturi. Alegerea unui tip de mulgatoare sau a altuia va trebui sa aiba in vedere numarul de vaci din ferma.

O mulgatoare cu un post poate completa procesul de mulgere la 8 vaci, in timp aproximativ de 1 ora. Daca detii o ferma mica, cu maxim 20 de vaci, va fi suficienta o mulgatoare cu un singur post.

In cazul in care efectivul de bovine este insa mai mare – poate ajunge chiar la peste 100 de capete – sunt necesare calcule mai elaborate in ceea ce priveste stabilirea timpului de mulgere.

Pentru ferme de vaci de asemenea amploare sunt recomandate mulgatoarele cu 2 posturi, pentru ca dau dovada de eficienta si performante sporite.

Motorul si pompa de vacuum

Ca orice dispozitiv automatizat, o mulgatoare de vaci este dotata cu un motor care trebuie sa aiba puterea corespunzatoare. Motorul va ajuta la crearea acelei forte de suctiune prin intermediul careia se obtine laptele. Recomandam sa alegi aparatul de muls cu motor electric, alimentate la 220-230 V si cu o putere situata intre 0,75 si 1 CP.

Pompa de vacuum este de asemenea importanta. Are o influenta directa asupra calitatii laptelui, dar si a timpului in care se realizeaza procesul de muls. Sunt recomandate pompele de vacuum de tip uscat, cu pulsatii pneumatice. Acestea pot sa obtina pana la 180 de litri pe minut sau chiar mai mult.

Capacitatea bidoanelor de colectare

In varianta standard, cele mai frecvent intalnite bidoane de colectare au capacitatea de 30 sau 40 litri. De regula, chiar si pentru aparatele cu 2 posturi de lucru se utilizeaza un singur bidon sau o singura canistra cu respectiva capacitate. In majoritatea cazurilor astfel de bidoane pot fi umplute la un singur proces de muls.

Fie ca e vorba de o canistra sau un bidon din inox ori aluminiu, recomandarea de baza este sa verifici daca sunt prevazute cu cleme de prindere, care fixeaza bine capacul si usureaza considerabil transportul.

Un alt element care conteaza este modul in care va fi transportat aparatul de muls. O alternativa indicata este o mulgatoare de vaci prevazuta cu roti, care poate fi usor transportata.

Alegerea unei mulgatoare de vaci nu este o misiune tocmai usoara, chiar si pentru un fermier cu experienta. Cu aceste repere in minte insa, intregul proces va fi facilitat si se va putea alege acel aparat de muls care sa se plieze perfect nevoilor. Pentru informatii suplimentare despre aceste produse sau chiar pentru consultanta in vederea alegerii unei mulgatoare de vaci potrivite poti contacta oricand unul din reprezentantii Superfarmland.